Gode råd når du skal bygge nyt sommerhus Gode råd når du skal bygge nyt sommerhus

Gode råd når du skal bygge nyt sommerhus

Der kan være mange overvejelser, når man skal bygge nyt sommerhus. Et sommerhus er for de fleste en ekstra bolig og en luksus, hvor man ofte har nogle helt specielle ønsker og behov. Men før man begynder sin byggeprocess er det vigtigt, at være opmærksom på eventuelle faldgrupper.

Sommerhustype  

En af de første overvejelser, du skal gøre dig inden du bygger nyt sommerhus er at beslutte hvilken sommerhustype, du ønsker. Her er det vigtigt, at overveje hvor stort sommerhuset skal være samt hvilke kvaliteter, det skal indeholde. Du skal overveje følgende: 

 • Hvor mange kvadratmeter har du brug for? Skal der være plads til overnattende gæster?
 • Hvilken type sommerhus vil du gerne have?
 • Hvor stor skal grunden være?
 • Vil du bo i huset, når du bliver pensionist?
 • Skal sommerhuset udlejes med tiden?

Typehus eller arkitekttegnet sommerhus?

Derudover skal du overveje, om du vil tegne sommerhuset selv, få en arkitekt til at tegne det eller have et typehusfirma til at udføre opgaven for dig?

Fordelen ved at benytte et typehusfirma er, at du får frie hænder og dermed ikke skal holde styr på de mange forskellige projekter og håndværkere. Derudover har du kontrakt med ét firma, hvilket giver dig et større økonomisk overblik fra start til slut igennem byggeprocessen. Sidst men ikke mindst vil du med et typehusfirma ofte kunne se huset i praksis enten på en byggeudstilling eller som et prøvehus.

Ulempen ved et typehus er, at huset ligner mange andre sommerhuse. Hvis du vælger, at selv tegne huset eller få en arkitekt til at tegne det, vil du kunne skabe noget unikt, og et sommerhus som passer til netop dine ønsker og behov. Hvis du bruger en arkitekt, vil arkitekten kunne hjælpe dig med råd og vejledning, og fortælle om du overholder bygningsreglementet.

Læs også: Sådan bruger vi sommerhuset i dag

Tænk fremadrettet 

Det er vigtigt at gøre sig klart, hvad man vil med sommerhuset i fremtiden.

Uanset om du skal bygge et helt nyt sommerhus eller det nuværende sommerhus skal ombygges, så er det vigtigt, at det kan lade sig gøre. Fra det ene sommerhusområde til det andet kan der være stor forskel på hvor mange kvadratmeter, og hvor højt man må bygge.

Ifølge byggeloven må man bygge med en bebyggelsesprocent på 15 procent, men der kan være ældre servitutter, der kun tillader 10 procent. Og for sommerhuse gælder det også, at man ikke må bygge mindre end 5 meter fra beboelse til skel.

Det er derfor vigtigt at have gennemtænkt hvor mange kvadratmeter, du har brug for. Måske har du ikke brug for et ekstraværelse nu og her, men hvis der i fremtiden kommer børnebørn, overnattende gæster eller sommerhuset skal lejes ud, så er det en fordel at have tænkt det ind fra starten.

Læs også: Byg nyt sommerhus for en million kroner

Se mere i vores årbog

 

Hvad koster det at eje et sommerhus?

Inden du for alvor går i gang med at undersøge markedet bør du kigge på din økonomi. Hvor meget vil du investere i et sommerhus, og hvad kan din økonomi bære? Derudover skal du bl.a. overveje beliggenhed, transporttid, husets størrelse, stand og vedligeholdelse.

Når du planlægger din økonomi, er det vigtigt, at du ikke kun kigger på byggesummen. Du skal nemlig også huske de øvrige udgifter, som der er, når man ejer et sommerhus. Her skal der betales for: 

 • Forsikring: Når du låner penge til et sommerhus er man forpligtet til at eksempelvis tegne en brandforsikring.
 • Ejendomsskat: Ejendomsskatten stiger i takt med husets vurdering stiger.
 • Ejendomsværdiskat
 • Vedligeholdelse
 • Udgifter til transport til sommerhuset
 • Vand, el, varme

Læs også 'Byg nyt sommerhus for en million kroner' her. 

 

dreng løber på stranden i et område hvor familien ønsker at bygge nyt sommerhus

vælg OMRÅDE 

Udover dine overvejelser om selve sommerhuset, så er det vigtigt, at du også tænker på den geografiske beliggenhed. Her anbefales det, at du undersøger de enkelte områder, som du overvejer at bygge dit sommerhus på, og eventuelt tager en snak med de kommende naboer. Derudover er det vigtigt at have i overvejelserne hvilke aktiviteter, du vægter i området. Tænk eventuelt over:

 • Hvor tæt skal der være indkøbsmuligheder?
 • Hvilke bademuligheder skal der være?
 • Skal der være skov og naturområder tæt ved?
 • Bliver i forstyrret af stærkt befærdet veje?
 • Er der planer om nye bebyggelser tæt ved?regler og love når du bygger sommerhus

Kravene for sommerhuse ligger meget op ad bestemmelserne for helårshuse. Der er dog undtagelser:

 • Ved byggeteknik, dampspærre og isoleringstykkelser gælder der ikke de samme regler som for helårshuse.
 • Sommerhuse skal være lavere end helårshuse og skal placeres minimum 5 meter fra skellet, mens kravet for helårshuse er minimum 2,5 meter.

Når du skal bygge nyt sommerhus, kræver det en byggetilladelse fra kommunen. Her skal man være opmærksom på, at lokalplaner kan have andre eller skarpere krav til byggeriet end bygningsreglementet har.

Derudover er reglerne angående isolering blevet strammet op. Det betyder, at sommerhuse skal overholde en række isoleringskrav angående ydervægge, terrændæk, tag og så videre. Blandt andet skal en trækonstruktion have en anden tykkelse end en stenmur.

Du kan læse om kravene her

Kilde: Bolius