Tagtyper Tagtyper

Tagtyper

Måske er taget på dit hus ikke det første, du tænker på. Dog findes der mange forskellige tagtyper og valget af taget kan have stor æstetisk værdi for arkitekturen, for energiforbruget, og ikke mindst er der specifikke regler, det skal overholde.

Taget skal ikke blot passe til husets stil, men det skal også passe til husets konstruktion. Du kan ikke altid bare vælge et fladt tag, fordi du altid har foretrukket det, og det samme gælder et tag med høj hældning. Det funktionelle og æstetiske skal fungere sammen og samtidig overholde reglerne i bygningsreglementet og ikke mindst lokalplanerne.

 

tre huse ved siden af hinanden med mansardtag der er en af flere tagtyper

Hvad siger bygningsreglementet

Reglerne i bygningsreglementet er lidt af en jungle, og det er altid en god idé at rådføre dig med en professionel byggerådgiver, inden du sætter de sidste streger til dit tag.

Tagets primære funktioner er at hindre nedbør i at trænge ned i bygningen, at kunne modstå belastningen fra vind og sne til øvrige bygningsdele, at hæmme brand, samt være varme- og lydisolerende.

Taget består af flere sammensatte konstruktioner, hvor de enkelte dele har hver deres funktion.

  • Spærene, den en bærende konstruktion.
  • Underlag for tagdækningen, som kan være lægter, åse eller brædder og plader.
  • Selve tagdækningen.

Taget skal have en hældning, så regn og smeltevand fra sne kan løbe af. Det kan det som regel, hvis taget hælder mere end 2,5 procent, hvilket svarer til 2,5 cm pr. meter. Men det kommer helt an på det enkelte tag, så der skal du spørge din rådgiver. 

Læs også artiklen: Overblik: Husformer

Se mere i vores årbog

 

Tagordbogen

Der findes forskellige tagtyper, der er gode at kende. Her kommer et oprids af dem.

Mansardtag

Et Mansardtag er et knækket tag bestående af to i vinkel mod hinanden stillede tagflader, hvoraf den nederste er den stejleste. Tagformen var især populær i Danmark i 1700-tallet og er opkaldt efter en fransk arkitekt. Det er ikke så brugt i dag, men er en god måde at få mere rum ud af tagetagen på.

Sadeltag
Sadeltaget er den mest almindelige tagform herhjemme og det er nok også grunden til, at det er det typiske tag på en børnetegning af et hus. Traditionelt har taget en hældning på 45 grader, men det findes også med en anden hældning, som typisk afspejler en bestemt tids arkitektur. 

Fladt tag
Denne tagtype omtales også som Built-up tag og er især anvendt fra 1950’erne til 1960’erne. Førhen var det roden til mange fugtproblemer, frodi taget var helt fladt, men i dag skal det altid have en lille hældning. Ofte er taget beklædt med tagpap, men du kan også vælge imellem en masse energirigtige løsninger.

Læs også artiklen: Hvilke type tag skal jeg vælge?

 

KILDER:
Statens byggeforskningsinstitut, http://www.sbi.dk/
Erhvervsstyrelsen, www.huseftersynsinfo.dk 
Bygningsreglementet, http://bygningsreglementet.dk/