Inden du begynder at bygge en tilbygning, skal du kende til ejendomsværdiskat og ejendomsskat. Det er to begreber, der er vigtige at vide, hvad betyder.

Stiger din ejendomsværdiskat ved en tilbygning?

Ejendomsværdiskatten er en skat, som du betaler som boligejer for den bolig, du bor i. Skatten udregnes på baggrund af, hvad ejendomsværdien er. Så snart du udvider arealet af beboelse, øger du ejendommens værdi, og dermed vil skatten også blive højere. Du betaler nemlig skat af det, som SKAT vurderer, at din ejendom er værd. 

Hvad skal du betale i ejendomsværdiskat ved en tilbygning?

Mange boligejere har svært ved at finde ud af, hvad de skal betale i ejendomsværdiskat ved en tilbygning. Det kan nemt blive en dyr affære, hvis du vælger at bygge flere kvadratmeter på din bolig. En tilbygning vil typisk kræve en byggetilladelse og øge boligens kvadratmeter, hvilket betyder, at ejendomsværdiskatten ændres. Den følger nemlig arealet af boligen.

Vurderingen af ejendomsværdiskat ved en tilbygning tager ikke udgangspunkt i, hvad selve udbygningen har kostet, men i stedet er det kvadratmeterprisen i området, der er afgørende.

Det kan være svært at gennemskue reglerne, og derfor er det heller ikke nemt at vide sig sikker på, hvor meget skatten vil stige ved en tilbygning. Du kan søge hjælp hos en uvildig byggerådgiver, der kan give dig vejledning, så du ikke risikerer, at din økonomi løber løbsk. Du kan dog være sikker på, at din ejendomsværdiskat ikke stiger mere en maksimalt 20 procent og allerhøjest 2.400 kroner årligt. Det vil altså sige, at hvis du laver en stor tilbygning, som betyder, at din bolig pludselig bliver vurderet til 1 mio. kr. mere, så vil du ikke få en skatteregning på 10.000 kroner ekstra året efter. Du skal dog vide, at ejendomsværdiskatten vil stige med de 10.000 kroner i løbet af de kommende år.

Derfor er det vigtigt, at du virkelig sætter dig ind i, hvordan det vil påvirke din økonomi. 

Hvordan vurderer SKAT din tilbygnings værdi?

SKAT ser slet ikke på, hvor mange penge du har betalt for din tilbygning. De kigger i stedet kun på dit lokalområdes kvadratmeterpriser. Det gør de netop, fordi at det ikke er dine udgifter, du skal betale skat af, men selvfølgelig den vurderede salgsværdi af din ejendom. Du kan derfor sagtens bruge mange penge på materialer, hvis du vil, uden at skulle tænke på, om det vil koste ekstra penge i ejendomsværdiskat.

Hvornår vurderes din ejendomsværdiskat ved en tilbygning?

Det kan være en fordel at kende datoen for, hvornår ejendomsværdiskatten bliver vurderet af SKAT. Det er nemlig den 1. oktober hvert år. Det betyder, at du kan planlægge din tilbygning på en mere strategisk måde. Hvis du er færdig med at bygge til før oktober, vil din tilbygning blive medregnet i vurderingen af ejendommen for det kommende år. Er du derimod ikke færdig før efter den 1. oktober, skal du ikke betale en højere ejendomsværdiskat før det år, der følger efter. Det er altså ikke altid en fordel at haste igennem en tilbygning, selvom det kan være rart at blive færdig hurtigst muligt.

Hvad er ejendomsskat og grundskyld?

Det er faktisk en og samme ting. Det er en skat, som alle husejere skal betale af den grund, huset ligger på. Andelen af din ejendoms grundværdi udgør grundskylden. Ejendomsskatten bliver først vurderet af SKAT, og dernæst reguleret af din kommune, som du efterfølgende betaler skatten til. 

 Læs også artiklen: Love og regler for tilbygninger

 

Læs de mest populære artikler i vores årbog Læs årbogen gratis her