Hvad koster det at bygge nyt hus? | Dit Nybyggeri
Hvad koster det at bygge et nyt hus?

Hvad koster det at bygge et nyt hus?

Den samlede pris på nybyggeri – hvad enten du køber et typehus eller et individuelt tegnet hus – er meget forskellig. Hvordan skal du tolke priserne, hvad skal du være opmærksom på og hvordan kan du sikre dig mod økonomiske faldgruber?

Skal du bygge nyt? 

Der er mange valg at foretage, når I skal bygge nyt. Men først og fremmest er det en god idé at få styr på økonomien og ens behov. Man bliver let fristet, når man tager rundt til byggeudstillinger og ser de mange forskellige typehuse. Men hold øje med, hvad der er inkluderet i prisen og hvad der ikke er, for kvadratmeterpriserne svinger hurtigt flere tusinde kroner, ved lidt for mange tilvalg.

”Det er i hvert fald vigtigt at få styr på alle tilvalg, inden byggeriet går i gang og kontrakten er underskrevet. Hvis du vil ændre noget undervejs, er det betydeligt dyrere, end hvis alt er på plads på forhånd,” fortæller Thomas Menke, der er uvildig byggerådgiver i sit eget firma OptiBuild.dk

Byg hus for 1 million

”Byg hus for 1 million.” Sådan står der i mange annoncer, men det er sjældent, det endelige beløb. Mange byggefirmaer markedsfører sig på, at kunne bygge for 10.000 kr. per kvadratmeter. ”Det er det samme som, når du skal købe ny bil. Her skal du næsten altid forvente en sum oveni for ekstraudstyr. Det kan sagtens lade sig gøre at bygge et hus i en helt skrabet udgave, men realistisk set, skal man nok nærmere forvente en kvadratmeterpris på mellem 12.500 og 15.000 kr. ved de mest gængse tilvalg. Og det er nok de færreste, der vil have et hus fuldstændig magen til naboens, da vi alle er individualister,” siger Thomas Menke. Derudover kommer køb af grund, diverse tilslutningsafgifter, diverse attester, forsikringer, entreprisekontrakt, haveanlæg og flytteomkostninger.


Læs også artiklen: Undgå dyre overraskelser

Typehus eller arkitekttegnet

Begrebet typehus er meget anderledes i dag, end det var for 10-20 år siden. De fleste typehusfirmaer, tegner individuelle løsninger. Et typehus vil snarere sige, at du benytter dig af et byggefirma, der opererer inden for et basiskoncept, så du på den måde kan spare en hel del. Det er en form for pakkeløsning, hvor der blot skal trykkes på en knap og så går maskineriet i gang.

At vælge din egen arkitekt og et hus, der er tegnet helt ned til mindste detalje efter dine krav til arkitektur, ruminddeling, materialer og så videre kan selvfølgelig være en bekostelig affære. Husk derfor altid at lægge et budget sammen med arkitekten helt fra starten og få styr på dine prioriteter. 

”Taler vi individuelt arkitektegnet, skal vi ud i helt andre priser, der let kommer over de 20.000 kr. per kvadratmeter. Det skyldes blandt andet, at der her er tale om helt andre startomkostninger, end dem typehusfirmaerne opererer med. Du skal nok regne med at lægge minimum 250.000-500.000 kr. oveni budgettet,” siger Thomas Menke og fastslår, at det helt kommer an på ønsker, behov og det økonomiske udgangspunkt, når han skal rådgive om hans kunder skal vælge typehusfirmaet eller individuelt arkitekttegnet. 

Til gengæld kan du få dit hus præcis, som du ønsker det, og samtidig har du flere valgmuligheder mellem materialer – som ikke nødvendigvis behøver være meget dyrere.

Hvad Koster det at bygge nyt hus

Hvis I alligevel er ude i at flytte en væg, ændre en mursten, tilføje et værelse eller ændre loftshøjden, så kan det sagtens ende med bedre at kunne betale sig rent økonomisk, hvis I får tegnet en individuel bolig.

Der kan dog være stor forskel på, om du får tegnet en individuel bolig hos et typehusfirma eller hos en arkitekt. Hos typehusfirmaet bygger de individuelle boliger på samme principper, hvor materialevalget eller selve konstruktionen og fremgangsmåden er den samme, mens det mere er arkitekturen, der kan svinge. Samtidig bygger typehusfirmaerne en hel del huse om året, og ofte er der også gode håndværkeraftaler – så allerede her bliver prisen regnet ud fra en samlet mængderabat.

Læs mere om typehuse her:  

Hvad skal du huske i budgettet

Thomas Menke har gjort sig den erfaring, at der er en række punkter og nøgletal, det kan være godt at tage højde for i budgettet: 

  • Vær opmærksom på ekstra omkostninger i forbindelse med fundering, jordbundsundersøgelser og sandpude med videre. Det kan være en god idé at afsætte mellem000-100.000 ekstra. Hvor dyrt det reelt bliver er næsten altid en ubekendt faktor og det er de færreste byggefirmaer, der påtager sig risikoen og ansvaret for et eksakt beløb.
  • Haveanlæg, er noget mange glemmer at budgettere med. Men det kan faktisk hurtigt komme til at koste op mod000 kr. at få en professionel til at anlægge en basis have med græs, hæk og belægning. Det er givet godt ud på den lange bane, at få en professionel til at ordne det fra starten.
  • Der bør afsættes et beløb til optimering af akustik og indeklima, da det ofte ikke er noget byggefirmaet har afsat stor økonomi til som udgangspunkt. Det kan være en god idé at prioritere minimum 000-100.000 kr. til det punkt i budgettet. Ofte er mange nødt til at bruge penge på en optimeret løsning efterfølgende, hvis ikke det er tænkt ind på forhånd.
  • Indtænk moderne teknologi i hjemmet. Få derfor fra starten styr på den IT-mæssige infrastruktur med for eksempel indbyggede stik, routere og lignende i væggene.

Afsæt et beløb til en uvildig byggerådgiver

Der findes flere typehusfirmaer i dag, end du kan tælle på fingre og tæer. Derfor er der også stor konkurrence på området og kvadratmeterpriserne. Hvis du har svært ved at gennemskue byggefirmaernes tilbud og hvad der er inkluderet eller ej er det en god idé at skrive en post i budgettet til en uvildig byggerådgiver.

En uvildig byggerådgiver kan hurtigt tjene sin egen løn ind. Det er godt givet ud, at vælge en rådgiver, der kan være med til at gennemlæse tilbud, kontrakter og rådgive om tilvalg, materialer og andet samt efterse budgettet. Som minimum skal du nok regne med 10.000 kr. for at få en uvildig rådgiver med i startprocessen, men de 10.000 kr. er hurtigt sparet ved at tage de rigtige valg.

Det er dog også godt givet ud, at have en rådgiver til at føre tilsyn med byggeriet undervejs i processen og fange eventuelle fejl. Der er er stort set ikke et byggeri i dag, hvor der ikke er et eller andet, der går galt undervejs. Samtidig er det en god idé at få en rådgiver med til afleveringsgennemgangen. For tilsyn undervejs og ved afleveringen skal du regne med 20.000-25.000 kr.

Læs også Er en byggerådgiver nødvendig?

Alt i alt

Derfor er det værd at overveje, hvilke prioriteter du har og hvilke tilvalg, der er de vigtigste for dig. Samtidig handler det om valget mellem kvalitet eller kvantitet. Vil du hellere undvære nogle kvadratmeter, frem for at få gulve af højere kvalitet? Eller vil du hellere have mere plads? 

Husk dog, at et standard typehus også vil sige standardmål og et fastlagt antal kvadratmetre samt plantegning. Færre kvadratmetre, kan pludselig blive lige så dyre som standardløsningen.

Tilbygning:

Måske overvejer i, at få bygget en tilbygning til jeres nuværende hus. Mange af de samme byggeprocesser går igen for en tilbygning som for et nybyggeri. I skal have, en byggetilladelse, der skal benyttes autoriseret håndværker til EL og VVS. vælger i selv at bygge jeres nye tilbygning, skal i sikre jer at tegne en forsikring, der kan dække de omkostninger, der kan komme ved et byggeri.

Tilbygning: Sådan får du planlagt byggeprocessen

NØGLETAL:

  • Det koster cirka 1-1,5 million at bygge 100 kvadratmeter alt efter hvor gode materialerne skal være og hvor mange standardvalg, der vælges.
  • Skal der blot tilpasses en smule kan et typehus hurtigt snige sig op på i hvert fald 1,8 million for en gennemsnitsfamilie.
  • Et individuelt arkitekttegnet hus kan godt ligge mellem 16.000-20.000 kroner per kvadratmeter. 

KILDER:

Byggerådgiver Thomas Menke, indehaver af www.Optibuild.dk

Byg & Bo, www.bygogbo.dk

MNT Arkitekter, www.mntarkitekter.dk 

Derudover har vi sammenlignet priser på standard typehuse i ét plan på cirka 150-180 kvadratmeter fra følgende 10 forskellige uvildige typehusfirmaer: ide-huse, JJ Hansen Huse, Milton Huse, Lasse Larsen Huse, MesterByg, eurodan-huse, SkanLux, Huskongen, Benée Huse, Lind & Risør