Øg din boligværdi og salgspris med en tilbygning

Udover at du får mere plads og fornyer dit hjem, kan du samtidig øge din boligværdi og en eventuelt salgspris, når du laver en tilbygning. Det kræver dog, at du har sat dig godt ind i alt lige fra økonomi til byggerådgivning. Vi har samlet alt, hvad du bør vide, hvis du vil være sikker på, at din nye tilbygning øger jeres boligværdi og salgspris.

Mand som er i gang med at renoverer tilbygningen, og på den måde øge boligværdien og salgsprisen

Mere plads til familien

Som regel drøftes tilbygninger i forbindelse med, at der opstår et behov i familien for ekstra plads. Det kan eksempelvis skyldes en familieforøgelse, eller måske at børnene er blevet større og ikke længere kan bo på det samme værelse.

Samtidig med at du får det ekstra rum, der er brug for, kan det også give en stor indtjening på længere sigt. Det virker måske indlysende – jo flere kvadratmeter, jo mere er huset værd. Alligevel er der nogle forhold, du skal være ekstra opmærksom på, inden du går i gang med en tilbygning med ønsket om at hæve boligværdien og en eventuel salgspris. Det er dog de færreste, der laver en tilbygning udelukkende for at få en højere boligværdi/boligvurdering og eventuel salgspris. Men det kan være en god investering med en tilbygning.

Besøg naboen

Noget du bør kigge på, før du laver en tilbygning, er naboens hus. Det kan hjælpe dig at sammenligne de rum, naboen har i sit hus, med rummene i dit eget hus. Sørg for at notere, hvilke mangler dit hus har i forhold til naboens. Det giver dig nemlig et godt fingerpeg på, hvad du kan have fokus på ved en tilbygning for at få en højere boligvurdering og salgspris og ikke blot en større brugsværdi for dig og familien.

Kvalitetsmaterialer

Går du og drømmer om at bygge en tilbygning med luksuriøse materialer og tiltag, kan det være en fordel at finde ud af, om det egentlig er en god investering. Ofte vil det ikke hæve jeres boligværdi, hvis du laver et lækkert badeværelse, hvor du bruger penge på dyre materialer. Det kan igen hjælpe dig at se på, hvordan resten af kvarterets badeværelser er indrettet. 

Læs også artiklen: Hvad koster det at lave en tilbygning

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvor på huset kan det bedst betale sig at bygge til for øge dets salgspris?

Som hovedregel er det billigere, hvis du bygger til i siden af huset frem for ovenpå. Når du tilføjer ekstra plads ovenpå huset, vil det ofte kræve, at du skal ændre på både tag og isolering, og dette kan hurtigt blive en dyr affære. 

I gennemsnit koster det mellem 12.000 kr. og 15.000 kr. pr. m2, hvis du skal bygge en stue eller et værelse. Skal der derimod installeres en masse til enten et badeværelse eller et køkken, stiger m2-prisen hurtigt til det dobbelte. Det vil sige, at du kan komme til at betale omkring 24.000-30.000 kr. pr. m2 til disse rum. 

Pas på med disse rum

Det er ikke altid, at det ekstra rum, du drømmer om, kan være med til at øge din boligværdi og salgspris. Hvis du bygger en vinkælder eller et fitnessrum med redskaber, vil det næppe give dit hus mere værdi. Problemet med sådanne rum er, at det oftest ikke er ting, som potentielle købere vil kigge efter. Det er simpelthen ikke det, der er afgørende for dem. Det, der ville gøre den store forskel, er, hvis du gik fra to til tre værelser eller byggede et ekstra badeværelse. Generelt vil de fleste købere nemlig gerne have tre soveværelser og to badeværelser i et fremtidigt hus. Det betyder dog også, at det ikke nødvendigvis giver den samme boligværdi at udvide dit hus fra tre til fire soveværelser. 

Forskellige former for tilbygninger

Der findes tre varianter af tilbygninger. Den første er den helt traditionelle, der laves som et anneks ud til haven. Det kan både bestå af et køkken, værelse eller badeværelse. Derudover er det ikke nødvendigvis bygget i den samme stil, som huset ellers er fremført i. Den anden er den sikre tilbygning, som er udført i samme stil og materialevalg, som det nuværende hus. Til sidst har vi den vovede tilbygning, som er arkitekttegnet og udnytter grunden på bedst mulige vis. Denne tilbygning kan ændre det samlede udtryk på hele huset.

Samarbejd med en byggerådgiver og en arkitekt

Når du har taget beslutningen om at bygge til, er det en god idé at finde en byggerådgiver, der kan hjælpe dig med at få fat i en byggetilladelse. En byggerådgiver kan samtidig hjælpe dig med at holde styr på love og regler, så du sikrer dig, at du ikke gør noget, du ikke må. Det er også en fordel, hvis du får en arkitekt ind over projektet. Arkitekten kan vejlede dig i, hvordan du udnytter den ekstra plads på bedste vis, og samtidig hvordan du optimerer det æstetiske udtryk, og dermed forbedrer chancerne for at øge din boligværdi og eventuelle salgspris.

Mand som bore med en boremaskine i et stykke træ

Kan jeg selv ordne alt?

Hvis du har hænderne godt skruet på, kan det være, at du går med tanken om at bygge tilbygningen på egen hånd. Det er dog ikke alt du må gøre selv, da der er nogle opgaver, som ifølge loven kun må udføres af professionelle. Drejer det sig om el, VVS eller kloakering, skal det udføres af en autoriseret håndværker. Kun på denne måde kan byggeriet blive godkendt til beboelse.

  

  

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her