[rank_math_breadcrumb]

Det intelligente hjem 2023

Vi kalder det for et intelligent hjem, når hjemmet er udstyret med funktioner og installationer, der tilkobles internettet, og derved bliver intelligente nok til at kommunikere med hinanden. Disse funktioner og installationer kan vi selv styre ved hjælp af en fjernbetjening, vores smartphone eller en tablet.

højteknolgisk opvaskemaskine

Det intelligente hjem er meget mere end bare at tænde lyset og slå alarmen til, når du forlader det. Med et intelligent hjem har du mulighed for at mindske husholdningens energiforbrug, hvilket både er med til at skabe et bedre miljø, og spare dig for flere tusinde kroner om året. For eksempel anslår Danmarks største energiselskab, som også er én af Nordeuropas førende energikoncerner, Ørsted A/S, at det kan ned- bringe forbruget med hele 23% om året.

Derudover fungerer det for mange, som en hjælpende hånd til blandt andet husholdningen, og som en tryghed fordi du selv kan styre og se, hvad der sker i og udenfor dit hjem, når du ikke selv er tilstede.

Hvad kan styres?

Faktisk er der næsten ingen grænser for, hvad der efterhånden kan styres i det intelligente hjem. For at gøre det intelligente lidt mere overskueligt kan det deles op i fire kategorier.

– Underholdning

– Energi

– Husholdning

– Sikkerhed

Underholdning

Størstedelen af alle moderne produkter kan i dag tilkobles dit internet derhjemme, og du har højst sandsynligt allerede ét eller flere installeret. For eksempel et Smart-tv, der kan streame film og tv-serier fra en streamingtjeneste, som for ek- sempel Netflix og Viaplay.

Du behøver ikke engang en fjernbetjening for at styre dit tv længere, da mange af dem er stemmestyret. Eller en spillekonsol hvor børnene kan spille online eller et musikanlæg, som kan styres ved hjælp af din smartphone eller ved hjælp af din stemme.

 

iphone og højtaler

Smart alarm

Selvom der ifølge Sikkerhedsbranchen kun sker få indbrud om året i Danmark, så er Danmark stadig dét land i Europa, hvor der begås forholdvis flest indbrud. Derfor kan der være flere grunde til at få installeret en såkaldt ”Smart Alarm”. Det kan være, at du lige er flyttet til et nyt område eller du tidligere har haft indbrud, og derfor gerne vil føle dig tryg i dit nye hjem. Det er her Smart Alarm kommer ind i billedet, fordi den er meget mere end en almindelig alarm.

Forskellen på en almindelig alarm og en smart alarm finder du i de mange funktioner, som en smart alarm har. Vi kender alle sammen den almindelige alarm, hvor sirener, bevægelsessensorer og en lille boks bliver installeret. Her skal man så slå alarmen fra og til hver gang man forlader boligen. Når bevægelsessensorerne opfanger bevægelse i hjemmet, når alarmen er slået til, så begynder sirenerne at hyle, hvorefter du modtager en opkald fra vagtselskabet. Dette er sådan set dét en almindelig alarm tilbyder. En smart alarm advarer derimod både, når der er bevægelse i hjemmet, og hvis der opstår brand eller brud på vandrør eller gasudslip. Smart alarmen fungerer også som en SOS-alarm, og den kan derfor tilkalde hjælp, hvis der sker en ulykke eller et overfald. Alarmen hjælper ikke kun mod indbrud og ulykker, den hjælper dig også med at opretholde et godt indeklima, og er med til at mindske dit energiforbrug.

Alarmer

Ved hjælp fra alarmer, kameraer og elektroniske låse, kan du selv styre og holde øje med, hvad der sker i og uden for dit hjem, uanset hvor du befinder dig i verdenen. Med smart alarmens elektroniske låse kan du sidde på arbejdet, og lukke håndværkeren eller postbuddet ind med den længe ventede pakke. Den vil tilmed sende dig en SMS, når dine børn kommer hjem fra skole eller en ven.

Sikkerhed og overvågning er det område, hvor udviklingen er nået længst, hvilket også ses på de funktioner, som Smart Alarmen har.

Smart alarm med kvinde i billedet

Smart Alarmen er noget af det mest avancerede teknologi, der er på markedet og produkterne er så moderne, at de kan registrere unormale bevægelser eller ansigter, der ikke kan genkendes fra tidligere overvågning.

Et intelligent hjem omfatter mange funk- tioner og installationer, hvilket kan være en jungle af finde rundt i – især hvis man er helt ny på området. Men nu har du fundet ud af, hvad et intelligent hjem er, og at de fleste ting efterhånden kan automatiseres og fjernstyres i hjemmet. Som tidligere nævnt så er det faktisk kun fantasien der sætter grænsen for, hvad der kan automatiseres i hjemmet. Vi ser folk, der får elektroniske gardiner, toiletbrætter og ikke mindst carporte. Elektroniske carporte er et stort hit, og du kan læse meget mere om de elektroniske og andre carporte her.

Intelligent husholdning

Ligesom med dit Smart-tv og spillekonsol, så er der to maskiner, som efterhånden også er blevet en del af det faste inventar blandt vores husholdningsredskaber. Nemlig robotstøvsugeren og vaskemaskinen, som begge kan fjernstyres. Husholdningen er noget, som vi bruger meget tid på, men med de intelligente husholdningsredskaber kan man nu spare tid. Du kan nemlig sætte robotstøvsugeren til at støvsuge, imens du er ude af huset og vaskemaskinen til at vaske, så

dit tøj er færdigt, til du kommer hjem. Vi er dog kommet langt videre end bare de to maskiner, og nu findes der også kaffemaskiner, der kan brygge din kaffe og ovne, der kan styres, så den kan forvarmes, inden du kommer hjem. Og hvis rygterne er sande, så kommer der inden længe et køleskab, som kan fortælle dig, hvilke madvarer, du har stående i køleskabet, når du er ved at løbe tør for mælk – og endda bestille nye madvarer hjem til dig online!

Få mere viden om husdesign

Opvasker med blåt lys

Energi

Det er ikke kun underholdningen som er intelligent. Som markedet har udviklet sig, så har ordet ”smart energi” fået en helt ny betydning. Smart energi er ikke kun smart, den er også med til hjælpe dig med at spare både energi og penge. Med smart energi kan du både styre lys, el, vand og varme i dit hus.

Brudebad smarthome

 For bare få år siden krævede det en større renovering af huset, hvis man gerne ville have intelligent lysstyring i sit hjem. Der skulle nemlig indlægges nye kabler og en central styreenhed til for at opnå drømmen om et intelligent hjem. I dag er det meget nemmere at få intelligent lysstyring i hjemmet, og det er tilmed også nemt og billigt, da det blot kræver nye kontakter eller køb af nye pærer til lam- perne derhjemme. Og så fås det fra den helt simple løsning i form af et tænd/ sluk-ur til det mere teknologiske avancerede system i form af en tilkobling af en lille boks til dit internet, hvorefter lyset kan styres via en app på telefonen eller via stemmestyring. Det er ikke kun lyset i hjemme, der kan automatiseres. Varmen kan ligeledes automatiseres, så du selv kan styre temperaturen i hvert enkelt rum samt automatisere radiatorerne til at skrue ned for varme, når der luftes ud.

Telefon energimåler

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her