Fang solenergi med solceller på taget

Fremtiden går mod bæredygtige løsninger. Det bliver mere og mere populært at udnytte den fantastiske solenergi med solceller på taget. Udviklingen inden for solceller går stærkt, og der er ikke længere tale om store plader på taget, men æstetisk lækre, integrerede løsninger. En af de helt nye trends inden for nybyggeri er derfor integrerede solceller.

Et hus der fanger solenergien ved at have solceller på taget

Solen skinnede ofte fra en skyfrihimmel i løber af 2021, der var tæt på at bleve et rekordår for solenergi. 

2021 satte endnu engang en tyk streg under, at den strøm, som flyder ud af stikkontakten, bliver stadig grønnere. Men hvad siger de tal egentlig, og hvor langt er vi med udviklingen af solpaneler og solenergi? Og hvordan er vi stillet i forhold til solenergi i vores private hjem?

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Historisk set

Vi kender dem alle. De uklædelige, sorte paneler, som især fik sit gennembrud på de danske tagrygge omkring år 2010. Det skete især, fordi anlæggene blev billigere, boligejerne fik tilskud til dem, og fordi virkningsgraden på solcelleanlæg var blevet forbedret. Private kunne samtidig købe en såkaldt netto-målerordning, hvor man kunne bruge det eksisterende elnet som lager. Det betød, at man kunne gemme al den overskydende produktion af solenergi og få fuld valuta for opsparet energi.

Teknologien bag solcellerne går dog meget længere tilbage. Den franske fysiker Alexandre Edmond Becquerel opdagede i 1839, hvordan nogle kobberoxid-elektroder kunne frembringe elektrisk strøm, når de blev udsat for lys. Det var dog først i 1880, at amerikaneren Charles Frits fandt ud af at udnytte denne opdagelse ved hjælp af grundstoffet selen. Han opfandt solcellerne, som vi kender fra blandt andet lysmålere og censorer til automatisk åbning af døre. Han forudså allerede dengang, at fremtidens bygninger ville være dækkede af solceller, så man kunne bruge solenergi til at dække elforbruget. Men der er gået næsten 150 år, og hans forudsigelse er nu ved at være virkelighed.

God eller dårlig investering?

Det er svært at sige, hvorvidt det er en god eller dårlig investering at anskaffe sig et solcelleanlæg. Du bør overveje de mange faktorer, der spiller ind på forhånd. Det handler for eksempel om, hvornår i døgnet du bruger el, hvor meget el du bruger, hvorvidt du skal låne pengene til investeringen og renten, og hvordan elpriserne udvikler sig. Du bør derfor alliere dig med en professionel, der kan give dig individuel rådgivning på området, hvis du overvejer solceller. 

Læs mere om husdesign

Pris og æstetik

Solceller har i de seneste år ikke været en særlig stor del af de overvejelser, man har gjort sig, når man byggede nyt. Tilskudsordningerne er frafaldet, og priserne for den opsparede el har ikke været særligt høje. Men der er øget fokus på klima og grøn energi, og som et led i det er solpanelerne måske på vej ind i deres næste æra.

Det er klart, at det måske er de færreste nybyggere, som vælger at plastre deres nye hus til med store, sorte paneler på taget. Især når der er andre mere æstetiske løsninger og muligheder for at optimere huset, så elforbruget er mindst muligt. Men solceller er stadigvæk en meget klimavenlig løsning og en løsning, mange vælger, fordi det er muligt at blive selvforsynende med hjælp fra solenergi.

Solpanelernes nye æra har fokus på æstetikken. Det skal være muligt at integrere solceller i byggeriet på en måde, så de ikke skæmmer arkitekturen, og samtidig skal priserne holde sig lave, når man investerer i et nyt anlæg. Heldigvis er det generelt set blevet billigere at producere solceller.

Solceller på sort hus fanger solenergi

Er solenergi og solceller fremtiden?

Forskningen inden for solceller topper i disse år, og det er især sket i kølvandet på elbilsproducenten Tesla, der i 2017 lancerede en helt ny form for solceller, som ligner tagsten til forveksling. Teslas version er måske den mest integrerede, vi har set på markedet endnu, men der findes andre typer som for eksempel solcelletagsten fra hollandske ZEP og danske Komproment, der laver solcelletag, der ligner tegl eller skifer. 

Danske Ennogie har vundet flere priser for sine æstetiske tagløsninger. Virksomheden laver solcelletag med en indbygget inverter til at omdanne solcellernes jævnstrøm til vekselstrøm. Det er også muligt at få integrerede energifangere i taget og en varmepumpe i huset, der producerer varme – så solens stråler også udnyttes på denne måde. Panelerne bliver ikke blot lagt oven på et eksisterende tag, men erstatter simpelthen taget fuldstændigt. Løsningen har været så god, at typehus-firmaet Eurodan Huse har valgt at samarbejde med Ennogie og tilbyder sine kunder et typehus med tag af solceller.

Udviklingen af solceller går i to retninger. Det ene er at gøre panelerne mere fleksible, så det er muligt at placere dem hvor som helst. Den anden er at øge panelernes virkningsgrad, så de udnytter solens energi endnu bedre og også udnytter den varme, der kommer fra solens stråler. Solcellerne er heller ikke længere blot en del af taget, men ses også som blandt andet facadebeklædning. Udviklingen går stærkt, og det er igen værd at overveje, om ikke solceller skal være en del af nybyggeriet? På den måde kan den nye bolig blive endnu mere klima- og energivenlig.

Læs også artiklen: Det energirigtige vindue 

Værd at vide om solceller

Hvis du ønsker at få installeret solceller på din bolig, så bør du tage kontakte til en professionel, der kan rådgive dig. Rådgiveren vil kunne hjælpe dig med at beregne, hvor stort dit solcelleanlæg skal være ud fra dine ønsker og behov. Den rigtige størrelse er vigtig, da et for stort anlæg vil ende ud i en lang tilbagebetalingstid, fordi anskaffelsesprisen har været høj. Omvendt kan et mindre anlæg blive dyrere for dig pr. produceret kWh. Med hjælp fra en professionel vil du kunne få beregnet den rigtige størrelse anlæg til dit byggeri.

Inden du investerer i solcellerne, bør du også undersøge, hvorvidt det kræver en byggetilladelse at opstille et solcelleanlæg i forbindelse med dit byggeri. Ifølge Bygningsreglementet er det i langt de fleste tilfælde ikke nødvendigt med en byggetilladelse, medmindre byggeriet er erhvervs- eller etagebebyggelse. Derudover kan du også løbe ind i en forhindring i forhold til din lokalplan, hvor der kan være særlige regler for, hvad du må opføre.

Læs også artiklen: God isolering giver økonomisk gevinst

Fordele
– Solceller producerer gratis elektricitet
– De er støjfri, og dermed ikke til gene for dig eller andre
 Solenergi er en vedvarende energikilde
– Solceller har en lang levetid
– Op til 25 års garanti på solceller
– Der er lave vedligeholdelsesomkostninger forbundet med solcelleanlæg
– Håndværkerfradrag ved etablering
– Co2 reducerende

Ulemper
– Høj anskaffelsespris
– Solceller kan være æstetisk udfordrende at placere på boligen
– Solcelleanlæg er pladskrævende
– Solcellerne er sæsonafhængige, og produktionen af el mindskes om vinteren

Læs også artiklen: Opvarm dit hjem med jordvarme 

 

Gode råd og leverandøranbefalinger

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her