Som nybygger har du en god mulighed for at vælge en passende opvarmningsform, som kan spare dig for en energirenovering senere hen. I det følgende kan du læse om nogle af de opvarmningsmuligheder, du bør forholde dig til, når du bygger et nyt hus.

Læs også artiklen: Regler ved varmeforsyning: Tilslutnings- og forblivelsespligt

1: Fjernvarme

Fjernvarme er den mest almindelige opvarmningsform i Danmark. Opvarmningen kommer fra spildvarme, som er et resultat af produktion af el eller af afbrænding af affald, træpiller eller kul og gas. For at kunne benytte fjernvarme som varmekilde kræver det, at din bolig er tilsluttet et fjernvarmenetværk, og det er derfor ikke alle, der har mulighed for at varme sin bolig op med fjernvarme. Det anslås, at udgifter til opvarmning med fjernvarme i et hus på 120 kvadratmeter koster omkring 15.000 kroner om året.

2: Naturgas

Naturgas er som opvarmningsform en miljøvenlig løsning. Naturgas findes i undergrunden, og boliger opvarmes ved afbrænding af gassen. Sammenlignet koster det cirka 16.000 kroner om året at opvarme et hus på 120 kvadratmeter.

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her

3: Jordvarme

Jordvarme fungerer via varmepumper, der er installeret med nedgravede slanger i jorden. Varmepumperne får hjælp af jordens varmeenergi. Jordvarme er en effektiv, men samtidig også dyr varmepumpeløsning, da det koster mange penge at anskaffe og nedgrave jordslangerne. Til gengæld er det på den lange bane en relativt billig løsning at opvarme huset med jordvarme, da udgifterne til opvarmning typisk er 11.000 kroner om året i et hus på 120 kvadratmeter. Jordvarme er en meget miljøvenlig løsning, og faktisk kan din boligs CO2-udslip reduceres med 50-75 procent sammenlignet med de andre opvarmningsformer.

Læs også artiklen: Opvarm dit hjem med jordvarme