5 gode råd før du bygger nyt sommerhus 5 gode råd før du bygger nyt sommerhus

5 gode råd før du bygger nyt sommerhus

Går du med drømmen om at bygge nyt sommerhus? Et sommerhus er et fantastisk fristed, hvor man har tid til at fordybe sig i en bog, gå lange ture langs stranden og bare nyde, at man har fri. På Dit Nybyggeri ved vi, at det kan være en uoverskuelig proces at komme i gang med, hvis man vil bygge nyt sommerhus. Derfor har vi selvfølgelig samlet 5 gode råd, du skal være ekstra opmærksom på, før du bygger nyt sommerhus.

tagkonstruktion hvor gode råd kan hjælpe til at få det gjort færdigt

Lav et budget

Du har sikkert undersøgt, hvad det koster at bygge et nyt sommerhus. Men måske har du stadig ikke fundet et endeligt svar. En byggeproces rummer virkelig mange beslutninger, og derfor er det også svært at svare præcist på, hvad det koster, når du bygger nyt sommerhus. Det afhænger nemlig af mange ting. Hvilket design og hvilke materialer, du vælger, hvor stort dit sommerhus skal være, og hvilke faciliteter, det skal indeholde. Det første skridt i byggeprocessen er at få styr på budgettet. Hvis du ikke har et godt overblik over din økonomi i forbindelse med byggeriet, kan projektet hurtigt løbe op i mange flere tusinde kroner, end der var beregnet. 

Det er altså nødvendigt, at du starter med at lave et budget, hvor du prøver at ramme det beløb, som sommerhuset vil koste. Udover udgifterne til selve huset, skal du også huske at medregne udgifter til alt lige fra køb af grunden, omkostninger ved flytning, forsikringer og forskellige rådgivere undervejs i forløbet.

 

Læs også artiklen: Hvad koster det at bygge et nyt hus?

Plantegning af sommerhuset

Når du har overblik over det økonomiske, er næste skridt at begynde at se på plantegninger. Der er forskellige muligheder, når det kommer til nybyg af sommerhuse. Nogle byggefirmaer har specialiseret sig i at bygge typehuse, hvor de fleste ting er bestemt på forhånd. Du får altså ikke særlig meget selvbestemmelse, men i nogle tilfælde kan du være med inde over nogle beslutninger – som materialevalg eksempelvis. Et typehus er nemlig et standardhus, som alle kan vælge, når de vil bygge nyt. Udformningen er altså helt den samme, men indretningen er tilpasset den enkelte bygherre.

Hvis du gerne vil sætte dit eget præg på sommerhuset, skal du gå efter et arkitekttegnet hus. Så er du sikker på, at du får et helt særligt hus, som er tilpasset dine behov og ønsker ned til mindste detalje. Sådan et hus er der rigtig mange nybyggere, der vil have i dag. Det foregår på samme måde som ved et typehus, hvor du blot tager kontakt til et byggefirma, der fremstiller individuelle huse.

Uanset om du går med et typehus eller et arkitekttegnet hus, er det altid vigtigt, at du fortæller om dine behov og ønsker, så du får et hus, der passer til dig og din familie.

Se mere i vores årbog

 

Hvilket type sommerhus vil du have?

Det tredje skridt i processen handler om, at du skal vælge, hvilket design sommerhuset skal have. Du kan få masser af inspiration til forskellige husformer på byggeudstillinger eller ved at søge rundt på nettet. Det er vigtigt, at du har gjort dig nogle tanker om, hvilke typer af huse du kan lide og ikke kan lide.

Valg af materialer

Så snart du har valgt, hvilken arkitektur du vil have, kan du begynde at se på materialer. Der er altid mange valg, der skal tages, når det kommer til materialer. Hvis du køber et typehus, vil du ofte have muligheden for at vælge mellem et udvalg af standardløsninger. Har du i stedet valgt at bygge et arkitekttegnet sommerhus, kan du frit vælge mellem, hvilke materialer du ønsker.

Før selve byggeriet starter, er du nødt til at have en udførlig liste over, hvilke materialer du har valgt. Det er vigtigt, at du sørger for at underskrive en materialeliste, så der ikke opstår nogle misforståelser, når byggeriet først går i gang.

Meld byggeriet

Som nybygger skal du selv sørge for at melde til kommunen, hvornår du starter og slutter med at bygge. Hvis du ikke sørger for start- og færdigmelding af byggeriet, kan du for det første risikere, at byggetilladelsen bliver for gammel. Den udløber nemlig efter et år. Det kan også have nogle konsekvenser, hvis du ikke melder det til din kommune, når byggeriet er færdigt.