Solceller: Er det en god investering til sommerhuset?

Går du med tanker om at investere i solceller til sommerhuset? Solceller kan sidde på sommerhusets tag eller på jorden. Her producerer de elektricitet fra solens stråler, og det betyder altså, at du kan producere din egen strøm på sigt. Men kan det egentlig betale sig? Vi giver dig fordele og ulemper ved solceller her.

Solceller til sommerhuset på et rødt tag og med en blå himmel i baggrunden.

Med solceller til sommerhuset behøver du ikke være afhængig af elpriser, der hele tiden stiger. Det er samtidig en energikilde, der er fri for forurening, og derfor er god for miljøet.

Det skal du vide om solceller

Inden du tager valget om at etablere solceller på dit sommerhus, kan det være en god idé at kontakte en professionel rådgiver. Rådgiveren kan være behjælpelig med at lave beregninger over størrelsen på dine solceller ud fra dine behov og ønsker.

Det er vigtigt, at du finder den rigtige størrelse på solceller. Hvis du får et for lille solcelleanlæg, kan du risikere, at det bliver dyrere for dig per produceret kWh. Omvendt, hvis du får et for stort solcelleanlæg, vil det tage alt for lang tid at tilbagebetale.

Før du køber solcellerne, er det også vigtigt, at du undersøger, hvad lokalplanen siger. Det kan nemlig sagtens være, at der er nogle regler for, hvad du må og ikke må, når det kommer til solceller. Som regel kræver det ingen byggetilladelse at etablere solceller, men du bør alligevel undersøge, om du skal sende en ansøgning afsted.

Læs også: Love og regler for sommerhuse

Før du etablerer solceller

Inden du etablerer solceller, skal du være sikker på, at du kan placere dem et sted. Hvis du ønsker solceller på sommerhusets tag, skal du vide, at taget kan holde til solcelleanlægget.

Du skal også være opmærksom på skygger. Ved skygger nedsættes solcellers ydelse væsentligt. Det er derfor afgørende, at solcellerne ikke bliver dækket af et stort træ, en skorsten, en antenne eller lignende.

Hvad koster solceller?

Hvis en husstand, der har et årligt elforbrug på 4000 kWh, skal være selvforsynende, er det nødvendigt med mellem 20 og 30 kvadratmeter solceller. Sådan et solcelleanlæg koster mellem 50.000 og 100.000 kroner. Når det er betalt, vil der ikke være nogle større omkostninger. Solceller har nemlig en lang levetid, og der er næsten ingen udgifter til vedligeholdelse.

En investering i solceller vil som regel være hentet ind på maksimalt ti år.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Tilskud til solceller

Du har tidligere kunnet søge om et økonomisk tilskud til dine solceller, men det er ikke længere muligt. Siden den 31. oktober 2016, hvor den sidste tilskudspulje lukkede, har du som nybygger ikke kunnet få et tilskud. Det er fra 2022 ikke længere muligt, at få et håndværkerfradrag, når du etablerer et solcelleanlæg, 

Kan det betale sig at investere i solceller til sommerhuset?

Det er svært at afgøre, hvorvidt det kan betale sig at investere i solceller til dit sommerhus. Det kan være en god investering på sigt, fordi du kan blive selvforsynende. Men det kommer også an på mange faktorer, for eksempel lånebehov og elforbrug.

Læs mere om byg sommerhus

Fordele ved solceller

  • Producerer gratis elektricitet
  • Støjfrie – generer ikke
  • Vedvarende energikilde
  • Lang levetid
  • Op til 25 års garanti
  • Lave vedligeholdelsesomkostninger
  • Mulighed for håndværkerfradrag
  • Miljøvenligt. 

Ulemper ved solceller

  • Dyrt at anskaffe
  • Æstetiske udfordringer
  • Kræver meget plads
  • Afhængige af sæson.

 

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her