Køkkenet – et spørgsmål om stil | Dit Nybyggeri
Køkkenet – et spørgsmål om stil Køkkenet – et spørgsmål om stil

Køkkenet – et spørgsmål om stil

Når du har valgt, hvilken type dit køkken skal være, skal du også vælge, hvilken stil der passer til dit hjem og din smag.

Først og fremmest skal du vælge, hvor i boligen du vil placere dit køkken og herefter, hvordan det er udformet, og hvordan det skal se ud og fungere rent funktionsmæssigt. Men næsten endnu vigtigere, skal du vælge hvilken stil og æstetisk retning, du er til. Nogle gange kan du endda kombinere de forskellige muligheder.

Læs også artiklen: Hvilket køkken skal du vælge

Landkøkken

Romantik og et klassisk design er det mest kendetegnende ved et landkøkken, der ofte byder på mange detaljer, træ og bløde former. Der er samtidig noget meget rustikt over denne type af køkkener, som ofte har praktiske træbordplader, og ord som charme og hygge er ofte nævnt i samme sætning som landkøkkenet. Der er dog forskel på forskellige landes landkøkken alt efter, om der er tale om engelsk, fransk eller nordisk landkøkken. Ofte afspejler landkøkkenets type landets kultur.

For eksempel har det skandinaviske landkøkken fokus på naturlighed og mange træelementer, mens det sydlandske er mere varmt i farverne, mere afslappet og rustikt. Det franske landkøkken er en del mere detaljerigt og ”pyntet” end det skandinaviske med for eksempel udskæringer, ornamenterede fliser. Der er ofte brugt tunge materialer som sten og marmor, og farverne er beige, jordfarver og pastel nuancer.

Vælg landkøkkenet hvis: Du skal vælge et landkøkken, hvis du generelt er til et mere detaljeret hjem med fyldningsdøre og buede vægge, og du gerne indretter dig antikt med organiske former og mange detaljer, og generelt er typen, der elsker stearinlyshygge, tæpper og puder. I landkøkkenet udstiller du også gerne dit porcelæn på åbne hylder i stedet for at gemme det væk.

Minimalisme

Det minimalistiske køkken er meget trendy i de fleste nybyggede hjem. Det handler om så få detaljer som muligt. Låger uden udskæringer, grebsfri skabe og låger samt så meget af køkkenudstyret som muligt er skjult bag samme låger, så gæster kan have svært ved at gætte, bag hvilken låge køleskabet er, og om du åbner skabet til opvaskemaskinen eller skraldespanden. Ja selv kaffemaskinen og mikroovnen har sit eget skjulte aflukke.

Det er typisk i det nordiske eller det italienske køkken, du finder det minimalistiske design. Der er dog også tydelige forskelle på de to lande i forhold til især farver og trætyper. Den nordiske minimalisme er ofte hvidmalet eller i lyse trætyper som asketræ, egetræ eller lignende. Her er fokus på masser af dagslys, og når mørket falder på også masser af kunstigt lys. Det italiensk minimalistiske køkken er i mørkere farver som mørk eg og valnød. Her ses også ofte materialer som sten, stål, marmor og beton eller helt blankpolerede overflader.

Vælg minimalisme hvis: Hvis stilen i resten af huset er enkel, uden gulvlister, dørpaneler og så videre. Minimalisme fungerer også fint med de fleste typer indretning, men helst så klassisk og modernistisk som muligt med rene linjer hele vejen igennem.

Læs også artiklen: En bordplade er ikke blot en plade

Transformer-køkken

Transformer-køkkenet er på sin vis en udvikling af det minimalistiske køkken, bortset fra, at der ikke er så meget minimalistisk i alt udstyret. Her er det teknologien, der styrer, og funktionaliteten der er i fokus. I Japan har de allerede i mange år været langt fremme, hvad angår smart-homes og tranformer-teknologi. Det handler om multifunktionelle åbne rum og ikke mindst at få meget ud af lidt plads, og i Japan er køkkenerne ofte komprimerede og kvadratmeterne meget veludnyttede. Samtidig handler det også bare om, at vi bruger køkkenet til meget mere end blot madlavning, og det kræver plads til samvær, arbejdsplads og hygge.

Her kan du trække en ekstra bordplade ud, og der er flere integrerede løsninger som skjulte emhætter, der enten er integreret i loftet eller kan komme op af bordpladen ved hjælp af et tryk på en knap. Det kan også være kogeplader, der er indbygget i bordpladen samt indbyggede højttalere og køkkenelementer som for eksempel reoler, der også ved hjælp af et tryk kommer op af bordpladen med alle dine kopper. Det handler ikke blot om at skjule køkkenudstyret, men også selve elementerne.

Vælg transformer-løsningen hvis: Du ikke bygger stort, eller ikke KAN bygge stort, fordi grunden er relativt lille. Her kan du få mest muligt ud af rummene og udnytte kvadratmeterne. Der er samtidig tale om et hjem, hvor I er meget sammen, og hvor indretningen igen er meget funktionel og minimalistisk.

KILDER:
Svane Køkkenet, www.svane.com

Multiform, www.multiform.dk

ArchiExpo, www.archiexpo.com

Gaggenau, www.gaggenau.com