Coronakrisen gav markant stigning i salget af sommerhuse

Krisen med corona har af mange steder også vist sig i salget af sommerhuse i Danmark.

Skanlux sommerhus som ligger på en skråning lige ned til stranden.

Boligsidens statistisk over solgte grunde i maj, juni og juli viser, at der er blevet solgt 363 grunde til opførelse af sommerhuse. Procentmæssigt er det en stigning på hele 93%, når man sammenligner med den samme referenceperiode i 2019 – her blev der solgt 188 grunde.

Tal fra Boligsiden viser også, at denne stigende interesse for fritidshusgrunde har fået priserne til at øge markant. I de seneste tre måneder er der solgt sommerhusgrunde,

  • På gennemsnitlig 1700 kvadratmeter
  • Til en gennemsnitspris på 499.904 kr.

Priserne er dermed steget med knap 8 % sammenlignet med samme periode sidste år. Her blev de i gennemsnit solgt til 462.598 kr., og det var med en gennemsnitsstørrelse på 1839 kvadratmeter – dengang fik man derfor mere for pengene end i dag.

Det stigende salg af fritidshusgrunde skyldes især, at flere forbrugere har fået smag for at bygge selv. Det er specielt grundet i et udtømt marked af sommerhuse i Danmark. Udbuddet er historisk lavt. Idét mulighederne for sommerhuskøberne er færre, vælges de tiltalende alternativer, som f.eks. at bygge selv.

Læs mere om byg sommerhus

Der er solgt mest på Sjælland

Selvom handlen af sommerhusgrunde er steget i hele Danmark, er det specielt i Region Sjælland, at der er blevet handlet mest. Salget for maj, juni og juli i år var på 140 grunde sammenlignet med 63 grunde i samme periode i 2019. Det er en markant stigning på 122%.

Landets største sommerhuskommune, Odsherred kommune, er især en af grundene til den store stigning i Region Sjælland. Her er der stor lyst til at bygge sommerhus. Denne tendens ses også i kommunerne Guldborgsund og Lolland, som dog er i noget lavere prisskala. Her kan man som køber derfor finde flere penge til opførelse af selve sommerhuset.

I Odsherred Kommune er:

  • Gennemsnits købspris for sommerhusgrunde i år 661.012 kr.
  • Gennemsnitsstørrelse på grundene i år 2427 kvm.

Sidste år var gennemsnitsprisen på 551.845 kr. Men det er ikke nødvendigvis negativt. I år får man faktisk flere kvadratmener for pengene; sidste år var gennemsnitsstørrelsen af grundene nemlig kun på 1.841 kvm.

Stopper det hele igen?

Der er to ting, der kan sætte en stopper for tendensen med byg-selv sommerhuse.

1) Hvis udbuddet af sommerhuse stiger igen, så vil forbrugerne i højere grad købe ”brugte” sommerhuse

2) Der findes på nuværende tidspunkt utrolig mange sommerhuse langs de danske kyster. I fremtiden vil der derfor blive længere mellem de attraktive sommerhusgrunde – og dermed mere besværligt at finde en grund at bygge på.

 

 

Billedekilde: Skanlux

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C