Solceller sidder oftest på boligens tag, og de har til formål at omdanne sollys til energi. Det vil sige, at du med solceller på taget kan producere din egen strøm og gøre dig uafhængig af stigende elpriser. Derudover er det en forureningsfri energikilde og en god investering i miljøet.

God eller dårlig investering?

Det er svært at sige, hvorvidt det er en god eller dårlig investering at anskaffe sig et solcelleanlæg. Du bør overveje de mange faktorer, der spiller ind på forhånd. Det handler for eksempel om, hvornår i døgnet du bruger el, hvor meget el du bruger, hvorvidt du skal låne pengene til investeringen og renten, og hvordan elpriserne udvikler sig. Du bør derfor alliere dig med en professionel, der kan give dig individuel rådgivning på området, hvis du overvejer solceller.

Solceller på et hus som energi investering

Priser og tilskudsordninger

Hvis man tager udgangspunkt i en husstand med et årligt elforbrug på 4000 kWh., så vil det kræve mellem 20 og 30 kvadratmeter solceller for at gøre husstanden selvforsynende. Et anlæg i denne størrelse koster mellem 50.000 og 100.000 kroner. Herefter er omkostningerne dog minimale, da solcellerne har en lang levetid, og udgifterne til vedligeholdelse er lave. Du kan forvente, at investeringen er tjent hjem inden for ti år, men allerede fra dag ét er investeringen god for miljøet.

Tidligere har man kunne søge om økonomisk tilskud til sine solceller, men det kan man ikke længere. Fra den 31. oktober 2016 lukkede den sidste tilskudspulje, hvilket betyder, at du som nybygger ikke får noget tilskud. Til gengæld kan man få håndværkerfradrag ved etablering af et solcelleanlæg. Det giver ofte det samme som det tilskud, man tidligere kunne få.

Læs også artiklen: Brændeovne reducerer varmeregningen

Vidste du at ...

vi har lavet en oversigt over byggefirmaer? 
Klik her og få et overblik.

 

Værd at vide om solceller

Hvis du ønsker at få installeret solceller på din bolig, så bør du tage kontakte til en professionel, der kan rådgive dig. Rådgiveren vil kunne hjælpe dig med at beregne, hvor stort dit solcelleanlæg skal være ud fra dine ønsker og behov. Den rigtige størrelse er vigtig, da et for stort anlæg vil ende ud i en lang tilbagebetalingstid, fordi anskaffelsesprisen har været høj. Omvendt kan et mindre anlæg blive dyrere for dig pr. produceret kWh. Med hjælp fra en professionel vil du kunne få beregnet den rigtige størrelse anlæg til dit byggeri.

Inden du investerer i solcellerne, bør du også undersøge, hvorvidt det kræver en byggetilladelse at opstille et solcelleanlæg i forbindelse med dit byggeri. Ifølge Bygningsreglementet er det i langt de fleste tilfælde ikke nødvendigt med en byggetilladelse, medmindre byggeriet er erhvervs- eller etagebebyggelse. Derudover kan du også løbe ind i en forhindring i forhold til din lokalplan, hvor der kan være særlige regler for, hvad du må opføre.

Læs også artiklen: God isolering giver økonomisk gevinst

Fordele
- Solceller producerer gratis elektricitet
- De er støjfri, og dermed ikke til gene for dig eller andre
- Solenergi er en vedvarende energikilde
- Solceller har en lang levetid
- Op til 25 års garanti på solceller
- Der er lave vedligeholdelsesomkostninger forbundet med solcelleanlæg
- Håndværkerfradrag ved etablering
- Co2 reducerende

Ulemper
- Høj anskaffelsespris
- Solceller kan være æstetisk udfordrende at placere på boligen
- Solcelleanlæg er pladskrævende
- Solcellerne er sæsonafhængige, og produktionen af el mindskes om vinteren

Læs også artiklen: Opvarm dit hjem med jordvarme

 

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her