Sådan vælger du tag til dit sommerhus

Det er vigtigt at tage stilling til, hvilken type tag du vælger til dit sommerhus. Du skal tænke i både udtryk, type og miljøvenlighed samt levetid, når du vælger nyt tag.

Sort sommerhus og sort tag, er et eksempel på, hvordan du vælger tag til dit sommerhus.

I forhold til taget er der en masse arkitektoniske overvejelser, men materialevalget er mindst lige så vigtigt som selve tagets arkitektur. Hvilket materiale bør du vælge til dit tag og hvad passer bedst til dit sommerhus? Vi guider til nogle af de mest gængse tagbeklædningstyper. Husk samtidig altid at tjekke lokalplanen, da det ikke er alle typer af tag, der er tilladt i alle områder. 

Læs også artiklen: Solceller til sommerhus

Teglsten

Sammen med de klassiske mursten er tegltaget et af de mest almindelige i Danmark.

Udseendet er klassisk, og du kan vælge mellem mange former, farver og glaseret eller ikke glaseret. Den glaserede type har tidligere primært været brugt til herregårde og slotte, men ses også nogle gange på sommerhuse. Men pas på, at de passer til arkitekturen, hvis du vælger en glaseret sten. De egner sig for eksempel ikke til en lav bebyggelse, da de i så fald vil give meget genskin til naboerne.

Tegltaget holder enormt længe, er et miljøbevidst valg, og kræver stort set ingen vedligehold. Faktisk kan et tegltag holde op til 50 år eller i nogle tilfælde mere.

Prisovervejelser: Teglsten er ikke den billigste løsning, men ser man på dem i forhold til, hvor lidt vedligehold de kræver og holdbarhedstid, så er de nok prisen værd.

Tagpap

Vælger du et tag af tagpap, har du stor frihed i forhold til tagets udformning, da det er et meget fleksibelt materiale. Tagpappen brændes på taget, og består af to forskellige lag: underpap og overpap. Overpappet er beklædt med små skifersten, som gør det mere modstandsdygtigt mod solen, og forlænger levetiden. Husk blot at tjekke taget en gang om året for skader.

De fleste tror kun at tagpappet fås i den klassiske sorte farve, men det kan faktisk også fås i både gråt, grønt, rødt og hvidt. Tagpap er typisk for huse fra omkring 60’erne og 70’erne, men bruges også i stor stil i dag i nybyggeri, og det er udviklet, så holdbarheden er blevet bedre. Et tag med tagpap kan i dag holde i op til 50 år. Levetiden er dog afhængigt af kvalitet, hustype og monteringsmåde.

Prisovervejelser: Det er hverken dyrt eller billigt at få monteret tagpap, men det er en billigere løsning end teglsten. 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Grønt tag

Et grønt tag vil sige, at det rent faktisk er beklædt med planter, som græs eller stenurt. Denne type tag er især meget populær blandt sommerhuse.

Fordelen ved et grønt tag på et sommerhus er, at det opsuger regnvand og anden nedbør, og dermed aflaster kloakken. Samtidig er det utroligt miljøvenligt, koster næsten ingenting at producere, og er derfor ret CO2-neutralt. Ofte er der tagpap under vegetationsmåtterne, og da det er beskyttet fra sollys, forlænger det tagpappets levetid.

Da planterne optager meget vand, er taget brandhæmmende, og det fungerer også isolerende mod kulde. Husk bare at undersøge grundigt om dit tags hældning kan bære vegetationens vækst.

Det kræver en lille smule vedligehold, men det er mest i form af indimellem at rense taget for nedfaldne blade, grene og lignende. I Tyskland er der set eksempler på, at et grønt tag har holdt i op til 30 år, så det har en lang levetid.

Prisovervejelser: En ret billig løsning, som kan monteres på alle plane former for tagbeklædning.

Læs også: Tænk bæredygtighed ind i dit sommerhus

Stråtag

Stråtag forbindes mest med gamle bindingsværkshuse og i det hele taget gammeldags idyl, men i for eksempel Holland vinder det mere og mere frem at bruge stråtag på moderne byggeri.

Hvis du vil have stråtag på dit nye sommerhus, skal du dog være opmærksom på, at der gælder andre regler i forhold til afstand til skel på grund af brandfare. Der skal være mindst 10 meter til naboskel og veje, og er to bygninger placeret på samme grund, skal der være 12,5 meter. Har begge bygninger stråtag skal afstanden mellem bygningerne være 20 meter. 

Stråtaget er et 100% naturprodukt, og smyger sig omkring taget, og rent arkitektonisk kan taget formes næsten, som du ønsker det.

Stråtaget er stadig i risiko for brand, men i dag lægges der en membran udover taget, som beskytter det. Taget kan i princippet holde i 30-50 år, men kræver vedligehold og udskiftning af kanter og samlinger. Men generelt bør du tale med en fagmand for at høre om de forskellige typer.

Prisovervejelser: Et stråtag er en dyrere løsning end andre tagtyper, og koster også lidt ekstra i forsikring. 

Gode råd og leverandøranbefalinger

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her