Ud over selve arkitekturen har farven og typen af mursten været med til at identificere, fra hvilken periode et hus stammer fra. At vælge mursten i en gul farve var især populært på parcellerne i 1960’erne og 1970’erne, mens de klassiske, røde mursten var karakteristiske for murermestervillaerne fra starten af 1900-tallet til 1930, og fik en revival i nybyggerierne fra slut‐firserne til begyndelsen af årtusindskiftet. 

Udviklingen - at vælge mursten

I dag findes der mere end 200 forskellige typer af mursten og mange forskellige størrelser og overflader. Mursten er med til at understrege det personlige valg og det individuelle hjem. Selvom der bygges typehuse, som aldrig før, er mulighederne for at tilpasse huset efter smag og ønsker uendelige. Det er primært økonomien, der sætter begrænsningerne. Men selv økonomien er blevet bedre, når det kommer til at vælge mursten.

Hus med lysere mursten

”Der er sket utroligt meget inden for udviklingen af mursten, og generelt set er der mange flere prisklasser at vælge imellem, end der har været for bare 10 år siden. Vi ser rigtigt mange typer af sten i midtersegmentet,” fortæller Laust Ejstrup, som er marketingchef for familievirksomheden Randers Tegl, der producerer mursten, tagsten og belægning til en stor procentdel af de danske nybyggerier.

Det er især udviklingen inden for engobering af mursten, der har betydning for, at det er muligt at vælge mursten i specialfarver til en del billigere penge. Engobering vil sige, at murstenen er overfladebehandlet og ikke gennemfarvet, og på den måde sparer man meget i forbindelse med processen. Jo større en proces murstenene skal igennem, jo dyrere bliver de.

”Stenenes egenskaber er grundlæggende de samme, og det er ikke sådan, at stenenes engobering bliver vasket af med tiden. Dog kan overfladen selvfølgelig knække af og få skader, hvis man slår noget hårdt imod den, eller kører ind i den med en trillebør, mens en gennemfarvet sten er mere modstandsdygtig i forhold til skader,” siger Laust Ejstrup.

Grå mursten at vælge mursten

Smal farvepalette

Hos Randers tegl har man fingeren på pulsen i forhold til, hvad der trender på murstensområdet.

”I de senere år bliver rigtigt mange nybyggerier opført i grå mursten. De glatte, gule og røde sten ser vi næsten ikke. Farvepaletten er i det hele taget ret smal for tiden, og ud over de grå farver er det jordfarver, sandfarver og en kombination mellem grå og sorte sten. Der er ikke noget, der tyder på, at tendensen er ved at ændre sig i nær fremtid,” fortæller Laust Ejstrup.

En anden tendens i forholde til at vælge mursten er, at processerne omkring produktionen af mursten skal foregå så miljøvenligt som muligt. I sig selv er det svært at ændre på fremstillingen af mursten, da de hovedsageligt består af ler, der graves op, som bearbejdes og tilsættes sand. Randers Tegl bruger hovedsageligt ler fra den danske muld for at spare miljøet for transport.

”Mursten og tegl har en høj levealder, og kan ofte holde i mere end 100 år. Derfor er de i sig selv et meget bæredygtigt produkt, som ofte kan genanvendes.”

Læs også artiklen: Bæredygtige materialer

At vælge mursten køkkenvindue

Godt råd til at vælge mursten

”Vi er kæmpe fans af fuldmurede huse. Det sikrer væggenes parallelle levetider, og er det bedste materiale til at skabe et godt indeklima, hvor du undgår blandt andet skimmelsvamp og lav lydtransport mellem boligens rum. Om sommeren har fuldmurede vægge en god køleeffekt, og om vinteren holder væggene på varmen. Det er selvfølgelig en dyrere løsning, og det tager længere tid at opføre et hus med fuldmurede vægge, men til gengæld er det noget, man bør prioritere i budgettet på grund af de mange fordele.”

 

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her