Hvad skal du huske, før du bygger en tilbygning? Hvad skal du huske, før du bygger en tilbygning?

Hvad skal du huske, før du bygger en tilbygning?

En tilbygning kan være en god investering på længere sigt, da det kan øge salgsværdien for huset. Det kan selvfølgelig også skabe værdi for familien, som får noget ekstra plads til det, der nu er behov for. Men hvad skal du egentlig være særlig opmærksom på, før du bygger en tilbygning? Hos Dit Nybyggeri har vi samlet nogle gode råd, som du kan bruge, hvis du vil bygge til.

Hvad koster det at bygge en tilbygning?

Det er umuligt at give et endegyldigt svar på, hvad der koster at bygge en tilbygning, da det kommer an på, hvilken slags tilbygning det er. Står du og skal bygge et nyt køkken eller badeværelse, er det væsentligt dyrere, end hvis du blot skal bygge et ekstra soveværelse.

Det har selvfølgelig også noget at sige, hvilke materialer du vælger. En materialeliste kan svinge meget, da der er stor forskel på prisen på de forskellige materialer.

Det er også godt at vide, at en mindre tilbygning som regel vil koste mere per kvadratmeter end en større tilbygning. Selvom det lyder underligt, skyldes det, at en stor sum af prisen er specialløsninger, som der forekommer, når den eksisterende bolig skal bygges sammen med tilbygningen. Samtidig er prisen for boligens ydre del - også kaldet klimaskærmen - noget højere, end prisen for boligens indre. 

Prisen afhænger af området

Der findes en cirkapris, som du kan tage udgangspunkt i, når du vil vide, hvad det koster at lave en tilbygning. I hovedstadsområdet kan du forvente, at det koster omkring 20.000 kroner inklusive moms per kvadratmeter. Jo længere vestpå i landet, du kommer, jo billigere bliver det oftest. I prisen er der desuden både medregnet materialer, og at det er professionelle håndværkere, der udfører arbejdet.

Du skal dog være opmærksom på, at prisen er en gennemsnitspris. Det er som sagt svært at sætte en specifik pris på en tilbygning, da nogle er dyrere i kvadratmeterpris end andre.

Det er altid en god idé at få helt styr på økonomien før alt andet. Hvis du ikke har lagt et budget, kan du hurtigt ende med at komme af med mange flere penge, end du havde regnet med i starten. Og det kan altså undgås, hvis du har noteret, hvad du har råd til. 

Køkken og bad er dyre poster

Du vil hurtigt se prisen stige, hvis du vælger at bygge et nyt køkken eller badeværelse. Det er blandt andet, fordi der skal installeres el og vand. Udover dette skal du også købe og have monteret køkkenelementer og hårde hvidevarer.

prisen på et nyt badeværelse

Hvis du skal bygge et nyt badeværelse, kan prisen hurtigt løbe op i 250.000 kroner. Og prisen er nærmest den samme, uanset størrelsen. Det forholder sig nemlig sådan, at jo større badeværelset er, jo mindre er kvadratmeterprisen også. Det vil sige, at et fire kvadratmeter badeværelse næsten koster det samme som et badeværelse på otte kvadratmeter. Du skal nemlig bruge den samme mængde sanitet, og det betyder, at rør til vand, varme og afløb vil koste nogenlunde det samme. Det dyreste er faktisk den første kvadratmeter.

Badeværelset er et vådrum, hvilket betyder, at der er nogle specifikke retningslinjer, du skal følge, når du indretter det. Du skal for eksempel være opmærksom på den store påvirkning fra vand og fugt. Derfor er der en lang række krav til vandtætheden og fugtbestandigheden.

Udover dette er prisen på materialer og håndværker også høj. Det koster nemlig mange penge at opsætte fliser på væggene og gulvene. Du skal også bruge mange forskellige professionelle faggrupper, hvilket også trækker prisen op. 

Prisen på et nyt køkken

Skal du bygge et nyt køkken, kan det hurtigt koste op til 200.000 kroner. Prisen afhænger dog i høj grad af, hvilke elementer og hårde hvidevarer du vælger. Antallet af elementer betyder selvfølgelig også noget.

Ligesom på et badeværelse skal der trækkes el og føres rør til vand og afløb. Det koster en del. Samtidig er det også dyrt at få monteret de forskellige køkkenelementer.

Hvad gør tilbygningen dyrere?

For at give dig et overblik over, hvad der kan gøre din tilbygning dyrere, har vi lavet en liste:

  • Køkken og/eller badeværelse
  • Ekstra hjørner
  • Vinkelrette tilbygninger (tagkonstruktionen er oftest mere kompleks end ved en tilbygning, der er en forlængelse af det eksisterende hus)
  • Bestemte tagmaterialer, for eksempel naturskifer
  • Fast undertag (dog er det også mere holdbart end et undertag i baner)
  • Type af gulvbelægning, for eksempel ædelstræsgulv
  • Store vinduespartier
  • Mange døre i ydervæggene
  • Ovenlysvinduer
  • Valg af inventar, for eksempel et designerkøkken.

 

Hus med ny tilbygning hvor der har været mange ting som bygherren har skulle huske før han bygger en tilbygning

Hvordan skal tilbygningen se ud?

Nu er der styr på det økonomiske, og så kan du bevæge dig videre i processen til plantegningen. Medmindre du selv har kompetencerne til at tegne tilbygningen, er det altid en god idé at få en arkitekt ind over. Arkitekten kan nemlig også fortælle dig, hvis der er noget, der ikke er muligt at lave, og give dig alternativer til det, du selv havde tænkt. Det handler altså bare om at sætte ord på alle de ønsker og behov, du har, så du kan få det bedste resultat i sidste ende. Du kan også få vejledning af arkitekten til, om der er nogle arbejdsopgaver, du selv kan udføre. På den måde kan du spare nogle gode penge.

Det kan godt være, at du ikke tror, at du behøver en arkitekt, men det er tit nødvendigt. Hvis du eksempelvis skal bygge oven på dit hus, er det meget teknisk, hvad der kan og ikke kan lade sig gøre. Det skal du helst have en professionel vurdering af.

Hvilken byggestil skal tilbygningen have?

Du skal selvfølgelig også tage stilling til, hvordan din tilbygning skal være rent æstetisk. Der er mange forskellige muligheder. Nogle vælger at tilpasse sin udbygning til resten af huset. Når husformen matcher tilbygningen, vil det fremstå mere stilrent. Man lægger ikke mærke til tilbygningen på samme måde, som hvis man lavede udbygningen i en helt anden stil. Det betyder dog ikke, at man ikke kan vælge at gå med en ny og moderne arkitektur. Det kan give huset noget kant, og det kan se lige så godt ud. En arkitekt vil kunne hjælpe dig, uanset hvilke husformer du overvejer. Arkitekten kan komme med forbedringer og visualisere tilbygningen for dig, så du bedre kan se, hvordan det vil komme til at se ud i virkeligheden.

Se mere i vores årbog

 

Hvad med materialer?

Det er altid en stor post at skulle beslutte sig for materialer. Der er mange muligheder, og ofte afhænger materialevalget også af din økonomiske rådighed. Du kan nemlig få materialer til enhver pris.

Det er vigtigt, at du er gået i detaljerne med materialelisten, inden du begynder at bygge til. Der skal gerne være helt styr på det, så der ikke pludselige kommer nogle uforudsete udgifter. Når du tænker over materialer, kan det være en god idé at overveje, hvilke materialer du har brugt i resten af huset. Det skaber en god harmoni mellem det eksisterende hus og den nye udbygning, hvis du sørger for at de samme materialer går igen.

Skal du søge om byggetilladelse?

Uanset om du bygger til eller bygger nyt, skal du altid sørge for at søge om byggetilladelse hos din kommune. Det gælder, uanset hvor stort et areal tilbygningen udgør. Du kan altid finde vejledning på den enkelte kommunes hjemmeside, så du ved præcis, hvad du skal gøre og hvornår. Kommunen godkender byggeriet efter, om det overholder de gældende krav, der er i forhold til blandt andet bebyggelsesprocenten og højden på byggeriet.

Få en byggerådgiver med i processen

Det kan være smart at få en byggerådgiver med på råd, både før, under og efter byggeriet. Byggerådgiveren kan sikre, at du på alle tidspunkter overholder de lovgivende krav. Du står nemlig selv til ansvar for, at din tilbygning overholder alle reglementer. Det kan virkelig give bagslag, hvis du bygger en tilbygning, der ender med at være ulovlig. Hvis du er meget uheldig, kan du risikere, at du skal rive tilbygningen ned igen.

 

Læs også artiklen: Hvad koster det at lave en tilbygning?