Lånemuligheder

Bank eller realkreditinstitut. Hvad er dine lånemuligheder, når du skal låne penge til dit nybyggeri?

kvinde, der holder en kuglepen og et hus i hånden, mens hun overvejer sine lånemuligheder.

Et nyt hus kræver for de fleste et lån, så enderne kan nå sammen. Der er nogle formelle regler for, hvordan du sammensætter dine lån, men der er stadig meget, du skal tage stilling til inden for rammerne. Vil du optage et boliglån, skal du selv kunne stille med fem procent af husets værdi. Du kan optage et realkreditlån på op til 80 procent af den samlede værdi af dit nye hus, og 15 procent kan du finansiere via banklån. I dag kan både banker og realkreditinstitutter låne dig de 80 procent. Derfor har du som kunde nu en større opgave i at sætte dig ind i dine lånemuligheder og begrænsninger ved både lånene og udbyderne.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Opsigelsesmuligheder

Ifølge Forbrugerrådet TÆNK er en væsentlig forskel mellem bank og realkreditinstitut, at banken kan opsige dit lån, inden for den aftalte løbetid, hvis din økonomi ændrer sig. Overholder du alle betalingsfrister, har realkreditinstituttet ikke samme mulighed for at opsige dit lån før tid.

Årlige omkostninger i procent

Når du undersøger dine lånemuligheder, er en anden vigtig detalje lånets Årlige Omkostninger i Procent, ÅOP. Det vil sige det beløb, det koster dig at have lånet alt inklusiv. ÅOP er en god guideline, når du skal holde flere lånetilbud op imod hinanden.

Læs også artiklen: Hvad koster det at bygge nyt hus

Byggelånet

Byggelånet er et alternativ til forhåndslånet, som banken tilbyder. Det fungerer midlertidigt som en mellemfinansiering, hvor du optager lånet, imens byggeriet står på. Når dit hus står færdigt, og du ved, hvad byggeriet samlet har kostet, laver man typisk lånet om til et realkreditlån. Renten på byggelånet er variabel, så det månedlige beløb, du betaler af på lånet, kan ændre sig over tid.

Læs også artiklen: Typer af boliglån

Realkreditlånet og forhåndslånet

Du optager realkreditlånet hos et realkreditinstitut. Du må højst optage 80 procent af din boligs værdi som realkreditlån. Forhåndslånet bliver også kaldet tillægslån. Det er ligesom byggelånet en midlertidig mellemfinansiering, men her er det bare realkreditinstituttet, der låner dig det beløb, de vurderer, at dit nye hus er værd. Beløbet står på en spærret konto, så du kan bruge pengene til at dække de løbende udgifter til håndværkere og rådgivning.

Læs også artiklen: Betaling: Hvilke betalingsmuligheder har du?

Ændringer undervejs

Når du optager et lån, skal du overveje, hvordan du er stillet, hvis din økonomi skulle ændre sig i lånets løbetid. Forbrugerrådet TÆNK peger også på, at du skal holde øje med, om du kan indfri lånet før tid. Hvis du kan det, er det relevant at undersøge, hvad en eventuel indfrielse vil koste dig. Valget mellem et konverterbart eller inkonverterbart lån gør dig klogere på prisen for indfrielse. Kort fortalt er forskellen, at der er loft over den pris, du skal betale for at indfri et konverterbart lån før tid, modsat et inkonverterbart lån, hvor du ikke kender den pris, du ender med at betale.

Læs også artiklen: De mange tilbud om lån

Få professionel vejledning

Fordi det er kringlet at finde rundt i mulighederne, skal du altid bruge professionel rådgivning fra et realkreditinstitut, en advokat eller en køberrådgiver, før du skriver under på en låneaftale. Det er til din fordel, hvis rådgiveren samtidig er uvildig. Du bør gå efter én, der er godkendt af Finanstilsynet, fordi det garanterer dig, at han eller hun har kompetencerne til at give dig den rette vejledning til de mange lånemuligheder. Søg på godkendte rådgivere på Finanstilsynets website.  

Kom godt i gang med Forbrugerrådet TÆNK og Finansstyrelsens vejledning til boliglån. Du kan også prøve Realkreditkonsulentens bidragsberegner her

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her