Nybyggeri: Hvor stort skal huset være?

En af de første overvejelser du bør gøre dig er, hvor stort huset skal være. Dette afgørende betydning for mulighederne i ruminddelingen og hverdagens funktionalitet.

Færdigt hus efter nybyggeri der har afhængt af hvor stort huset skal være

I denne artikel hjælper vi dig på vej med nogle af de beslutninger, som du kan støde på undervejs i byggeprocessen. Derudover vil Jesper Vang, der er arkitekt og partner i arkitektfirmaet ’Gandrup, Krabbe, Vang’, fortælle, hvad der afgør, hvor stort et hus man skal bygge, hvilke tendenser der er, og hvordan du kan fremtidssikre dit hjem.

Der er 2 afgørende forhold, der er medbestemmende i forhold til huset størrelse. Lokalplanens anvisninger til bebyggelsesprocenten, det vil sige hvor stor en % andel af grundens areal må være bebygget, og det økonomiske råderum vurderet ud fra prisen pr. m2 

Idag koster det mellem 14.000 – 16.000 kroner pr. m2, at bygge et standard typehus. Det kan måske lyde af meget, og det kan også let gå hen at blive en dyr investering, at bygge et stort hus, men samtidig er det også værd at bemærke, at et mindre hus typisk koster mere pr. m2, da et mindre hus har de samme standard-og opstartsomkostninger som et stort hus. Med andre ord er de sidste m2 billegere at bygge end de første. 

Læs også artiklen: Hvad koster det at bygge nyt hus

Derfor er det vigtigt, at du tidligt i din byggeproces overvejer, om du i fremtiden vil få brug for flere kvadratmeter. Men vær opmærksom! Et større hus er naturligvis dyrere i forbrug og ejendomsskat, der er stigende i takt med antallet af kvadratmeter.

Omvendt kan valget af et lille hus også blive en hindring og måske endda en fortrydelse for dig, hvis du senere oplever pladsmangel. Dog kan denne risiko minimeres ved at bygge et hus, hvor der er gode udvidelsesmuligheder, så det dermed bliver en mindre bekostelig affære, hvis det skulle blive aktuelt at lave en tilbygning.

Læs også artiklen: Tilbygning: Sådan får du planlagt byggeprocessen  

Ifølge Jens Vang, der er arkitekt og partner i arkitektfirmaet ’Gudnitz, Krabbe, Vang’, er størrelsen på et hus områdebestemt.

”Et typisk familiehus til to voksne og to børn er på 160-180 kvadratmeter, men der er selvfølgelig også nogen, der ønsker mere rummelighed og for eksempel bygger 230 kvadratmeter. Men kvadratmeterne på det færdige hus skal kunne matche priserne i området, og derfor er størrelsen ofte områdebestemt,” fortæller Jens Vang.

Læs også om Typehus

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Færdiglavet stue efter overvejelser omkring hvor stort huset skal være

Ruminddeling af dit hjem 

Udover den generelle beslutning om, hvor stort huset skal være, skal du undervejs i din byggeproces også tage stilling til, hvilke rum du vil have i dit nye hjem. Ønsker du et viktualierum eller teknikrum? Skal der være plads til flere hjemmearbejdspladser ? Hvor mange værelser skal huset have? Og hvor store?

Når Jens Vang rådgiver familier i forhold til et nybyggeris størrelse og ruminddeling, beder han dem altid overveje, hvilke ønsker og behov de har. Han anbefaler, at man bør tænke over, hvordan man kan være i huset som familie – også når børnene bliver større.

”Der skal være plads til, at der både kan være børn og voksne i hjemmet, og at begge parter nogle gange gerne vil have lidt privatliv. Man kunne derfor i sit nybyggeri give soveværelset sin egen afdeling med tilknyttet bad og pålædning, og lave en værelsesgang med fordeling af børnenes værelser. Tilsvarende kunne man tilføre et fællesrum,” siger Jens Vang. 

Samtidig er det også vigtigt at tænke praktisk. Måske kunne det være en fordel at bygge et bryggers med direkte udgang til garagen eller til et åbent køkken-alrum? 

Det kunne også være værd at overveje, om familien vil få glæde af en kælder, som giver god mulighed for mere plads, især hvis man har nået grænsen for bebyggelsesprocenten på ens grund. En kælder eller et anneks er også en god værelsesafdeling for de unge teenagere.

Alternativt kan du også tænke over, om du vil have ekstra højt til loftet, da det vil få nogle af rummene til at føles større. Hvis du bygger højt til loftet, vil en hems ligeledes være en rigtig god løsning til at udnytte pladsen med en indskudt ’etage’, der samtidig fungerer som en åben forbindelse til det primære rum.

Hvis du bygger en hems på under 4,5 kvadratmeter, skal den ikke opfylde nogle specielle krav (udover krav til materialer og overflader), og samtidig udvider den ikke det samlede boligareal.

Læs også artiklen: Ruminddeling, stikkontakter og sollys

Fremtidsikring

Udover at gøre dig overvejelser om hvor stort huset skal være i forhold til dine egne behov, bør du også være opmærksom på husets værdi i tilfælde af, at du en dag vil sælge huset. Du kan derfor med fordel overveje, om husets størrelse og struktur også vil være attraktiv for andre. På den måde fremtidssikrer du investeringen i dit hus.

Du kan i dag fremtidssikre dit hus på flere måder. Både i forhold til størrelse, men også i forhold til at bygge energirigtigt – hertil bliver kravene større og større.

”Folk tænker meget på at spare på miljøet og samtidig økonomien. Det er en god idé fra starten at indtænke spareenheder på for eksempel 3-lags glas, ekstra isolering, jordvarme og solenergi. Det er en god investering for fremtiden,” fortæller Jens Vang.

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Jens Vang, arkitekt og partner i arkitektfirmaet Gandrup, Krabbe, Vang

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her