Læg et budget og undgå dyre overraskelser

Det er en stor investering at bygge nyt, og ofte bliver byggeriet lidt dyrere, end de fleste nybyggere umiddelbart regner med. Læg et budget og hold styr på, at omkostningerne ikke løber hurtigere, end du kan tælle.

En kvinde med en lommeregner, faktura og computer hvor der er ved at blive lagt et budget for byggeprocessen

Det er ingen hemmelighed, at det er stor investering at bygge nyt, og i de fleste tilfælde ender det også med at blive dyrere end først antaget. Det er en statistik, som nybygger Rikke Andersson og hendes mand også falder ind under.

“Vi startede med ét budget, men ret hurtigt blev vi klar over, at vi måtte justere det. Det hang selvfølgelig også sammen med, at der var nogle ting, hvor vi kunne se en ide i at bruge lidt flere penge og få det, vi virkelig gerne ville have, og som kan være en god investering på sigt,” siger Rikke Andersson og tilføjer:

“En anden grund til, at det blev dyrere, var, at vi pillede mange ting ud af tilbuddet fra entreprenøren, fordi vi mente, at vi selv kunne lave en billigere aftale med håndværkere. Det skulle vi ikke have gjort, og det blev dyre lærepenge for os.”

Som nybygger står man overfor rigtig mange valg, og mange fristes til at opgradere, enten fordi det kan være en god investering på sigt, eller fordi mange tilkøb ikke er til at modstå. En anden årsag til, at budgettet skrider, er, at man simpelthen glemmer at tage højde for de udgifter, der ikke er direkte relateret til byggeriet. Det er især for førstegangs nybyggere, der ikke har været igennem processen før eller ved ”riv ned og byg nyt” projekter.

“En af de udgifter, som vi blev overrasket over, var prisen på udbedring af jordbundsforhold også kaldet byggemodning og efterspillet heraf. Det blev væsentlig dyrere end byggefirmaets estimat. Og så skal man heller ikke undervurdere posten til udenomsarealer og haven,” siger Rikke Andersson.

Læs også artiklen: Haven og økonomien

Budget skaber overblik og styring

Når du skal udarbejde et budget, så afhænger det først og fremmest af, hvad du har mulighed for at låne i banken. Det er afgørende, at du har banken med dig, og i tilfælde af at budgettet skrider, så er det altid en god ide at involvere banken.

“Budgettet gav mig et overblik over vores økonomiske råderum. Selvom vi måtte justere budgettet undervejs, så gjorde det os bevidste om, hvor meget vi brugte på de forskellige poster i budgettet. Det er nemt at lade sig forblænde, og derfor var budgettet et godt styringsværktøj for os,” siger Rikke Andersson.

Et budget er altid en estimering af, hvad det vil koste, og tallet på bundlinjen afspejler sjældent 100% virkeligheden. Hvis du vil undgå dyre overraskelser senere, så er det en god ide at udarbejde et realistisk budget med priser, der afspejler markedet samt et budget, der omfavner alle relevante poster. Man kan evt. søge professionel hjælp.

Læs også artiklen: Et godt byggeforløb starter med et realistisk budget

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Budget før, under og efter

Budgettet bliver lagt, inden byggeprojektet går i gang, men hvis det skal være et styringsværktøj undervejs i byggeprocessen, kræver det, at du løbende opdaterer budgettet. Det er umuligt at forudse præcis hvad det koster at bygge nyt hus.

“Vi justerede vores budget flere gange i løbet af byggeprocessen. En af de poster, hvor det blev dyrere end budgetteret, var udgifterne til hvidevarer. Fristelserne var mange, og det tog hurtigt fart. En anbefaling er at bestemme sig for, hvor man vil gå all-in, for hvis man går all-in på det hele, så kan det blive rigtig dyrt,” erfarede Rikke Andersson.

Hvad mange ofte glemmer er, at budgettet ikke kun skal indeholde udgifter, der er direkte forbundet til byggeriet. Der kommer også en række udgifter, efter byggeriet står færdigt f.eks. omkostninger til flytning, møbler og inventar.

Læs også artiklen: Ingen detaljer er for små til byggekontrakten

“Et godt råd til andre nybyggere er at afstemme med byggefirmaet, hvilke poster de dækker, og hvilke poster du som nybygger selv er ansvarlig for. Få samtidig også byggefirmaet til at skitsere, hvilke omkostninger der kommer ud over,” siger Rikke Andersson og tilføjer:

“Og husk ikke mindst at afsætte en buffer i budgettet. Hvis vi en anden gang skal bygge nyt, så vil vi kalkulere med 10 % af budgettet som buffer. Det lyder af meget, men der kommer hele tiden omkostninger, og så er det bare altid dyrere, end man forventer.”

Læs mere om byg nyt hus

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Byggeguide, www.byggeguide.org/

Interview med Rikke Andersson

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her