Betaling: Hvilke betalingsmuligheder har du?

Start med forhandlingerne, før du går igang. Din betaling for byggeriet skal hverken falde for sent eller for tidligt. Du aftaler på forhånd med dit byggefirma eller din entreprenør, hvordan og hvornår du vil afregne byggeriet.

dokumenter ved siden af en computer hvor en mand undersøger betaling af byggeri

Det store regnestykke kommer til at afhænge af den betalingsmodel, du vælger, når du skal lønne håndværkere og rådgivere. I dag kan du vente helt til, at du står med nøglen i hånden, før du betaler for huset. Start med at finde ud af hvilken løsning, der kan give dig ekstra luft i økonomien. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Betaling ved indflytning / nøglefærdigt hus

Du skal stille en garanti, hvis du først vil betale for huset, når du flytter ind, men derudover ser du først regningerne, når huset er færdigt. Flere typehusfirmaer tilbyder i dag ‘nøglefærdige huse’, hvor alt står klar, inden I afregner. På den måde undgår du at betale for noget, du ikke har fået. I pakkerne med de nøglefærdige huse følger der ofte juridisk assistance og mellemfinansiering med, så du skal tage stilling til færre spørgsmål.  

Læs også om byg nyt hus

Ratebetaling

Vælger du ratebetaling, er huskereglen, at du kun skal betale for det stykke arbejde, håndværkerne har gjort færdigt. På den måde holder du på pengene i projektet så længe som muligt, og du mindsker den risiko, der er forbundet med, at dine håndværkere kan gå konkurs midt i, at murene i dit nye hus er på vej op. I aftaler sammen, hvilket interval raterne skal betales i. Bliver byggeriet forsinket, er det stadig vigtigt, at du ikke betaler for mere arbejde, end håndværkerne har udført. Går du med ratebetalingen, er det til din fordel at sparre med en byggesagkyndig eller en advokat, før du takker ja til den rateplan, byggefirmaet foreslår. 

Læs også artiklen: Sådan laver du en ordentlig købsaftale

Betaling efter regning

Hvis du vælger at betale efter regning, betaler du løbende for den tid, håndværkeren bruger på at bygge dit hus. Både når håndværkeren er på byggepladsen, og når han sidder i bilen på vej til og fra alle opgaver, der vedrører byggeriet. Ulempen ved denne betalingsmodel er, at du ikke på forhånd ved, hvad det koster at bygge dit hus. Af samme årsag peger Dansk Byggeri på, at den ikke er så udbredt inden for nybyggeri, men at flere til gengæld bruger den ved renoveringsprojekter.

Ekstraarbejde

Har du skiftet mening om, hvor indgangsdøren skal være, eller hvor mange skråvinduer du vil have i taget i løbet af byggeriet, vil det påvirke prisen for byggeriet. Du skal være forberedt på, at der følger en ekstraregning fra håndværkerne, når du laver justeringer og tilkøb, med mindre I har aftalt andet på forhånd. Ofte er det meget dyrere at lave ændringerne undervejs end at lave klare aftaler om alle husets detaljer på forhånd. 

Læs også artiklen: Lånemuligheder

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Boligejer.dk

Dansk Byggeri 

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her