Entrepriseformer - Dit Nybyggeri | Dit Nybyggeri
Entrepriseformer: Hvad er forskellen?

Entrepriseformer: Hvad er forskellen?

Tidligt i dit byggeprojekt skal du vælge en konstellation med entreprenør, håndværkere og rådgivere. Du skal gøre dig tanker om, hvem der skal have hvilke ansvarsområder i byggeriet, og hvor meget du selv vil stå for - men hvilke forskellige entrepriseformer findes?

Entrepriseformer


Ordet ‘entreprise’ betyder at påtage sig et stykke arbejde. Der findes flere entrepriseformer, hvor forskellen på dem er ansvaret for projektstyringen og arbejdsfordelingen. Under hver entrepriseform finder du en kort opsummering af, hvilke typiske fordele og ulemper der er ved dem. Brug opsummeringen som en vejledning, der beskriver de mest almindelige entrepriseformer. Da ingen byggeprojekter og nybyggere er ens, kan det være en helt sjette konstellation, der er bedst for dig.

Totalentreprise

Entrepriseformen er typisk brugt af typehusfirmaer, hvor de som entreprenør har ansvaret for hele byggeriet fra første stregtegning. Ved totalentreprise sørger entreprenøren også for at finde og koordinere de forskellige håndværkere. Fordelene tæller, at det samlede projekt og budget er overskueligt for dig, og at byggefirmaet tager sig af det meste undervejs. En ulempe er, at byggefirmaet også leverer rådgivning, og de er ikke upartiske. Samtidigt er det svært for dig som nybygger at kontrollere kvalitet og pris på materialerne i huset. 

Læs også artiklen: Hvad skal entreprenøren give tilbud på?

Hovedentreprise

Byggefirmaet er hovedentreprenør, men det er dine rådgivere, der står for projektbeskrivelsen og alle de nødvendige dokumenter, huset skal bygges ud fra.

entrepriseformen er kendetegnet ved, at hovedentreprenøren er ansvarlig for byggeriet, og en fordel er, at det er ham, der også har ansvaret for at hyre alle håndværkere. Det kan være en ulempe, at mange entreprenører har faste aftaler med underleverandører, så du ikke har indflydelse på, hvem der bygger dit hus.

Læs også artiklen: Nybygger: “Prisen kravler lige så stille opad”

 

Hovedentreprise, totalentreprise - Entrepriseformer

 

Fagentreprise

Du hyrer selv alle håndværkere og styrer projektets forløb, eventuelt i samarbejde med en byggerådgiver. En fordel ved entrepriseformen fagentreprise er, at du ofte kan spare penge. Ulemperne er blandt andet, at det kræver mere praktisk kendskab og projektstyring af dig eller din byggerådgiver, og at du ikke er dækket af håndværkernes garantiforpligtelser. Af samme grund fraråder flere byggerådgivere fagentreprisen. 

Medbyg og selvbyg

Hvis du selv vil deltage i byggeriet, flytter de forskellige ansvarsområder sig også. Mulighederne for, hvad du selv kan stå for, varierer fra byggefirma til byggefirma. Det er meget vigtigt, at ansvarsfordelingen er beskrevet ned til mindste detalje. En fordel ved at gøre noget selv er, at du har større indflydelse på løsningerne i huset. Men det kan også vise sig at være en stor ulempe, at du ikke har en entreprenør med en forsikring, der dækker eventuelle byggetekniske fejl.

Læs også artiklen: Vil du selv tage del i byggeprojektet? Så vær opmærksom på dette

KILDER:

‘BK Guide / Logbog’ af Københavns Erhvervsakademi og VIA University College, Horsens, http://bk-guide.dk/dk/

Trafik- og Byggestyrelsen, www.trafikstyrelsen.dk

Forum Advokater, http://www.forumadvokater.dk/