Køkkenet består af mange forskellige elementer, og det der ligger bagved alt dette kræver den rigtige montering og tilslutning. Selvom du får professionelle til at hjælpe dig, er det en god idé også selv at være opmærksom.

Elementerne – de synlige

Et køkken består af flere elementer, der alle sammen skal passe sammen. Der findes tre typer skabe, du kan montere i dit køkken: Overskabe, underskabe og højskabe. Derudover er der elementerne til indbygning af for eksempel ovn, køleskab, opvaskemaskine og fryser. Husk at køleskabe ikke kommer i standardmål, så det er en god idé at finde det køleskab eller den fryser, du ønsker først og fremmest.

Elementerne – de usynlige

Du skal overveje, om køkkenet skal placeres på ben, om nogle af elementerne skal kunne flyttes rundt, eller om det skal stå på en fast eller løs sokkel? Skal soklen udnyttes, så der er skjulte skuffer i den? Er der styr på alle afløb? Og er der de nødvendige strømudtag, og sidder de i den rigtige højde? Og hvordan med lys? Hvis du for eksempel vælger halogenspots, der er indbygget i skabene, skal du være opmærksom på, at disse spots kan afgive meget varme fra sig. 

Tag et kig på dit køkkenudstyr. Hvor mange tallerkner har du brug for, at der er plads til i skabene? Hvor mange køkkenmaskiner har du? Eller hvor mange skuffer skal der til i skabet eller som egentlige skuffer til opbevaring af diverse madvarer? Noget så banalt som højden på pakken til dit foretrukne morgenmadsprodukt kan pludselig spille en væsentlig rolle.

Montering

Det er i mange tilfælde ikke køkkenfirmaets opgave at trække strøm, men det er noget en elektriker skal sørge for helt separat. Sørg for, at tegninger og mål med videre stemmer fuldstændig overens, og at tidsplanen overholdes. Hvad skal klargøres inden montering, og hvilke elementer skal monteres bagefter? Og er det en vvs’er eller elektrikeren, der skal stå for det ene og det andet?

En anden vigtig detalje er, at dine nye køkkenelementer skal kunne komme ind i huset. At der er styr på gulvet, og at det ikke bliver beskadiget i processen.

Læs også artiklen: En køkkenvask er ikke bare en køkkenvask

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her

Bestil på print 249,00 kr. (ekskl. levering)

Det der ikke kan tegnes

Husk, at du kender dit nye hus bedst. Det er altid en god idé at få køkkenarkitekten med ud på byggegrunden, hvis det er muligt. Men ellers må du være ekstra skarp, når dit nye køkken skal tegnes. Prøv at visualisere, hvordan du står i køkkenet. Hvordan falder dagslyset ind gennem vinduerne? Hvordan er udsigten? Er der en særlig vinkel, der er ekstra smuk, når du kigger ud af dit vindue? Et træ, der blomstrer, en udsigt ned af vejen eller lignende, som du kan nyde, mens du står ved køkkenvasken? Eller vil du gerne kunne kigge ind i stuen, når du står ved komfuret?