Arkitekttegnet hus - de bedste forudsætninger for dit nye drømmehjem

Med en arkitekt er alt muligt, men sørg for at have lave et grundigt og realistisk forarbejde inden du sætter drømmene fri. Og fremfor alt; husk budgettet.

Nybygget arkitekttegnet hus

Æstetik og funktion i dit arkitekttegnede hus

Det arkitekttegnede hus er unikt og kan tilpasses de helt særlige ønsker eller specielle forhold på din byggegrund. Måske skråner grunden eller der kan være en særlig udsigt, at tage højde for. Arkitektens opgave er at skabe særlige løsninger, der får grunden til at spille sammen med huset i et særpræg, der får æstetik og funktion til at gå op i en højere enhed. 

Særlige behov og ønsker 

Tænk langsigtet. Hvis det er et hjem hvor I planlægger at bo i mange år, kan I overveje boligens fleksibilitet i takt med at boligbehovet ændre sig.  Men selvom I måske foretrækker  et seniorliv i en lejlighed i, så bør I have videresalg for øje f.eks med fokus på ekstra værelser til den sammenbragte familie.  

Byggegrunden: Hjertet i dit arkitekttegnede husprojekt

Arkitekten tager altid udgangspunkt i byggegrunden. Hvordan kan byggegrunden udnyttes bedst muligt ? Måske giver den skrånende grund mulighed for en unik arkitektur i 1 ½ plan. En fantastisk udsigt mod syd giver masser af sol, men vil kræve en særlig solafskærmning, og i de urbaniserede områder kan der være nogle indbliks forhold fra de forbipasserende, der kan kræve en særlig vinkel i arkitekturen. Bebyggelsesprocenten kan også give udfordringer, og derudover tænker mange arkitekter inde- og uderum sammen i en helhed. Typisk vil et arkitekttegnet projekt kræve mere af alle involverede parter, og derfor vil projektet fra start til slut ofte være længere sammenlignet med typehus.

Budgetoverblik og pris for et arkitekttegnet hus

Det er vigtigt at have de økonomiske rammer helt på plads før mødet med en arkitekt. Det vil være skuffende, at påbegynde tegninger pg planløsninger sammen med arkitekten og derefter finde ud af, at byggeriet bliver langt dyrere end hvad der er budget til.

En realistisk tommelfingerregel er, at et arkitekttegnet hus starter ved omkring kr. 22.000 pr. m2. i 2024. Derudover kommer omkostningerne til arkitekten, der typisk udgør mellem 5 og 7 procent af de samlede bygningsomkostninger. De fleste arkitekter opererer med en timepris på mellem kr. 500 og kr. 1.000 + moms.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

En tegning med linealer, lommeregner og blyant, der giver et overblik over idealmål og minimumskrav til udvendige og indvendige mål i bygningsreglementet herunder loftshøjde krav.

Afsæt en buffer til uforudsete poster

Det tilrådes altid at have en buffer på cirka ti procent af det samlede byggebudget til uforudsete omkostninger. Det er ikke ualmindeligt at opdage ting, som du vil ændre undervejs i byggeriet, så det er rart at have plads til budgettet til at kunne foretage disse ændringer, uden at det bliver en økonomisk byrde.

Derudover kan der være uforudsete hændelser og forsinkelser under byggeriet, der kan gøre projektet dyrere. F.eks ekstra fundering.

Spar penge ved bygning af arkitekttegnet hus: Tips og tricks

Hvis du vil spare penge, kan du i første omgang overveje, hvilken type materialer, tekniske løsninger og konstruktionstilgang, du ønsker. Tekniske løsninger er ofte det byggetekniske, smarthome-løsninger og energiforsyningen til el og varme. Materialevalg dækker alt fra udvendig beklædning og lofter til bordplader og maling. Det byggetekniske afhænger blandt andet af det visuelle udtryk, du ønsker på facaden. Beton, mursten, træ, stål, zink, kobber. Ofte i en kombination.

Husk, at du ikke kun skal tænke over pris, men også kvalitet. I det lange løb kan det vise sig at være meget mere økonomisk at vælge holdbare og solide materialer og løsninger. Særligt ved et arkitekttegnet hus. Du bør nok ikke gå all in på alt inventar og materialer, så derfor er det en god ide´, at foretage nogle afstemte til- og fravalg. Der er flere løsninger, der sparer dig penge på opvarmning og elektricitet over en længere periode, og som kan påvirke husets gensalgværdi i en positiv retning. Det er en god ide´, at afsætte en del af budgettet til at investere i energibesparende løsninger, der samlet set giver husets lavere årlige driftsudgifter.

Vælg den rette arkitekt til det arkitekttegnede hus

Arkitekten som I overvejer til jeres byggeprojekt, kan med fordel have designet et lignende hus før. Bed om at se en referenceliste eller portefølje, hvis den ikke allerede er online. I skal kunne lide det visuelle udtryk, form og funktion fra arkitektens tidligere arbejde. På denne måde kan I blive mere sikre på, at I får det, I ønsker, og det vil være lettere at stole på arkitektens anbefalinger.

Læs mere om byg nyt hus

Forberedelse til første møde med arkitekten

Hvis I ikke har fundet ud af, hvilken stil og funktion I ønsker, kan det være for tidligt, at rette henvendelse til en arkitekt. Så lav et grundig forarbejde. Det lønner sig.

I kan med fordel bruge nettet til at finde inspiration. Pinterest og Instagram er gode vejvisere eller I kan gå på opdagelse på ditnybyggeri.dk. I kan også køre rundt i nybyggerområder eller besøge nogle af landets byggeudstillinger. Lav en projektmappe hvor I samler de mest inspirerende ideer, og del dem op under:

Exteriør: facade, tag, vinduer, døre, belægning, skur/carport

Interiør: køkken, bad, bryggers, gulve, lofter, hvidevarer, solafskærmning og smart-home løsninger.

Det er vigtigt, projektmappen er dynamisk undervejs i  processen, så nye ideer kan erstatte de gamle, for på den måde langsomt, at arbejde jer ind på den helt rigtige stil, form og funktion til jeres unikke drømmehus.

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her