Krav til energivinduer

Sommerhusets vinduer betyder rigtigt meget for husets ydre udseende. Det handler både om størrelse og placering samt type. Samtidig har vinduernes størrelse og type også stor indflydelse på energiforhold. Bliv her klogere på, hvilke krav vinduer skal overholde for at være energivinduer.

Sort sommerhus med store energivinduer ved spisestuen.

Helt oprindeligt blev vinduer fremstillet af træ, og det er tydeligt at spore en vinduestradition i nogle af landets ældste kirker, hvor vinduet ofte blev hugget i et enkelt stykke træ. Det var også i kirkerne, man så de første vinduer med glas i – noget der helt oprindeligt er en oldgammel egyptisk håndværkstradition. I 1860’erne begyndte man ifølge danskbyggeskik.dk at bruge støbejern til vinduesrammerne, mens aluminium og plast kom til i 1970’ernes parcelhuse. I dag er vinduer en hel videnskab for sig selv med mange muligheder og generelt stort fokus på krav for energivinduer.​  

Læs også: Spar på energien – Sådan gør du 

Energikrav

Faktisk har man siden 1800-tallet tænkt i, hvordan varmetabet kunne mindskes gennem vinduerne, og her begyndte man at bruge to-lags glas. Først og fremmest var det som forsatsruder, der blev sat på om vinteren. Men allerede i Bygningsreglementet fra 1962 blev det et mindstekrav, at vinduerne skulle være dobbeltkoblede, og i reglementet fra 1982 blev der opstillet et krav om termoruder.

Kravene er blevet endnu mere udspecificerede i dag, hvor de er klassificeret med et energimærke. Faktisk er det per 1. juli 2016 ikke længere tilladt at anvende vinduer, hverken til nybyggeri eller udskiftning, hvor energimærket er lavere end B. 

På Energistyrelsens officielle energisparehjemmeside, www.sparenergi.dk, kan du læse, at udgangspunktet for mærkningen er, hvor meget varme der kommer ind eller ud i opvarmningssæsonen gennem et vindue, der måler 1,23 x 1,48 meter. Mængden af varme kalder man energitilskud, og hvis tallet for energitilskuddet er negativt, siver der mest varme ud. Rent økonomisk er det også en fordel, da du rent faktisk kan spare op til 5000 kroner på en gennemsnitlig varmeregning ved at vælge A- eller B-mærkede energiruder.   

”Der er særlige krav til vinduer i dag, da der typisk sker en del varmetab gennem dem. Vinduernes energimærke skal forstås som en klassifikation, på samme måde som ved hårde hvidevarer”

– Bygningskonstruktør Hans Elming, der driver virksomheden Elming Byggerådgivning samt underviser på VIA University College

Læs også: Vinduer til sommerhus

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Gode råd

Inden du vælger, hvilken type vinduer, du skal have i dit nye sommerhus, er det ifølge Hans Elming, en rigtig god idé at overveje energikravene, men også vedligehold og materialer. 
”I dag er mange vinduer opbygget af et kunstigt kompositmateriale udvendigt og af træ indvendigt. Andre er med aluminium udvendigt og træ indvendigt. Rene trævinduer er stadig anvendelige, men varmetabet er større ved trævinduer, og det samme gælder vedligehold, da de ofte skal males,” siger Hans Elming.

Og så er der det rent æstetiske, som har udviklet sig i takt med trends indenfor arkitekturen, men det er en god idé at tænke æstetik samtidig med det energimæssige.

”Jeg synes generelt, de store vinduer, der går helt til gulv, er ret udbredte. Rådgiverne glemmer bare at fortælle om solen, der så slipper ind og opvarmer rummene uforholdsmæssigt meget. Der skal så efterfølgende bruges penge på solafskærmning eller køling – og sidstnævnte er ikke energimæssigt fornuftigt,” råder Hans Elming. 

 

Gode råd og leverandøranbefalinger

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her