Skal du bygge nyt?

Der er mange valg at foretage, når man skal bygge nyt. Først og fremmest er det en god idé at få styr på økonomien og ens behov. Man bliver let fristet, når man tager rundt til byggeudstillinger og ser de mange forskellige typehuse.

Hold øje med hvad der er inkluderet i prisen, og hvad der ikke er. Kvadratmeterpriserne svinger nemlig hurtigt flere tusinde kroner ved lidt for mange tilvalg.

”Det er vigtigt at få styr på alle tilvalg inden byggeriet går i gang og kontrakten er underskrevet. Hvis du vil ændre noget undervejs, er det betydeligt dyrere, end hvis alt er på plads på forhånd,” fortæller Thomas Menke, der er uvildig byggerådgiver i sit eget firma OptiBuild.dk.

Prisen på at et bygge nyt hus afhænger bl.a. af dine valg af interiør. Her ser du et moderne interiør.

Byg hus for 1 million

”Byg hus for 1 million kroner” - sådan står der i mange annoncer, men det er sjældent det endelige beløb. Mange byggefirmaer markedsfører sig på at kunne bygge for 10.000 kroner per kvadratmeter, men ifølge Thomas Menke kan man ikke altid gå ud fra dette tal.

”Du kan sammenligne det med, når du skal købe ny bil. Her skal du næsten altid forvente en sum oveni for ekstraudstyr. Det samme gælder for et nybyggeri, da det sagtens kan lade sig gøre at bygge et hus i en helt skrabet udgave, men realistisk set skal man nok nærmere forvente en kvadratmeterpris på mellem 13.500 og 15.000 kroner ved de mest gængse tilvalg," fortæller Thomas Menke og fortsætter: 

"Og det er nok de færreste, der vil have et hus fuldstændig magen til naboens, da vi alle er individualister. Derudover kommer køb af grund, diverse tilslutningsafgifter, diverse attester, forsikringer, entreprisekontrakt, haveanlæg og flytteomkostninger," afslutter Thomas Menke.  

Læs også artiklen: Undgå dyre overraskelser  

Typehus eller arkitekttegnet

Begrebet typehus er meget anderledes i dag, end det var for 10-20 år siden. De fleste typehusfirmaer tegner i dag individuelle løsninger.

Når man får bygget et typehus, betyder det, at man benytter sig af et byggefirma, der opererer inden for et basiskoncept. På den måde kan man spare en del penge, eftersom at det er en form for pakkeløsning, hvor der blot skal trykkes på en knap, og så går maskineriet i gang. Samtidig bygger typehusfirmaerne en del huse om året, hvilket ofte betyder gode håndværkeraftaler.  

Hvis man istedet foretrækker en arkitekt og et hus, der er tegnet helt ned til mindste detalje efter eget ønske til arkitektur, ruminddeling, materialer og så videre, kan det derimod være en lidt mere bekostelig affære. Til gengæld kan du få dit hus præcis, som du ønsker det, og samtidig har du flere valgmuligheder mellem materialer – som ikke nødvendigvis behøver være meget dyrere. Men husk dog altid at lægge et budget sammen med arkitekten fra starten og få styr på dine prioriteter.

Læs også artiklen: 5 ting du skal huske før du bygger nyt hus

”Taler vi individuelt arkitektegnet hus, skal vi ud i helt andre priser, der let kommer over de 20.000 kroner per kvadratmeter. Det skyldes blandt andet, at der her er tale om helt andre startomkostninger, end dem typehusfirmaerne opererer med. Du skal nok regne med at lægge minimum 250.000-500.000 kroner oveni budgettet,” siger Thomas Menke og fastslår, at det helt kommer an på ønsker, behov og det økonomiske udgangspunkt, når han skal rådgive hans kunder om, hvorvidt de skal vælge et typehusfirma eller et individuelt arkitekttegnet hus.  

Hvis du alligevel er ude i at flytte en væg, ændre en mursten, tilføje et værelse eller ændre loftshøjden, så kan det sagtens ende med bedre at kunne betale sig rent økonomisk, hvis du får tegnet en individuel bolig.

Dog skal du være opmærksom på, at der også her kan være forskel på, om du får tegnet en individuel bolig hos et typehusfirma eller hos en arkitekt. Hos typehusfirmaet bygger de individuelle boliger på samme principper, hvor materialevalget eller selve konstruktionen og fremgangsmåden er den samme, mens det mere er arkitekturen, der kan svinge. 

Læs også artiklen: Typehuse

Hvad skal du huske i budgettet

Thomas Menke har gjort sig den erfaring, at der er en række punkter og nøgletal, som kan være gode at tage højde for i budgettet: 

  • Vær opmærksom på ekstra omkostninger i forbindelse med fundering, jordbundsundersøgelser og sandpude med videre. Det kan være en god idé at afsætte mellem 30.000-100.000 kroner ekstra. Hvor dyrt det reelt bliver er næsten altid en ubekendt faktor, og det er de færreste byggefirmaer, der påtager sig risikoen og ansvaret for et eksakt beløb.

  • Haveanlæg er noget mange glemmer at budgettere med. Men det kan faktisk hurtigt komme til at koste mange kroner at få en professionel til at anlægge en basis have med græs, hæk og belægning. Det er givet godt ud på den lange bane at få en professionel til at ordne det fra starten.

  • Der bør afsættes et beløb til optimering af akustik og indeklima, da det ofte ikke er noget, som byggefirmaet har afsat stor økonomi til som udgangspunkt. Det kan være en god idé at prioritere minimum 20.000-100.000 kroner til det punkt i budgettet. Ofte er mange nødt til at bruge penge på en optimeret løsning efterfølgende, hvis ikke det er tænkt ind på forhånd.

  • Indtænk moderne teknologi i hjemmet. Få derfor fra starten styr på den IT-mæssige infrastruktur med for eksempel indbyggede stik, routere og lignende i væggene.

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her

Bestil på print 249,00 kr. (ekskl. levering)

Projektbudget

På baggrund af redaktionens egne erfaringer har vi lavet en oversigt over de typiske udgifter, der løber på et byggeprojekt under kategorien Helårshuse.

Budgetposterne er lavet som overslag, men yderst til højre er der en vurdering af risikoen for afvigelser.

Afsæt et beløb til en uvildig byggerådgiver

Der findes flere typehusfirmaer i dag, end du kan tælle på fingre og tæer. Derfor er der også stor konkurrence på området og kvadratmeterpriserne.

Hvis du har svært ved at gennemskue byggefirmaernes tilbud, og hvad der er inkluderet eller ej, er det en god idé at skrive en post i budgettet til en uvildig byggerådgiver.

En uvildig byggerådgiver kan hurtigt tjene sin egen løn ind. Det er godt givet ud at vælge en rådgiver, der kan være med til at gennemlæse tilbud, kontrakter og rådgive om tilvalg, materialer og andet samt efterse budgettet.

Som minimum skal du nok regne med 10.000 kroner for at få en uvildig rådgiver med i startprocessen, men de 10.000 kroner er hurtigt sparet ved at tage de rigtige valg.

Det er dog også godt givet ud at have en rådgiver til at føre tilsyn med byggeriet undervejs i processen og fange eventuelle fejl. Der er stort set ikke et byggeri i dag, hvor der ikke er et eller andet, der går galt undervejs.

Samtidig er det en god idé at få en rådgiver med til afleveringsgennemgangen. For tilsyn undervejs og ved afleveringen skal du regne med 20.000-25.000 kroner.

Læs også artiklen: Er en byggerådgiver nødvendig? 

Tilbygning

Måske overvejer du at få bygget en tilbygning til jeres nuværende hus. Her skal du være opmærksom på, at mange af de samme byggeprocesser går igen for en tilbygning som for et nybyggeri. 

Du skal have en byggetilladelse, og der skal benyttes autoriseret håndværker til EL og VVS. Hvis du selv vil bygge den nye tilbygning, skal du sikre dig at tegne en forsikring, der kan dække de omkostninger, der kan komme ved byggeriet.

Læs også artiklen: Tilbygning - Sådan får du planlagt byggeprocessen

Alt i alt

Derfor er det værd at overveje, hvilke prioriteter du har og hvilke tilvalg, der er de vigtigste for dig. 

Samtidig handler det om valget mellem kvalitet eller kvantitet. Vil du hellere undvære nogle kvadratmeter frem for at få gulve af højere kvalitet? Eller vil du hellere have mere plads?

Husk dog at et standard typehus også vil sige standardmål og et fastlagt antal kvadratmetre samt plantegning. Færre kvadratmetre kan pludselig blive lige så dyre som standardløsningen.