Byggerådgiverens mange kasketter | Dit Nybyggeri
Byggerådgiverens mange kasketter

Byggerådgiverens mange kasketter

Ved du, hvad en byggerådgiver kan? Lær ham at kende, inden du skriver ham helt ud af budgettet.

Der findes flere forskellige typer byggerådgivere, som kan give dig uafhængig rådgivning, tale håndværkernes sprog og gå byggeriet efter i sømmene. Her får du et indblik i, hvad de kan hjælpe dig med. 

Først og fremmest er det vigtigt, at din byggerådgiver er uvildig. Det vil sige, at han ikke har personlige eller økonomiske interesser, der konflikter med dit byggeri. En byggerådgiver kan have mange faglige baggrunde og ekspertiseområder, men oftest er han uddannet:   

  • Byggekonstruktør
  • Arkitekt
  • Ingeniør
  • Byggesagkyndig

Dit behov for rådgivning afhænger af entrepriseform og rammerne for dit projekt. Vælger du for eksempel et arkitekttegnet hus med hovedentreprise, kan en byggerådgiver forbedre overleveringen af arkitektens streger og tanker til det byggefirma, som skal forme huset.

Der findes en lang række andre konstellationer, så overordnet skal du vide, hvor hullerne i netop dit projekt kan opstå. Byggerådgiveren kender de forskellige udfordringer, så du kan allerede tage ham med på råd, når du vælger rammerne om dit byggeri. 

Læs også artiklen: Entrepriseformer: Hvad er forskellen?

Kvalificering af entreprenør

En byggerådgiver kan hjælpe dig med at definere de detaljer, du skal have styr på, inden du henter tilbud fra byggefirmaer. Han kan også hjælpe med at vurdere kvaliteten af de tilbud, du får fra byggefirmaerne.

Projektspecifikationer

Det er her, byggerådgiveren oftest kan spare nybyggeren for mest. Han kan sikre, at du som nybygger har taget stilling til alle materialer og løsninger, og han kan lave detaljerede beskrivelser, som håndværkerne retter sig efter fra start til slut i byggeriet.

Optimering af byggeriet

Rådgiveren kan finde de knapper, du kan dreje på, når det kommer til besparelser og alternativer. Det kan for eksempel være ved at foreslå andre entrepriseformer, bedst mulig reducering af kvadratmeterantal eller vejlede om, hvordan du kan lade noget af huset stå som råhus og bygge det færdigt, når du får råd.

Omvendt vurderer rådgiveren også rimeligheden i bygherrens spareiver. Du er som bygherre altid bedst tjent med en glad håndværker, og det skal være sådan, at håndværkerne får en mindre profit ved at bygge huset.

Økonomi

Byggerådgiveren udarbejder aftaler, der bygger på AB92s regelsæt. Han har det økonomiske overblik, og sørger blandt andet for, at der er indbyggede reserver i aftalerne med bank og byggefirma. Han sørger også for at tilbageholde penge i projektet, indtil fejl og mangler er udbedret.  

Læs også artiklen: Kom godt fra start - så kommer du godt i mål

Tilsyn

Undervejs i byggeriet kan byggerådgiveren gå konstruktionerne efter og stå for kontakten til entreprenør og håndværkere. Byggerådgiveren kan også løbende holde øje med, om huset bliver bygget efter arkitektens specifikationer. Den uvildiges rådgivers rolle er at afsløre fejl i byggerier, og i modsætning til byggefirmaets entreprenør er han ansat af dig.

Konkurs

Går en håndværker konkurs, kan byggerådgiveren holde snor i alle parter og vejlede dig i processen. Hvis du som bygherre udbedrer skader og mangler selv, efter håndværkeren er erklæret konkurs, mister du retten til erstatning for det manglende arbejde. Forsikringssagen kan stå på længe, og i den tid er du bundet på hænder og fødder.

Fejl og mangler

Byggerådgiveren kan gennemgå alle eventuelle fejl og mangler sammen med dig, og efterfølgende føre samtalen med byggefirmaet ved overleveringen. Han følger også op på fejlene og sikrer, at de bliver udbedret ordentligt.

Læs også artiklen: Fejl og mangler

Ét-års gennemgang

Et par uger inden du mødes med dit byggefirma til afleveringsforretningen, kan det være en god idé at vise en byggerådgiver rundt i huset.

Forsikringssager

Byggerådgivere hjælper også bygherrer, der er kommet i klemme i forsikringssager, der peger tilbage til, da huset blev bygget. Sagerne handler oftest om ubevidste, ulovligt indbyggede fejl og skader, som godt kan indhente dig 20 år senere, selv om huset har haft tre forskellige ejere. Forsikringsselskabet kan gå helt tilbage til dig, fordi du er husets bygherre, og du er ansvarlig for den vare, du sælger videre.

KILDE:
Arkitekt og byggerådgiver, Metin Aydin, HAIK - Højbjerg Arkitekt og Ingeniørkontor og www.byggesagkyndig.nu.