Hvad koster det at lave en tilbygning?

Overvejer du at lave en tilbygning til dit hus? Så er det helt store spørgsmål nok, hvor mange penge du skal afsætte til byggeriet. Det er selvfølgelig forskelligt, alt efter hvad du skal have bygget, men hvad er den gennemsnitlige pris egentlig? Læs med her.

Regnskab over hvad det koster at bygge en tilbygning

Hvad koster en tilbygning?

Det er umuligt at give et endegyldigt svar på, hvor meget koster en tilbygning, da det kommer an på, hvilken slags tilbygning det er. Står du og skal bygge et nyt køkken eller badeværelse, er det væsentligt dyrere, end hvis du blot skal bygge et ekstra soveværelse.

Det har selvfølgelig også noget at sige, hvilke materialer du vælger. En materialeliste kan svinge meget, da der er stor forskel på prisen på de forskellige materialer.

Det er også godt at vide, at en mindre tilbygning som regel vil koste mere per kvadratmeter end en større tilbygning. Selvom det lyder underligt, skyldes det, at en stor sum af prisen er specialløsninger, som der forekommer, når den eksisterende bolig skal bygges sammen med tilbygningen. Samtidig er prisen for boligens ydre del – også kaldet klimaskærmen – noget højere, end prisen for boligens indre. 

Foruden de rum du vil tilbygge, har det også stor betydning, om du vil bygge til i siden af huset eller ovenpå. Det er som hovedregel billigere at bygge til i siden af huset. Skal du bygge ovenpå, koster det mange penge i form af både tag og isolering. 

Læs mere om tilbygning pris

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Pris på tilbygning – prisen afhænger af området

Der findes en cirkapris, som du kan tage udgangspunkt i, når du vil vide, hvad det koster at lave en tilbygning. I hovedstadsområdet kan du forvente, at det koster omkring 20.000 kroner inklusive moms per kvadratmeter. Du skal dog være opmærksom på, at prisen er en gennemsnitspris. Det er som sagt svært at sætte en specifik pris på en tilbygning, da nogle er dyrere i kvadratmeterpris end andre. 

Jo længere vestpå i landet, du kommer, jo billigere bliver det oftest og derved nemmere at få tilbud på tilbygninger. I prisen er der desuden både medregnet materialer, og at det er professionelle håndværkere, der udfører arbejdet.

Det er altid en god idé at få helt styr på økonomien før alt andet. Hvis du ikke har lagt et budget, kan du hurtigt ende med at komme af med mange flere penge, end du havde regnet med i starten. Og det kan altså undgås, hvis du har noteret, hvad du har råd til. 

Køkken og bad er dyre poster

Du vil hurtigt se prisen stige, hvis du vælger at bygge et nyt køkken eller badeværelse. Det er blandt andet, fordi der skal installeres el og vand. Udover dette skal du også købe og have monteret køkkenelementer og hårde hvidevarer.

Prisen på et nyt badeværelse 

Hvis du skal bygge et nyt badeværelse, kan prisen hurtigt løbe op i 250.000 kroner. Og prisen er nærmest den samme, uanset størrelsen. Det forholder sig nemlig sådan, at jo større badeværelset er, jo mindre er kvadratmeterprisen også. Det vil sige, at et fire kvadratmeterbadeværelse næsten koster det samme som et badeværelse på otte kvadratmeter. Du skal nemlig bruge den samme mængde sanitet, og det betyder, at rør til vand, varme og afløb vil koste nogenlunde det samme. Det dyreste er faktisk den første kvadratmeter. 

Badeværelset er et vådrum, hvilket betyder, at der er nogle specifikke retningslinjer, du skal følge, når du indretter det. Du skal for eksempel være opmærksom på den store påvirkning fra vand og fugt. Derfor er der en lang række krav til vandtætheden og fugtbestandigheden.

Udover dette er prisen på materialer og håndværker også høj. Det koster nemlig mange penge at opsætte fliser på væggene og gulvene. Du skal også bruge mange forskellige professionelle faggrupper, hvilket også trækker prisen op. 

Prisen på et nyt køkken

Skal du bygge et nyt køkken, kan det hurtigt koste op til 200.000 kroner. Prisen afhænger dog i høj grad af, hvilke elementer og hårde hvidevarer du vælger. Antallet af elementer betyder selvfølgelig også noget.

Ligesom på et badeværelse skal der trækkes el og føres rør til vand og afløb. Det koster en del. Samtidig er det også dyrt at få monteret de forskellige køkkenelementer.

Læs også artiklen: Hvilket køkken skal du vælge?

nyt hvidt køkken i en tilbygning

Billig tilbygning – se hvad gør tilbygningen dyrere? 

For at give dig et overblik over, hvad der kan gøre din tilbygning dyrere, har vi lavet en liste:

  • Køkken og/eller badeværelse
  • Ekstra hjørner
  • Vinkelrette tilbygninger (tagkonstruktionen er oftest mere kompleks end ved en tilbygning, der er en forlængelse af det eksisterende hus)
  • Bestemte tagmaterialer, for eksempel naturskifer
  • Fast undertag (dog er det også mere holdbart end et undertag i baner)
  • Type af gulvbelægning, for eksempel ædelstræsgulv
  • Store vinduespartier
  • Mange døre i ydervæggene
  • Ovenlysvinduer
  • Valg af inventar, for eksempel et designerkøkken.
  • Bygge ovenpå 

Læs også artiklen: Få styr på dit budget for din tilbygning

Tilbygningen kan øge husets pris

Det kan godt være, at der er store udgifter forbundet med at lave en tilbygning. Men du skal huske på, at udbygningen kan få husets salgspris til at stige. Når huset får flere kvadratmeter, vil det nemlig altid give huset mere værdi. Det kommer selvfølgelig an på, hvor brugbar tilbygningen er. Du kan eksempelvis tage et kig på dine naboers huse. Prøv at undersøge, hvad dit eget hus mangler i forhold til dem. Det er nogle overvejelser, du kan tage med dig, når du vil tilbygge. Det kan være, at det vil være en fordel, hvis du ændrer på noget af det, du havde tænkt. Et ekstra værelse vil øge salgsprisen betydeligt, hvis du går fra at have to til tre soveværelser, men det er ikke sikkert, at det vil have den samme effekt, hvis du går fra fire til fem soveværelser. Mange familier prioriterer nemlig tre soveværelser, men det er ikke sikkert, at det er lige så vigtigt for dem at have et ekstra værelse som eksempelvis kan bruges til et fitnessrum.

Læs også artiklen: Øg din boligværdi og salgspris med en tilbygning 

  

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Byggerådgiver Thomas Menke, indehaver af www.Optibuild.dk

Byg & Bo, www.bygogbo.dk

MNT Arkitekter, www.mntarkitekter.dk 

Derudover har vi sammenlignet priser på standard typehuse i ét plan på cirka 150-180 kvadratmeter fra følgende 10 forskellige uvildige typehusfirmaer: ide-huse, JJ Hansen Huse, Milton Huse, Lasse Larsen Huse, MesterByg, eurodan-huse, SkanLux, Huskongen, Benée Huse, Lind & Risør

 

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her