Energiklasser og sommerhuse
Siden 2017 har det ikke været lovpligtigt, at få udarbejdet en energiklasse kategorisering på et nybygget sommerhus. Men med tanke på et videresalg
kan det være en god ide, at kunne dokumentere huset lave energiklasse.
Boligens energiklasse
Energiklasser fungerer som et pejlemærke for, hvor energivenligt dit sommerhus er. Der findes flere forskellige energiklasser, og de indikerer, hvor meget energi der bruges til opvarmning, varmt vand, ventilation og køling i boligen. Når du bygger nyt sommerhus, er det værd at overveje, hvilken energiklasse dit nybyggeri skal tilhøre, da det kan have betydning på sigt.
Opvarmning i dit sommerhus
Første fase er at tage stilling til, hvilken opvarmning man ønsker i sit sommerhus. Her er der forskellige former for opvarmningstyper:
- Jordvarme
- Fjernvarme
- Solenergi
- Vindenergi
Her er den mest almindelige opvarmningsform fjernvarme. Fordelen ved at bruge et fjernvarmeanlæg er, at det har en lang levetid. Et fjernvarmeanlæg kan bruges i 30 år eller mere. Derudover er et fjernvarmeanlæg både en driftssikker og billig løsning.
Hvis man ønsker en anden form for opvarmning, og gerne vil have en billig løsning, er jord-til-vand varmepumpe et godt alternativ. Dog kræver et jord-til-vand varmeanlæg et udeareal på mellem 450 og 700 kvadratmeter. Jordvarme koster meget strøm at udøve, men her kan man supplere med solceller.
Bygningsreglementet
Når man taler om energimærker, er der syv energimærker, man skal tage højde for. A er det bedste energimærke, mens G er det ringeste energimærke. Når vi taler om energimærke A, er der hele fire forskellige, man skal være opmærksom på. Det vedrører bygningsreglementet for de enkelte årgange. I Danmark opererer vi med fire energiklasser:
- BR10 (standardhuse)
- 2015-huse
- 2020-huse (nulenergihuse)
- Passivhuse (plusenergihuse)
Kravene for 2015- og 2020-huse minder meget om hinanden, men 2020-huse adskiller sig ved, at huset selv producerer den energi, som det skal bruge. Det betyder også, at kravene er mere skærpede. For eksempel skal tætheden leve op til højere krav, hvilket betyder, at kravene til luftskiftet i boligen også er højere.
Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her
Det seneste bygningsreglement, som gælder i øjeblikket er bygningsreglementet 2020. Derfor vil du som udgangspunkt være berettiget til energimærke A2020. Bruger du et byggefirma til at opføre et sommerhus for dig, skal du være opmærksom på, at du skal have dit energimærke samtidig med, at der udstedes en ibrugtagningstilladelse. Når byggeriet er færdiganmeldt, har du dermed krav på at få et energimærke fra det byggefirma, som har opført huset for dig.
Derudover må sommerhuset ikke forbruge mere energi, end bygningsreglementet tillader. Her taler man om sommerhusets energiramme, som er husets samlede behov for energi til:
- Opvarmning
- Ventilation
- Nedkøling
- Varmt brugsvand.
Ønsker du et endnu mere energivenligt sommerhus end 2020-huset, så er passivhuse svaret. Passivhuse er indtil nu den mest energivenlige energiklasse. Passivhuse stammer fra Tyskland. Grundlæggende minder 2020-huse og passivhuse meget om hinanden i forhold til krav – dog er kravene højere til passivhuse. Derudover ligger der også en forskel i, at der ved passivhuse ikke kun er krav til energiforbruget, men også til materialerne. Samtidig stilles der også krav til forbruget af husholdningens el – eksempelvis hårde hvidevarer. Sidst men ikke mindst skal man være opmærksom på, at materialerne til passivhuse er svære at skaffe.
Læs også: Spar på energien i dit sommerhus – Sådan gør du
Hav fremtiden for øje
Generelt gælder det, at jo lavere en energiklasse du bygger efter, jo mere skærpede bliver kravene. Det betyder i det fleste tilfælde også, at det er dyrere i selve byggeprocessen. Når du bygger et lavenergi-sommerhus, så vil det ofte være forbundet med en række meromkostninger til eksempelvis materialer. Til gengæld er den ekstraomkostning ofte tjent hjem igen på sigt, når energiforbruget falder til eksempelvis opvarmning og ventilation.
Som nybygger skal du også have fremtiden for øje, når det kommer til energiklasser. De lave energiklasser har en positiv indvirkning på værdien af sommerhuset, og samtidig sikrer du dig mod, at huset ikke bliver energimæssigt forældet på få år.
Læs mere om byg sommerhus
Hvad synes du om denne artikel?
Læs de mest populære artikler i vores e-magasin
249,00 kr. (ekskl. levering)
Bolius,
Energistyrelsen
Greenmatch
Billedkilde: Stenhøj Husene