En jungle af mure | Dit Nybyggeri
En jungle af mure

En jungle af mure

Muren er måske noget af det mest essentielle ved dit nye hus. Den skaber basen og udtrykket udadtil, og så har muren noget at sige i forhold til energimærkningen.

I løbet af de seneste årtier er der ikke blot tale om røde, gule eller pudsede sten, når du taler om husets mur. Udviklingen er gået stærkt, og der er nu et utal af murtyper at vælge imellem. Hvilken type bør du vælge og hvorfor? Husk samtidig altid at tjekke lokalplanen, da ikke alle typer og farver af sten og træ er tilladt i alle områder. Vi guider til nogle af de mest gængse facader.

Klassiske mursten / teglsten

Type: Tung facade

Den blanke murstensfacade er stadig blandt de mest anvendte facadetyper i Danmark. En sådan facade kan holde i flere hundrede år, hvis den er opført ordentligt, og samtidig kræver den stort set ingen vedligehold.

Mursten kaldes også for tegl og er fremstillet af brændt ler. De kan fås i rosa, grå, brune, hvide, røde eller gule nuancer. Det hele kommer an på ler-sammensætningen og måden de er brændt på. Desuden er det muligt at genanvende mursten.

Mursten er både holdbare, brandsikre, de rådner ikke, og de holder godt i det danske klima.

Pris-overvejelser: Mursten er ikke den billigste løsning, men de er utroligt holdbare i længden. Det bliver hurtigt dyrt, fordi du skal tænke i både skalmur, bagmur og isolering.

Læs også artiklen: Hvilken type tag skal jeg vælge?

Gasbeton

Type: Let facade

Facader af gasbeton blev populære herhjemme i starten af 1950’erne, hvor man ofte lod betonblokkene være synlige, i modsætning til i dag, hvor de for det meste bliver pudset op. Fra omkring år 2000 blev fik gasbetonblokkene en genfødsel, idet der blev udviklet en ny type, som lever op til nye krav til blandt andet isolering. 

Blokkene er elsket af mange, da de fungerer som byggeklodser, der limes sammen og derfor er meget lette at bygge af. Desuden kan blokkene genanvendes, og de udgør både indervæg, isolering og ydervæg i ét.

En mur af gasbeton beskytter mod råd, har stort set ingen kuldebroer og er god til energivenligt byggeri. Det vigtigste for en gasbetonmur er den rigtige overfladebehandling.

Pris-overvejelser: Gasbetonblokkene er relativt billige både som produkt og i forbindelse med montering. 

Træbeklædning

Type: Let / tung facade

Træbeklædte huse får mange til at tænke på norsk og svensk arkitektur. Der er mange muligheder, når du vælger en træbeklædning. De tæller både råt træ, malet træ eller store bjælkehuse, hvilket dog kræver lidt ekstra, og må betegnes som en tung facade. 

Selvom træet er flot, så kræver det en helt del vedligeholdelse, for at det ikke rådner eller forgår. Man sætter typisk træet på et træskelet, som isoleres og indvendigt beklædes med gipsplader. 

Vælger du en træfacade, kan du også nemt vælge at give dit hus en anden facade ved at nøjes med at male det. 

Pris-overvejelser: Der er stor forskel på prisniveauet alt efter, hvilken type træ du vælger. De spænder fra trykimprægnerede plader til ædeltræ. 

Fibercement / eternitplader

Type: Let facade

Fibercementpladerne, også kaldet eternitplader, er elsket af arkitekter, da de giver en unik mulighed for at præge og lege med husets overflade. Førhen var pladerne udskældte, fordi de indeholdt asbest, men siden det blev forbudt i 1987, har pladerne ikke været sundhedsskadelige.

Ofte ses pladerne i kombination med fx træ eller tegl, men de kan også bruges til at beklæde en hel facade med.

Pladerne kræver ikke særlig meget vedligeholdelse, men blot en afrensning af og til og anvendes på samme måde som træbeklædning. For eksempel kan du beklæde en stålkonstruktion med pladerne og få en meget tynd ydermur, som stadig lever fuldt op til isoleringskravene. En sådan mur kan være helt ned til 31 cm, mens en mur af mursten er 41 cm. 

Materialet kan ikke brænde, det rådner ikke, og det er meget let at arbejde med.

Pris-overvejelser: Materialet er ret billigt alt efter, hvilken type plade du vælger, og arbejdslønnen er samtidig overkommelig, da de er lette at montere.

Læs også artiklen: Detaljeret liste over materialer

KILDER:
Bolius, https://www.bolius.dk/saadan-vaelger-du-overflade-til-din-facade-19041/ 

HFB, http://www.hfb.dk/mursten-byggeblokke-og-ydervaegge