Økonomien bag husbyggeri: Pris per m2 forklaret

Når du står over for beslutningen om at bygge et nyt hus, er en af de første og vigtigste overvejelser at fastslå, hvor stort dit hus skal være. Dette har afgørende betydning for ikke bare ruminddelingen, men også for hverdagens funktionalitet og det langsigtede økonomiske billede. I denne artikel dykker vi ned i de beslutninger, der former byggeprocessen og giver dig indsigt i prissætning pr. kvadratmeter.

Færdigt hus efter nybyggeri der har afhængt af hvor stort huset skal være

Jesper Vang, en erfaren arkitekt og partner i arkitektfirmaet ’Gandrup, Krabbe, Vang’, understreger vigtigheden af at afstemme husets størrelse med lokale byggeregler og økonomiske formåen.  Byggepriser i 2024 ligger typisk på mellem kr. 15.000 og 17.000 kroner pr. m2 for et standard typehus. Nogle typehusfirmaer tilbyder kampagnehuse, ofte bygge som et længehus, til kr. 12,000 – 14.000 pr. m2. Det er meget enkel i sin konstruktiv og materialevalget er nøje udvalgt, så prisen kan holdes nede.  

Når man planlægger størrelse og plantegning er det essentielt at tænke på fremtiden. Er der plads til, at du kan udvide, hvis dine behov ændrer sig? Flere plantegninger tænker i multifunktionelle rum, hvor funktion kan ændre sig over tid. Et børneværelse kan ændres til lækker walk-in garderobe eller et kontor, når de unge flytter hjemmefra. Lad os dykke ned i nogle husstørrelser:

Mindre typehuse på 120 m2:
Et mindre hus som ofte bygges som et dobbelthus så byggeomkostningerne kan deles i to.  Der er typisk begrænsninger i antal værelser og køkken/alrum spiller central rolle for husets funktion. 

Familiehus på 160-180 m2:
Dette størrelsesinterval er typisk for en moderne familie, hvor der er behov for balance mellem åbne fællesrum og værelser  – typisk med opdelt børne- og forældreafdeling. .

Større huse på 200 m2 og opefter:
Når huset vokser i størrelse giver det mulighed for at pleje særlige interesser. Det kan være opvarmet garage med god plads til fritidsinteresser eller et fælles hobby-aktivitetsrum. Man være opmærksom på det øgede forbrug og højere ejendomsskatter, som følge af  de ekstra kvadratmeter.


Læs også artiklen: Hvad koster det at bygge nyt hus

Overvejelser om størrelse og rumrinddeling på dit nye hus

Ruminddeling og praktiske overvejelser

Når Jens Vang rådgiver familier i forhold til et nybyggeris størrelse og ruminddeling, beder han dem altid overveje, hvilke ønsker og behov de har. Han anbefaler, at man bør tænke over, hvordan man kan være i huset som familie – også når børnene bliver større.

”Der skal være plads til, at der både kan være børn og voksne i hjemmet, og at begge parter nogle gange gerne vil have lidt privatliv. Man kunne derfor i sit nybyggeri give soveværelset sin egen afdeling med tilknyttet bad og påklædning, og lave en værelsesgang med fordeling af børnenes værelser. Tilsvarende kunne man tilføre et fællesrum,” siger Jens Vang. 
Så når det kommer til selve ruminddelingen, er det værd at overveje: Hvilke rum der giver mest værdi for jer på kort- og lang sigt? Hvordan vil du finde ro, når teenager spiller playstation eller inviterer til fester? Det handler om at tænke i multifunktionelle rum, der kan åbnes og lukkes, afhængig af behov og situationer der ændrer sig gennem livet.  

Fremtidssikring og markedsværdi

De overvejelser og beslutninger man gør sig i forhold til ruminddeling og størrelse, kan have stor betydning for husets funktionalitet og dermed også dets fremtidige værdi. Skal du sælge huset en dag, er det værd at overveje, om størrelsen og plantegningen appellerer til andre. Det kan betyde, at du kan tænke over boligtendenser og vælge ruminddelinger, der har bred appel.

Endelig er det afgørende at bygge et hjem, der ikke kun er økonomisk forsvarligt lige nu, men også forbliver det over tid. En måde at opnå dette er også ved at inkludere energieffektive løsninger og fleksibelt design, og på den måde sikre, at dit hjem forbliver en værdifuld investering for fremtiden.

Hertil tilføjer Jens Vang også betydningen af energieffektivitet: “Folk tænker meget på at skåne på miljøet og spare i økonomien. Det er en god idé fra starten at indtænke sparetiltag som 3-lags glas, ekstra isolering, jordvarme og solenergi.”

Med disse overvejelser kan du træffe gode beslutninger, der sikrer, at dit nye hjem ikke kun møder dine nuværende behov, men også tilpasser sig til fremtidige livsændringer.

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Jens Vang, arkitekt og partner i arkitektfirmaet Gandrup, Krabbe, Vang

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her