5 ting du bør overveje, når du vælger byggefirma
Det kan være svært at gennemskue, hvilke byggefirmaer du skal vælge, når du står over for et nybyggeri. For hvad kendetegner et godt byggefirma? Og hvordan spotter du de bedste byggefirmaer i din jagt på de rigtige byggefolk? Vi hjælper dig med at gennemskue sjusk fra solidt håndværk og giver dig 5 gode råd til at vælge det rigtige byggefirma.

Hvorfor er det vigtigt at bruge et byggefirma?
Når du kaster dig ud i en nyt byggeri, kan der være mange ting at holde styr på.
Er du nystartet nybygger, eller står du over for et splinternyt byggeri, kan det føles langt fra drøm til færdigt byggeri. Måske er dit hoved fyldt med forskellige idéer om, hvordan det endelige resultat kan tage sig ud? Eller måske er du i tvivl om, hvilke farver og materialer du skal bygge med? Hvor begynder du?
Selvom byggeriet måske starter godt ud, kan det for nogle nybyggere udvikle sig til et reelt mareridt, hvis du ikke er opmærksom på dit ansvar som bygherre.
Når du bygger selv, er du nemlig også selv ansvarlig for at få øje på eventuelt byggesjusk og problemer, der kan opstå undervejs.
Det er derfor en god idé at overlade besværet til et byggefirma, når du skal bygge fra nyt, så der holdes styr på byggeprocessen.
Hvad kan et byggefirma hjælpe dig med?
Uanset om du skal opføre en tilbygning eller nyt hus fra bunden, er der mange gode grunde til at have et byggefirma koblet på dit byggeprojekt.
Men hvad hjælper et byggefirma dig egentlig med, som du ikke selv kan klare? Et byggefirma består typisk af kyndige byggefolk, som arkitekter og tømrere, der hjælper dig gennem byggeriet fra begyndelse til færdigt byggeri. Mange byggefirmaer lægger særlig vægt på deres mange års ekspertise. Det er nemlig byggefirmaets opgave at udføre et solidt byggearbejde med viden og faglighed, som du måske ikke selv besidder.
Er alle byggefirmaer lige gode?
Det korte svar er nej. Der kan være stor forskel på kvalitet og service, når du vælger byggefirma. Derfor er det vigtigt, at du undersøger forskellige forhold ved et byggefirma, inden du tager den endelige beslutning. Nybyggerbasen har samlet de vigtigste informationer om, hvad du skal være opmærksom på som nybygger, der er på udkig efter det rette byggefirma.
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
1. Byg med garanti
Selvom det måske kan virke fristende at spare penge ved at finde håndværkere, der er villige til at udføre arbejdet sort, kan det i sidste ende blive meget dyrt, hvis du vælger et uautoriseret byggefirma.
Professionelle byggefirmaer stiller dig nemlig en garanti fra begyndelsen, som betyder, at den pågældende entreprenør eller tømrer også er forpligtet til at udbedre de problemer, du er stødt på, efter byggeriet er opført. Så næste gang du skimmer listen over byggefirmaer, er det første vigtige skridt at undersøge, hvilken garanti byggefirmaet stiller.
Find et byggefirma, du kan stole på
Mange entreprenører og håndværkere stiller gerne op med gode tilbud til billige penge, men ofte er tilbuddene også for gode til at være sande.
Du bør derfor indgå en kontrakt med den enkelte entreprenør eller det byggefirma, som skal lede byggeriet på dit hus.Hvis du tegner en AB92 aftale som grundlag for dit nybyggeri, vil byggefolkene være ansvarlige for at udbedre eventuelle fejl og mangler op til 5 år efter, uden at du skal betale ekstra.
2. Tegn en entrepriseforsikring mod byggeskader
Det er samtidig en god idé at undersøge, hvilke forsikringsforhold du har eller skal tegne, før du skriver under på en byggekontrakt.
En entrepriseforsikring vil stille en generel sikkerhed og forsikre dig, hvis der under byggeriet skulle ske skader på enten håndværker, din egen bolig eller naboens hus.
En all-risk-forsikring ved nybyg kan være tegnet gennem dit forsikringsselskab eller som en særskilt tilkøbsforsikring.
Hvorfor er en byggeforsikring vigtig, når du bygger med et byggefirma?
En byggeforsikring vil sikre dit byggeri mod force majeur som storm, brand, vandskader eller hærværk under byggeprocessen såvel som uheldige personskader, der kunne ske undervejs. Selvom mange håndværkere er dækket af deres egen forsikring, kan der forekomme uforudsete forhold, hvor du og håndværkeren kan komme i tvivl om, hvem der står med ansvaret for byggeskader. Her er din byggeforsikring din garanti på, at du ikke kommer i klemme med byggefolk.
Når du kontakter dit forsikringsselskab, er det vigtigt, at du spørger ind til den præcise dækning af byggeriet. Nogle husforsikringer dækker nemlig kun selve byggeriet. Sørg for at den valgte entreprenør og håndværker også er medforsikret under byggeprojektet og ikke alene boligen. Når du har styr på forsikringsforhold og hvilken kontrakt, du vil tegne, er det næste skridt at finde selve byggefirmaet.
3. Vælg dit byggefirma ud fra byggestil
Det næste, du skal overveje, er, hvilken type hus du gerne vil bygge? Mange byggefirmaer tilbyder åbne udstillinger med et udvalg af standardhuse, som firmaet har specialiseret sig i at bygge.
Drømmer du om at opføre et arkitekttegnet hus eller et typehus, som en pakkeløsning?
- Et typehus er en pakkeløsning, hvor byggefirmaet samlet står for materialer, planlægning og konstruktion af huset.
- Et arkitekttegnet hus er velegnet til dig, der ønsker at skræddersy både udseende og funktionen af dit nybyggeri. Her vil processen typisk foregå sådan, at du sammen med en arkitekt planlægger og udarbejder, hvordan huset skal være.
Uden et byggefirma kan et arkitekttegnet hus kræve mere af dig som bygherre, da du selv står for koordination af dit byggeri og alle de mennesker, du skal bruge til at opføre huset. Vælger du et byggefirma, sørger de for at klare det praktiske besvær ved valg af både typehus og arkitekttegnet hus, så du kun skal være inde over, hvordan huset skal se ud. På byggefirmaernes hjemmeside kan du få et indtryk af de forskellige huse og booke tid til at besøge udstillingshusene.
4. Tjek byggefirmaets omdømme
Du er måske nu blevet klar over, hvilket hus du drømmer om at bygge og har udvalgt 2-3 potentielle byggefirmaer, der kan levere opgaven.
Men kan de også det? Dit valg af byggefirma afhænger blandt andet af, om firmaet reelt opfører det byggeri, de lover på hjemmesiden eller over telefon.
Find anmeldelser fra andre kunder
Du kan med fordel begynde med at læse de anmeldelser, som andre kunder har givet. Intet byggefirma er perfekt, men anmeldelserne giver dig et indblik i, hvordan byggefirmaet løser opgaven, og hvilken type problemer firmaet generelt løber ind i undervejs.Tjek gerne en uvildig anmeldelsesside som eksempelvis Trustpilot. De kan give dig et overordnet indtryk af, hvordan byggefirmaet tager hånd om dit byggeri og dig som kunde.
Det er også en god idé at tage kontakt til folk, der tidligere har brugt firmaet til deres nybyggeri. Hvad var godt ved byggefirmaet? Hvilke forhold var mindre hensigtsmæssige? De fleste mennesker vil gerne dele deres erfaringer og hjælpe dig med råd om byggefirmaet, du har i sigtekornet.
Vurder, hvilken oplevelse du selv har af byggefirmaet
Et andet forhold, der er værd at tage med, inden du lander på et byggefirma, er din egen oplevelse af byggefirmaet. Hvordan tager de imod dig? Er de venlige til at give specialiseret råd og vejledning? Eller er de mest interesseret i at sælge dig hurtige tilbud, der lyder for gode til at være sande? Find et byggefirma, der forstår dig på dine byggedrømme, og som leverer den rådgivning, du har brug for til netop dit byggeri.
5. Lav et baggrundstjek. Er økonomien i orden?
Ligesom det er en god idé at have styr på dine egne forsikringer, er det lige så vigtigt at undersøge byggefirmaets forsikringsforhold. Her skal du være opmærksom på, hvordan firmaet dækker byggeskader.
Når du vælger et byggefirma, er det derfor særligt i den indledende fase af byggeriet, du skal være på. Vær konkret, når du taler med byggefirmaet om, hvad du forventer af firmaet, og hvilken garanti du forventer, at firmaet stiller. Det kan også være værd at undersøge firmaets økonomi og anciennitet. Har firmaet 40 års erfaring, eller er de nyligt opstartet? Sammenlign gerne de forskellige tilbud, som byggefirmaerne præsenterer for dig.
Uanset om det er et nyopstartet firma eller et firma med mange års erfaring, er det vigtigt at undersøge om økonomien er i orden. Så undgår du at blive snydt, hvis byggefirmaet skulle gå konkurs eller begå nogle alvorlige byggefejl undervejs.
Er du klar til at bygge?
Nu, hvor du har gennemgået den grundige udvælgelsesproces, er det tid til at beslutte dig for det rette byggefirma til dit nybyggeri.
Når du sammenligner firmaernes byggestil med ry, forsikringsforhold og egenkapital, har du de bedste forudsætninger for at finde det rette match for dit nybyggeri. Har du kun talt løst med byggefirmaet via telefon, kan du med fordel booke et møde med de byggeansvarlige, så du kan danne dig det fulde overblik ansigt til ansigt. Når du har gjort dig dine endelige overvejelser og sammenlignet byggefirmaernes muligheder og løsninger, er du nu endelig klar til at vælge det byggefirma, som skal opføre dit kommende nybyggeri.
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)