Sådan sikrer du bedst din nybyggede bolig mod brand og indbrud

Lovpligtige røgalarmer, sikre vinduer og udvendigt spotlight. Det er blot nogle af de ting, du fra begyndelsen af din nybyggerproces bør have med i overvejelserne, hvis du vil gøre en indsats mod brand og indbrud. Noget bliver du måske præsenteret for fra entreprenørens eller leverandørens side. Andet må du selv huske på. Læs med her og få en række gode råd til at brand- og indbrudssikre dit nybyggede hjem.

En brandalarm som er omringet af røg

Overvejelserne er mildest talt mange, når du skal i gang med at bygge ny bolig. Hvilket område skal du vælge til dit kommende hjem, hvordan er det med byggetilladelserne, og hvilken hustype er du ude i? Og når først de grundlæggende beslutninger er truffet, kommer de mange efterfølgende overvejelser, inden huset skal bygges. Én af dem er sikring af huset. Både når det kommer til brand og indbrud.

– Jeg vil helt klart anbefale, at man tænker brand- og indbrudssikring ind i byggeprocessen så tidligt som muligt. Nogle ting vil en entreprenør eller leverandør nok foreslå, andet skal man selv huske på, lyder det fra Johnny Dupont, der er sikkerhedsekspert og kvalitetschef i alarmselskabet Verisure.

– Og her er noget af det vigtigste i min optik brandsikring, hvor det kan ende fatalt, hvis ikke der er styr på den del. Ifølge bygningsreglementet (BR18) skal alle nybyggede huse i anvendelseskategori 4 – det vil sige de fleste ”almindelige” boliger – forsynes med røgalarmer, der er tilsluttet strømforsyning og har batteribackup. Det er altså lovpligtigt og en yderst god sikkerhed, fortsætter han. 

Brandsikring redder liv  

Ifølge en rapport fra Beredskabsstyrelsen og TrygFonden omkom 54 personer ved brande i private hjem i 2020. Det er i dansk sammenhæng et lavt tal, men det alarmerende er, at der i kun 14 % af tilfældene var en velfungerende røgalarm i boligen. Det vil heldigvis ikke være tilfældet i nybyggede huse, hvor den strømforsynede røgalarmen som nævnt er lovpligtig. Men her er det til gengæld værd at overveje, om den lovpligtige alarm skal suppleres med overvågede røgalarmer fra et alarmselskab:

– Som en del af nybyggerprocessen synes jeg, man skal gøre sig nogle tanker om, hvorvidt man vil supplere de gængse røgalarmer med alarmer, som en kontrolcentral overvåger. På den måde vil en operatør blive informeret om røgudvikling i hjemmet, undersøge situationen og handle derefter. Det kan så indebære, at brandvæsenet alarmeres, og at en vagt kan sendes af sted. Det er både en ekstra sikkerhed, når du ligger og sover, og når du ikke er hjemme. Men selvom du ikke er hjemme, er din hund, kat eller et helt tredje husdyr det måske, siger Johnny Dupont og tilføjer:

– Det ville være omsonst, hvis jeg ikke foreslår Verisures røgalarmer som et supplement til den lovpligtige røgalarm. Udover at de overvåges af vores kontrolcentral, taler de så at sige sammen i din bolig. Så hvis der opstår røgudvikling i ét rum, vil vores teknologi sørge for, at røgalarmen i et andet rum ”taler” og fortæller, at der er røg et andet sted i huset. Det er ganske smart, da der således både er en hyletone og en ”talen”. Den kombination er desuden langt nemmere at høre, hvis du ligger og sover.

Læs mere om Verisures røgalarmer

Fem hurtige om brandsikring 

  1. I nybyggede huse i kategori 4 er det lovpligtigt at få installeret røgalarmer, der er strømforsynede og har batteribackup
  2. De fleste dødsbrande sker, fordi boligerne ikke er forsynede med velfungerende røgalarmer
  3. Uforsigtighed omkring rygning er oftest den formodede årsag til dødsbrande
    (kilde: Beredskabsstyrelsen og TrygFondens rapport om dødsbrande i 2020)
  4. Overvågede røgalarmer, som er koblet til en kontrolcentral, kan være et godt supplement til den lovpligtige brandsikring
  5. Den bedste effekt fra en røgalarm får du, hvis alarmen både hyler og ”taler”. Studier viser nemlig, at du nemmere vågner ved en kombination af lydene 

Sådan sikrer du dig bedst mod indbrud

Det er altid en god idé at sikre sig bedst muligt mod indbrud. Indbrudssikring er dog i modsætning til brandalarmer ikke lovpligtigt, og det er derfor vigtigt selv at være ekstra opmærksom på de tiltag, man kan tage. Det gælder uanset, om man bor i et nybygget eller ikke-nybygget hjem. Men ifølge Johnny Dupont kan nybyggede boliger være et oplagt mål for indbrudstyve:

en indbrudstyv som er ved at begå indbrud

– Det er ofte tilfældet, at man flytter ind i en nybygget bolig med nye møbler, måske et par designervarer og ny, dyr elektronik. Det ved tyvene, som ofte går efter bestillingsvarer, der er lette at omsætte til kontanter. Derfor er det min klare anbefaling, at man i sit nybyggede hjem tænker indbrudssikring ind allerede inden, første spadestik tages. Man kan nemlig lige så godt sikre sig bedst muligt fra start, så det ikke først sker, når huset er bygget, og uheldet har været ude.

Han giver derfor her sine fem bedste råd, så du kan gøre dit ypperste for at holde de ubudne gæster på afstand:

1. Vælg dine døre og vinduer med omhu

Hvis du selv har indflydelse på valget af dine nye døre og vinduer, bør du vælge dem, der yder den største sikkerhed. Det kan være ekstra sikre låse på dørene, der gør det sværere for tyven at bryde ind. Overvej her to låsecylindre – både en på yder- og indersiden af dørene. Når det kommer til vinduerne, kan du vælge nogle med forstærkede beslag samt sikkerhedslimede ruder. Husk, at det er altid en god idé at forhøre dig med leverandøren, som ved, hvad de bedste og mest sikre løsninger vil være. 

2. Overvej muligheden for udendørs spotlights

Når du planlægger, hvordan dit nye hus skal tage sig ud, kan du overveje at få installeret udendørs spotlights med bevægelsessensor og eventuelt timerfunktion. Hvis der er noget, en indbrudstyv ikke kan lide, er det opmærksomhed. Og det er akkurat, hvad et skarpt lys, der lyser haven op i mørke, giver.

3. Tænk over mulige flugtveje fra grunden 

Indbrudstyve bryder sig bestemt ikke om, at flugtvejene væk fra huset er få. Derfor bør du overveje, om du kan indrette din nye grund efter dette. Det kan bl.a. indebære, at der på bagsiden af huset ikke er for meget plads, hvor en tyv kan arbejde i det skjulte og komme uhindret væk. Hav det med i overvejelserne, når du anlægger hæk og sætter hegn op. Du kan også give indkørslen nogle tanker og eventuelt få monteret bom, port eller kæde. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

4. Opfør et stort redskabsskur med en sikker lås

Når nu du alligevel er godt i gang med at indtænke sikkerhed fra start, bør du overveje at få bygget et redskabsskur, der er stort nok til at huse alle former for haveredskaber. Det er nemlig dem (koben, store skruetrækkere, mejsler m.v.), som tyvene oftest bruger til at få adgang til huset. Husk også at få plads til din stige –alternativt fastgør den sikkert på skuret, så tyven ikke kan bruge den til at få adgang til en eventuel førstesal. Montér derudover en ordentlig lås på skuret, som ikke så nemt kan brydes op.

5. Overvej et alarmsystem

Et alarmsystem – hvad enten det er overvåget af en kontrolcentral eller ej – er en relativt lille udgift i et nybygget hus. Systemet kan altid monteres senere i processen, så fortvivl ej, hvis du ikke prioriterer dette fra start. Overvej også, om du skal have installeret udendørs videoovervågning. Vælger du at investere i et alarmsystem fra eksempelvis Verisure, kan du til hver en tid få besøg af en sikkerhedskonsulent, der vil gennemgå huset og behovene med dig.

Læs mere om verisures alarmsystemer

Fem hurtige råd om indbrudssikring i nybyggeri  

  1. Vælg sikre døre med gode låse samt vinduer med forstærkede beslag og sikkerhedslimede ruder
  2. Få monteret udendørs spotlights med bevægelsessensorer
  3. Giv de mulige flugtveje nogle overvejelser
  4. Opfør et sikkert redskabsskur med god plads
  5. Overvej et overvåget alarmsystem og udendørs kameraer

Læs også om byg nyt hus

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her