Er varmepumper en god løsning?

Har du overvejet en varmepumpe til dit nye sommerhus? Her gør vi dig klogere på muligheden for varmepumper til dit sommerhus.

En varmepumpe på et sommerhus.

Hvad er en varmepumpe?

Varmepumper anvender varmen i luften til at opvarme dit sommerhus, og er placeret i en kasse uden for huset. 

Forskellige typer af varmepumper

Hvis du ønsker at få etableret varmepumper i dit sommerhus, bør du overveje hvilken type varmepumpe du ønsker. Der skelnes mellem to forskellige varmepumper, luft-til-vand og luft-til-luft. De to varmepumper fungerer på samme måde, når de transformerer varmeenergien i luften til varme. Dog differentierer varmepumperne sig ved, at luft-til-vand varmepumper overdrager sin varme til varmtvandsbeholderen og dermed opvarmer vandet, hvor luft-til-luft varmepumper blæser varm luft ud i sommerhuset. Om sommeren kan en luft-til-luft varmepumpe også anvendes som aircondition. Luft-til-luft varmepumper vil ofte være den bedste løsning til opvarmning af dit sommerhus, da denne ikke kræver en omfattende installation, og dermed er billigere i anskaffelse end luft-til-vand. Luft-til-vand varmepumper kan dog anvendes som den eneste opvarmningskilde i dit sommerhus, da den kan bruges til opvarmning af både sommerhusets rum og varmt brugsvand, hvor luft-til-luft kun kan benyttes til rumopvarmning.

læs også: Lavenergisommerhus: Er det noget for dig?

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvad koster varmepumper?

Som nybygger vil anskaffelsen af en varmepumpe være en god investering – både for miljøet, men også for pengepungen på sigt. Prisen for anskaffelse af varmepumper varierer, alt efter om det er en luft-til-vand varmepumpe eller en luft-til-luft varmepumpe. For et sommerhus på 80 – 140 kvadratmeter koster en luft-til-vand varmepumpe mellem 80 – 100.000 kr. Til gengæld er varmepumper mere end tre gange så gode til at udnytte energien end andre energiforsyninger, og dette vil afspejle sig positivt på varmeregningen. Til sammenligning vil en luft-til-luft varmepumpe være billigere i anskaffelse og koste mellem 12 – 25.000 kr. inkl montering.

Det kan være en god idé, at rådføre sig med en byggerådgiver, om hvilken løsning der passer bedst til dit sommerhus.

Læs også artiklen: Byg sommerhus

Fordele ved varmepumper

1. Billig opvarmning

2. Miljøvenlig energiforsyning 

3. Minimal vedligeholdelse

Ulemper ved varmepumper

1. Høj anskaffelsespris

2. Mindre effektiv end jordvarme

3. Mindre æstetisk end jordvarme

4. Sommerhuset skal være velisoleret for at opnå optimal udnyttelse af varmepumpen

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

https://www.bolius.dk/7-varmekilder-her-er-deres-fordele-og-ulemper-531 https://www.bolius.dk/varmepumper-18502 https://www.greenmatch.dk/blog/2014/01/hvad-koster-en-luft-til-vandvarmepumpe https://www.greenmatch.dk/blog/2014/03/varmepumpe-til-sommerhus https://sparenergi.dk/forbruger/varme/varmepumper

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her