Radon | Dit Nybyggeri
Radon

Radon

Radon er en radioaktiv gasart, der findes naturligt i jorden. Det er den andenstørste medvirkende årsag til lungekræft, og derfor skal du vide, hvordan dit hus bliver beskyttet mod radon-strålingen.

I hele Danmarks undergrund findes der radon. Mængden varierer fra område til område, og det er umuligt at opdage uden en professionel måling, da du hverken kan se eller lugte radon. Radon kommer op i huset fra jorden og trænger ind gennem sprækker og revner.

Mængden af radon på din grund afhænger af, hvor i landet du bygger. På Danmarkskortet finder du radonrisikoen der, hvor du skal bo. Søger du på din konkrete adresse på www.dingeo.dk, finder du frem til en vurdering af, hvor meget radon jorden på din grund indeholder. Men selv om du kan se en vurdering for din grund og det øvrige lokalområde, skal du være opmærksom på, at en måling på din grund kan afsløre noget andet. 

Frisk luft giver bedre indeklima

Selv i et nybygget hus kan der være mere radon i luften end Energistyrelsens grænseværdi på 100 Bq/m3, men det er der heldigvis råd for. Der er forskellige former for radonsikring, og du kan blandt andet selv påvirke dit indeklima ved at lufte ud tre gange dagligt. Sådan sænker du både radonniveauet og risikoen for fugt i huset. Det bedste middel mod strålingen er en kombination af udluftning, tætning af huset og et aktivt eller passivt radonsug.

Læs også artiklen: Ventilation er nøglen til sundt indeklima

Radonindholdet kan måles

I dag er radonsikring en del af bygningsreglementet, BR15. Kommer dit nye hus til at ligge i et område med meget radon i jorden, bør du få foretaget en radonmåling, når huset står færdigt. Hvis indholdet af radon er over 100 Bq/m3, er din entreprenør ansvarlig for at sænke det. Energistyrelsen har lavet en liste med målefirmaer, der måler radonindholdet med sporfilmsmetoden, hvilket Energistyrelsen anbefaler. Du skal være udsat for radonstråling i flere år, før risikoen for lungekræft stiger. Så der sker ikke noget ved at bo i dit nye hus i de to måneder, målingen tager.

Læs også artiklen: Ved du, hvad der er i jorden på din nye grund?