Hvad koster det at lave en tilbygning? Hvad koster det at lave en tilbygning?

Hvad koster det at lave en tilbygning?

Går du med overvejelser om at lave en tilbygning til jeres hus? Så er det helt store spørgsmål nok, hvor mange penge du skal afsætte til byggeriet. Det er selvfølgelig forskelligt, alt efter hvad du skal have bygget. Men hvad er den gennemsnitlige pris egentlig? Og hvad skal du være opmærksom på ved en tilbygning?

Pris på tilbygning

Noget, der kan påvirke prisen, er, hvad du vil bygge til. Et nyt køkken eller badeværelse er dyre poster, og derfor vil det også øge prisen på din tilbygning. Det betyder nemlig, at der skal installeres både el og vand, og udover det skal du købe elementer og hårde hvidevarer, som skal monteres. Hvis du ønsker at lave en tilbygning af et badeværelse, skal du undersøge det grundigt. Da det er et vådrum, er der mange retningslinjer, som du skal følge. Du skal blandt andet være ekstra opmærksom på, at der vil være meget vand og fugt, som vil påvirke materialerne. Derfor er der rigtig mange krav i forhold til dette. Desuden koster det mange penge at få sat fliser på væggene og gulvene, fordi prisen for materialer og håndværkere er i den høje ende. Du er også nødt til at have flere forskellige erhverv ind over byggeprocessen, hvilket prisen også stiger af. Dit nye badeværelse kan altså hurtigt løbe op i 250.000 kroner – og det er nærmest ligegyldigt, hvor stort dit badeværelse skal være. Selvom det kan lyde underligt, koster et badeværelse på 6 kvadratmeter nemlig nogenlunde det samme som et badeværelse på 10 kvadratmeter.

Skal du lave en tilbygning af et nyt køkken, kan prisen variere meget. Der findes billigere alternativer, men et nyt køkken kan sagtens løbe op i 200.000 kroner. Det afhænger igen meget af de elementer, du vælger at bruge, og selvfølgelig antallet af disse elementer. Bordpladen kan også svinge meget i pris, alt efter hvilket materiale du ønsker. Udover selve køkkenet skal du huske at medregne, at der skal bruges penge på el og føring af rør til både vand, afløbet og emhætten. Derudover koster det jo selvfølgelig også at få monteret selve køkkenet.

Foruden de rum du vil tilbygge, har det også stor betydning, om du vil bygge til i siden af huset eller ovenpå. Det er som hovedregel billigere at bygge til i siden af huset. Skal du bygge ovenpå, koster det mange penge i form af både tag og isolering.

 

Læs også artiklen: 5 ting du skal huske, før du bygget nyt hus

Se mere i vores årbog

 

Byggetilladelse og byggerådgiver

Når du skal bygge til, er det nærmest altid nødvendigt at have en byggetilladelse. Faktisk er det mange af de samme ting, der går igen, som når du skal bygge et nyt hus. I forbindelse med byggeriet – både før, under og efter – er det nemlig også en god idé at få en uvildig byggerådgiver ind over. Byggerådgiveren kan hjælpe dig med at lave det materiale, du skal have ved en tilbygning. Det er virkelig en god investering at få en byggerådgiver tilknyttet. Det er muligt at vælge, hvor meget du ønsker rådgivning til, så du kan tilpasse det dine behov. Det påvirker naturligvis også prisen. Selvom det kan være fristende at bruge de penge et andet sted, kan det være givet godt ud. Du kan nemlig spare penge på længere sigt, da en kyndig byggerådgiver gerne skulle kunne stoppe fejl, før det er for sent og sikre, at tidsplanen holder stik. Du skal også vide, at du skal have udregninger på din tilbygning, så du er sikker på, at dit hus kan holde til den tiltænkte udbygning. Det kan være smart at få en arkitekt ind over, som kan tegne nogle skabeloner ud fra de tanker, du har gjort dig. Det gør det nemmere for dig at forestille dig, hvordan tilbygningen præcist vil ende med at se ud. En arkitekt kan samtidig være behjælpelig med at fortælle dig, hvilke af dine idéer der er realistiske – og hvilke der overhovedet ikke er. Typisk har arkitekten også nogle andre løsninger, som du slet ikke havde tænkt på. Når du har helt styr på, hvad der teknisk set kan lade sig gøre, kan du meget bedre planlægge din tilbygning. 

Som sagt er der ikke et endeligt svar på, hvad de enkelte fagfolk til planlægningen og styringen af byggeriet koster. Det kommer an på, hvor meget hjælp du har behov for. Dog plejer man at sige, at disse fagfolk i alt koster 5-10 procent af, hvad det samlede beløb for byggeriet er.

 mand ved at optegne plantegning for at finde ud af hvad det koster at lave en tilbygning

Kan jeg ikke bare selv lave en tilbygning?

Det kommer selvfølgelig an på, hvilke kompetencer du har. Men som regel skal du ud og hente hjælp på den ene eller anden måde. Det er de færreste, der både kan tegne sin egen tilbygning, finde eventuelle byggefejl og trække el og vand. Hvis du vælger at få fat i en arkitekt, kan du dog få en professionel vurdering af, hvilke udfordringer der kan opstå undervejs. Det gør det nemmere for dig at finde ud af, om du kan spare penge ved selv at lave noget af arbejdet. Det kan være, at du selv kan male vægge og lofter. Hvad du præcist kan klare selv, afhænger igen af, hvilke evner du besidder. Måske har du hænderne helt rigtigt skruet på og er vild med at springe ud i nye projekter, men det kan også være, at du har ti tommelfingre, og så skal du altså overveje at få hjælp udefra.

Tilbygningen kan øge husets pris

Det kan godt være, at der er store udgifter forbundet med at lave en tilbygning. Men du skal huske på, at udbygningen kan få husets salgspris til at stige. Når huset får flere kvadratmeter, vil det nemlig altid give huset mere værdi. Det kommer selvfølgelig an på, hvor brugbar tilbygningen er. Du kan eksempelvis tage et kig på dine naboers huse. Prøv at undersøge, hvad dit eget hus mangler i forhold til dem. Det er nogle overvejelser, du kan tage med dig, når du vil tilbygge. Det kan være, at det vil være en fordel, hvis du ændrer på noget af det, du havde tænkt. Et ekstra værelse vil øge salgsprisen betydeligt, hvis du går fra at have to til tre soveværelser, men det er ikke sikkert, at det vil have den samme effekt, hvis du går fra fire til fem soveværelser. Mange familier prioriterer nemlig tre soveværelser, men det er ikke sikkert, at det er lige så vigtigt for dem at have et ekstra værelse som eksempelvis kan bruges til et fitnessrum.