| Dit Nybyggeri
Bliv klogere på energiklasser

Bliv klogere på energiklasser

Det kan være en jungle at finde rundt i de forskellige energiklasser inden for byggeri. Hver enkelt energiklasse har flere navne, og overordnet set minder energiklasserne meget om hinanden, hvilket gør det besværligt at holde styr på dem. Dit nybyggeri guider dig gennem junglen af energiklasser.

Når vi snakker energiklasser i forbindelse med boliger, så fungerer energiklasser som et pejlemærke for, hvor energivenligt dit hus er. Der findes flere forskellige energiklasser, og de indikerer, hvor meget energi der bruges til opvarmning, varmt vand, ventilation og køling i boligen. Når du bygger nyt, er det værd at overveje, hvilken energiklasse dit nybyggeri skal tilhøre, da det kan have betydning på sigt.

Fire energiklasser

I Danmark opererer vi med fire energiklasser: BR10 (standardhuse), 2015-huse, 2020-huse (nulenergihuse) og passivhuse (plusenergihuse). Som nybygger skal du dog som minimum bygge efter kravene for 2015-huse. 2015 og 2020 huse minder i kravene meget om hinanden, men 2020-husene adskiller sig ved, at huset selv producerer den energi, som det skal bruge. Det betyder også, at kravene er mere skærpede. For eksempel skal tætheden leve op til højere krav, hvilket betyder, at kravene til luftskiftet i boligen også er højere.

Ønsker du et endnu mere energivenligt hus end 2020-huset, så er passivhuse svaret. Passivhuse er indtil nu den mest energivenlige energiklasse. Passivhuse stammer fra Tyskland, og er endnu ikke særlig udbredte i Danmark. Grundlæggende minder 2020-huse og passivhuse meget om hinanden i de krav, der stilles - dog er kravene højere til passivhuse. Derudover ligger der også en forskel i, at der ved passivhuse ikke kun er krav til energiforbruget, men også til materialerne. Samtidig stilles der også krav til forbruget af husholdningens el - eksempelvis hårde hvidevarer.

Læs også artiklen: Drag større nytte af sollyset

Energimæssig fremtidssikring af din bolig

Generelt gælder det, at jo lavere en energiklasse du bygger efter, jo mere skærpede bliver kravene. Det betyder i det fleste tilfælde også, at det er dyrere i selve byggeprocessen. Når du bygger et lavenergihus, så vil det ofte være forbundet med en række meromkostninger til eksempelvis materialer. Til gengæld er den ekstraomkostning ofte tjent hjem igen på sigt, når energiforbruget falder til eksempelvis opvarmning og ventilation.

Som nybygger skal du også have fremtiden for øje, når det kommer til energiklasser. De lave energiklasser har en positiv indvirkning på værdien af boligen, og samtidig sikrer du dig mod, at din bolig ikke bliver energimæssigt forældet på få år. 

Alt efter hvilken energiklasse du vil bygge efter, så stilles der en række forskellige krav, som er visualiseret nedenfor. Eksemplet tager udgangspunkt i de to mest hyppige energiklasser i Danmark; 2015-huse og 2020-huse.

Læs mere om bygningsklasse 2020 her.

KILDER: 
Energistyrelsen, http://www.energitjenesten.dk/lavenergi-klasse-2020.html

Greenmatch, http://www.greenmatch.dk/blog/2014/04/her-er-de-vigtigste-krav-til-isolering-br10-2015-2020-og-passivhuse