På hvilken årstid skal du bygge? På hvilken årstid skal du bygge?

På hvilken årstid skal du bygge?

Der kan være forskellige grunde til, hvornår på året det er bedst at bygge, og som med alt andet er solskin og tørvejr det bedste byggevejr, men det kan også sagtens lade sig gøre at bygge på andre årstider. Flere faktorer spiller nemlig ind når du bestemmer dig for hvilken årstid du skal bygge på

Både økonomisk, tidsmæssigt, planlægningsmæssigt og så videre, kan der være fordele og ulemper ved at bygge på forskellige tidspunkter af året. Vi har set nærmere på, hvordan, hvornår og hvorfor. 

Procestid

Fra I har købt grunden og til alle godkendelser, tegninger og så videre er på plads, og byggeriet kan igangsættes, kan der hurtigt gå 2-4 måneder, så samlet set er det en god idé at beregne 1 år fra grunden er købt, til huset står færdigt, og det skal selvfølgelig tænkes med ind, i forhold til, på hvilken tid af året man vil bygge. Hvis du har en arkitekt med til at planlægge processen, kan den optimeres bedst muligt.

Læs også artiklen: Byggeprojekt og tidsplan

Se mere i vores årbog

 

Planlægning og kontrol

”Det er en rigtig god idé at have en arkitekt med i processen fra start til slut til både at lave budgetberegninger, indhente håndværkertilbud og føre kontrol med byggeriet undervejs. Arkitekten kan være med fra A-Z, og er kundens mand i processen og sørger for, at alt går rigtigt til. Det, vi hjælper med, kan være lige fra overvejelser omkring toiletmontering til hvornår i processen, det er vigtigt at tage forskellige valg,” fortæller Jens Vang, der er arkitekt og partner i arkitektfirmaet Gudnitz, Krabbe, Vang.

 

Kalender der viser på hvilken årstid skal du bygge

Årstider og foranstaltninger

”Nu har vi jo ikke haft vanvittige vintre med masser af kulde og sne de seneste mange år, men det er alligevel en god ide at undgå de allervådeste perioder,” råder Jens Vang.

I Danmark er der ikke noget, der er givet i forhold til vejret og sommeren kan sagtens være lige så våd, som efteråret. Men der er dog visse forholdsregler, der er gode at tage. For eksempel kan man ikke pudse en facade i frostvejr.

Økonomiske fordele

Der kan sagtens være økonomiske fordele i at bygge i vinterhalvåret, hvor håndværkerne måske ikke har helt så travlt. Her kan du være heldig at få flere fordelagtige håndværkertilbud. Men samtidig kan det være, der skal investeres i overdækning af byggeriet eller affugtere, der skal køre uafbrudt i flere uger, og i sidste ende kan blive en lige så bekostelig affære, som det du har sparet på håndværkerne. Generelt har Jens Vang det råd, ”at man skal skynde sig langsomt,” det vil sige, at det tager den tid, det tager, hvis det skal være godt.

Læs også artiklen: Betalingsmodeller

KILDER:
Jens Vang, arkitekt og partner i arkitektfirmaet Gudnitz, Krabbe, Vang www.gudnitz.as