Indervægge i din bolig

Der er rigtig mange ting at tænke på, når man kaster sig ud i et nybyggeri. Nogle ting kan man ændre på med tiden, mens andre ikke lige kan gøres om. Når det kommer til valg af indervægge, skal du være opmærksom på, hvilke konsekvenser dit valg har for din fremtidige bolig, da vægge ikke er noget, man sådan lige flytter rundt på, selvom det selvfølgelig godt kan lade sig gøre i nogle tilfælde. Indervægge er en del af husets konstruktion, og det er derfor en god idé, at du overvejer dine muligheder i beslutningsprocessen. Overordnet set skelnes der mellem tunge og lette vægge, og i det følgende kan du blive lidt klogere på, hvad du skal forholde dig til, når du vælger indervægge i dit nye hus.

Køkken-alrum hvor der både er lette- og tunge indervægge.

Tunge indervægge

Tunge indervægge er typisk et bærende og stabiliserende element i huset. Disse vægge er karakteriseret ved at veje mere end 250 kilo per meter (ved en højde på 2,5 meter), og de kræver derfor et stabilt fundament at stå på. Dit valg af indervæg har ikke nødvendigvis den store betydning for udseendet i dit hus, da det kan være svært at se forskel på typen af indervæg, fordi overfladebehandlingen med enten maling eller tapet ofte giver et ensartet udtryk. Du kan nedenfor læse om murstensvægge, der er den mest almindelige type af tunge indervægge:

  • Mursten: Murstensvægge er en dyr løsning, men det er samtidig en god investering, da det er med til at regulere temperaturen i dit hjem, så væggene afgiver mere varme, når det er koldt udenfor, og mindre varme, når det er varmt udenfor. Indervægge af mursten bidrager dermed til et sundt og komfortabelt klima i dit hjem. Murstensvæggens tyngde er med til at isolere støj, og samtidig har væggen lang holdbarhed, kræver lidt vedligeholdelse, og er forholdsvis nem at rengøre. Mursten er derudover brandhæmmende. Væggen kan både fremstå rå eller overfladebehandlet alt efter ønsket udtryk. Ulempen ved en tung indervæg som eksempelvis en murstensvæg er dog, at den ikke kan flyttes, og det giver derfor mindre fleksibilitet, hvis man gerne vil lege med husets rum og opbygning.

Læs også artiklen: Vælg materialer med omhu 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Lette indervægge

Modsat tunge indervægge er lette indervægge sjældent et bærende eller stabiliserende element i et hus, da de vejer mindre end 250 kilo per meter væg (ved en højde på 2,5 meter). Lette indervægge kræver på grund af vægten ikke et fast fundament, og derfor kan en let indervæg bruges på mange forskellige måder. Lette indervægge giver således en mere fleksibel bolig.

Få mere viden om husdesign

Lette vægge er et billigere alternativ til murstensvæggen, men det betyder ikke, at du nødvendigvis går på kompromis med noget. Lette indervægge har nemlig god varmeisolering, da de er i stand til at optage og samtidig afgive fugt og varme i huset. Lydisoleringen i et hjem med lette indervægge afhænger i høj grad af væggens densitet, da lydisoleringen forbedres, jo tungere væggen er. Samtidig kan lette indervægge typisk ikke brænde, og de giver derfor en god sikkerhed. Ulempen er derimod, at det er besværligt eller lige frem umuligt at hænge tunge møbler og lignende op på lette vægge. Nedenfor kan du læse om to af de mest almindelige typer af lette indervægge:

  • Letbeton/porebeton: Den er fremstillet af kalk, cement, sand, vand og aluminiumspulver. En indervæg af denne type kommer ofte i større elementer eller som én plade til hele væggen, og de er derfor lette at montere.
  • Gips: Gips er en af de letteste løsninger, når det kommer til indervægge. Det bruges typisk som skillevægge, der sømmes eller skrues fast på en træ- eller stålopsætning.

Læs også artiklen: Mange slags lofter  

Gode råd og leverandøranbefalinger

FBA Huse

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her