| Dit Nybyggeri
En bordplade er ikke blot en plade

En bordplade er ikke blot en plade

Bordpladen er en essentiel del af dit køkken. Det er en stor flade, der giver et samlet indtryk af køkkenet, og den skal samtidig med æstetikken også være funktionel og praktisk.

Bordpladen sætter tit prikken over i’et i dit køkken. Der findes et utal af valgmuligheder, men samtidig er der også en masse praktiske foranstaltninger, du skal tage hensyn til.

Værd at overveje

Inden du skal vælge ny bordplade, skal du både tænke over den æstetiske funktion og den funktionelle. Rent æstetisk, skal du selvfølgelig vælge en bordplade, der matcher dit køkken og din stil – her kan et køkkenfirma hjælpe dig godt på vej. Materialemiks er, som tidligere nævnt, oppe i tiden, men nogle ting, skal du holde dig fra at sammensætte, medmindre du har virkelig godt styr på helheden. Det kan også være, du har helt særlige krav til din bordplade, og du vil få den specialproduceret et sted.

Dernæst skal du overveje funktionen og det praktiske aspekt. Hvis du vælger en træbordplade, er der for eksempel meget vedligeholdelse, mens en stålbordplade kræver ekstra rengøring, men til gengæld er meget hygiejnisk. Tænk endvidere på, om du vil kunne sætte varme ting direkte på bordpladen, om du er til et hårdt stenunderlag eller en mere blød plade. Vi kommer ind på de forskellige materialer herunder.

Montering

Bordpladen bliver ofte monteret til sidst oven på køkkenelementerne. Husk at målene skal passe – især hvis du selv bestiller pladen hjem fra et andet sted end hos køkkenfirmaet. Der skal jo også helst være hul til montering af vasken og ikke mindst diverse armaturer med mere.

En ting som mange glemmer er, at en køkkenbordplade ofte er ret lang – så spørgsmålet er, om den overhovedet kan komme ind i huset? Og hvordan kan materialet tåle at blive båret – er der risiko for, at pladen kan knække midt over? Og hvor meget vejer en plade i det hele taget

Stil

Materiale, farve og tykkelse på bordpladen spiller en stor rolle i forhold til udtrykket. En tyk bordplade giver et tungere udtryk, mens en tynd plade passer godt til det minimalistiske og stilrene køkken. Tænk også over, at en stålbordplade ikke passer så godt til udtrykket i et klassisk landkøkken.

På en lys bordplade er snavs mere tydeligt, mens fedtede fingre og lignende er mere tydeligt på en mørkere plade. I det hele taget betyder det meget, om overfladen er blank eller mat.

Materialer som stål og corian i hvide farver giver køkkenet et meget hygiejnisk udtryk, mens en helt sort plade kan give et mere råt look. Men husk altid at se det hele i en helhed og rådfør dig med en køkkenarkitekt, hvis du er i tvivl. Husk også, at en bordplade faktisk ofte er ret nem at skifte, uden at du behøver skifte hele køkkenet igen. Så skulle du ombestemme dig, kan du sagtens skifte bordplade - og udtryk – efter et par år.

Læs også artiklen: Køkkenet - et spørgsmål om stil 

Materialer

Der er nærmest ikke grænser for listen af materialer, du kan vælge at få din bordplade i. Vi lister her nogle af de mest gængse op og ser på fordele og ulemper.

Laminat

Laminatbordpladen er et klassisk valg, og den kan fås i et utal af farver og prisklasser. Det vil dog ofte være synd at vælge en bordplade i laminat, hvis resten af køkkenet er i materialer af høj standard.

Fordele: Laminatbordpladen er let at vedligeholde, let at montere og tilskære samt transportere.

Ulemper: Den tåler ikke høj varme, kan let optage farve, og fungerer ikke så godt i en mørk farve, da ridser og fedt let ses.

Træbordplader

En massiv træbordplade matcher de fleste køkkener alt efter, hvilken træsort du vælger. Der er desuden stor forskel på, hvor blød og hård og derfor hvor modstandsdygtig en træbordplade er. Du skal samtidig vælge, om din bordplade skal have olie eller sæbebehandling. En oliebehandlet overflade kræver oliebehandling 2-3 gange årligt, men skyer på den måde fedt, snavs og vand. Sæbebehandlingen ligger sig som en hinde ovenpå pladen, men kræver lidt mere vedligeholdelse.

Fordele: Let at kombinere med andre materialer, let at bearbejde og friske op samt lækker blød overflade at arbejde på. Alt i alt et sikkert valg.

Ulemper: Kræver vedligeholdelse, kan godt være en dyr løsning, tåler ikke høj varme, tåler ikke for meget vand.

Granit, stål og komposit

En bordplade af granit, stål eller komposit giver et stilrent og hygiejnisk udtryk og passer især til mange moderne køkkener. Desuden er materialet meget modstandsdygtigt og kræver ikke særlig meget vedligeholdelse. En granitplade kan variere rent farve- og mønstermæssigt, så man skal acceptere, at hver plade er helt unik. Stålpladen kan leveres i mange forskellige tykkelser og variationer.

Fordele: Tåler varme, syrepåvirkning og er ret hygiejnisk. Kan pudses op og poleres på forskellige måder.

Ulemper: Får let ridser, der ikke er til at få væk igen, granit kan være ret sart ift. udskæringer, giver en hård og kold overflade at arbejde på. Stål tåler faktisk ikke alt for høje varmegrader.

Læs også artiklen: Køkkentrends anno 2017

KILDER:
Bordpladefabrikken.dk, http://www.bordpladefabrikken.dk/shop/cms-faq.html 

Køkkenkøb.dk, http://www.kokkenkob.dk/visartikler.asp?a=1&n=Bordplader

Kvik, http://www.kvik.dk/koekken/bordpladeguide

​Idenyt.dk, http://www.idenyt.dk/huset/kokken/bordplader---valg-den-rigtige-til-dit-kokken/