Kom godt fra start – så du kommer godt i mål | Dit Nybyggeri
Kom godt fra start – så du kommer godt i mål

Kom godt fra start – så du kommer godt i mål

Når du har fundet en håndværker, som du føler dig tryg ved, så er det stadig vigtigt, at du tager dine forholdsregler, så dit bygge- eller renoveringsprojekt kommer til at forløbe så gnidningsfrit som muligt. En skriftlig aftale garanterer, at du og din håndværker er enige om projektet og om forløbet. På den måde går I begge ind i projektet i enighed, og du undgår eventuelle uoverensstemmelser eller negative økonomiske konsekvenser.

 1. Hastværk er lastværk. Vær grundig i dine tanker og vær omhyggelig i dit forarbejde.
 2. Undersøg markedet. Vær omhyggelig med udvælgelsen af håndværker. Brug nettet og spørg dig for hos personer, du stoler på.
 3. Indhent to til tre tilbud. Du får både mulighed for at spare penge og mulighed for at lære nogle håndværkere at kende.
 4. Brug en organiseret håndværker. Opstår der problemer, så har håndværkeren sandsynligvis en garantiordning via sin brancheorganisation.
 5. Vær præcis. Vær sikker på, at din håndværker har forstået dine ønsker.
 6. Brug AB-Forbruger Standardkontrakt. En kontrakt er din sikkerhed for at du og håndværkeren er enige om projektet.
 7. Betal efter aftalen. Kravene går begge veje! Overhold altid betalingsfristerne.

En skriftlig aftale forebygger misforståelser og økonomiske udgifter.

Hent AB-Forbruger Standardkontrakt her.

Læs også artiklen: Et godt tilbud

Om AB-Forbruger Standardkontrakt: Det er ikke særlig indviklet at blive godt forberedt 

I den bedste af alle verdener får du heldigvis aldrig brug for en nedskrevet aftale med din håndværker, for her kører alt som det skal, og du ender med et godt resultat. En skriftlig aftale med din håndværker er beregnet til, at du kan håndtere situationen på en sober og konstruktiv måde, hvis et eller andet undervejs ikke går, som det skal.

Erhvervs- og Byggestyrelsen (i dag Energistyrelsen), Dansk Byggeri og installatørernes organisation TEKNIQ har sammen med Forbrugerrådet TÆNK udviklet den såkaldte AB-Forbruger Standardkontrakt, som er skræddersyet til alle, der skal bygge nyt eller bygge om. 

Det er ikke særlig indviklet at blive godt forberedt

Hvis du altid vælger organiserede håndværkere, så har du sikkerhed for, at de er forsikrede gennem deres brancheorganisation. Der er forskelle på de forskellige branchers garantiordninger, så det er altid en god idé at bruge nogle minutter på at studere de garantiordninger, som dine håndværkere er tilknyttet – f.eks. BygGaranti, Dansk Håndværk og AB92’s Entreprenørgaranti.

Læs også artiklen: Det skal du huske, når du laver aftaler om byggeprojektet

Hvis uheldet alligevel er ude

Hvad gør du, hvis der opstår en uoverensstemmelse mellem dig og din håndværker? Der findes en række klage- og ankemuligheder, så du kan benytte, hvis situationen er gået i hårdknude.

 1. Prøv først med dialog. I langt de fleste tilfælde kan problemer og uenigheder løses gennem en sober og ærlig snak.
 2. Skriv til håndværkeren. Danske ankenævn kræver, at du selv har forsøgt at løse tvisten. Det betyder, at skal sende en mail eller et brev inden du kan klage. Sender du et brev, så husk at sende det anbefalet.
 3. Klag til ankenævnet. Ankenævnene er delt op i byggeri, håndværk og tekniske installationer. Disse ankenævn er hurtigere og billigere end at gå rettens vej.
 4. Gå til domstolene. I sidste ende kan du gå hele vejen til domstolene. Dette er en langsom og dyr proces, og normalt følger domstolene de afgørelser, der er givet i ankenævnene.

KILDER:
Læs mere om AB-Forbrugerkontrakt

Forbrugerrådet TÆNK, https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/hus-og-have/haandvaerkere-i-huset/byggeprojekt-lav-en-kontrakt-med

Erhvervsstyrelsen, http://boligejer.dk/abforbruger

Læs mere om garantiordningerne

3Byggetilbud.dk, http://www.3byggetilbud.dk/tips/god-haandvaerkeraftale/

Læs mere om dine klagemuligheder

Forbrugerrådet TÆNK, Forbrugerrådet TÆNK,https://taenk.dk/test-og-forbrugerliv/hus-og-have/haandvaerkere-i-huset/saadan-klager-du-over-en-haandvaerker

3Byggetilbud.dk,http://www.3byggetilbud.dk/tips/god-haandvaerkeraftale/