Nybyggeri: Hvor stort skal huset være? | Dit Nybyggeri
Nybyggeri: Hvor stort skal huset være?

Nybyggeri: Hvor stort skal huset være?

Står I over for et nybyggeri, er der rigtig mange vigtige overvejelser, I bør gøre jer, når det kommer til husets størrelse. Valget er nemlig altafgørende for den fremtid, I får i jeres nye hus. Det kan derfor være klogt at tænke langsigtet, da de behov, I får i fremtiden, måske ikke er de samme som nu. I sidste ende kan det godt betale sig at fremtidssikre byggeplanerne.

Stort eller lille hus?

Hvad koster det som regel at bygge et hus? typisk koster det mellem 10.000 og 15.000 kroner pr. kvadratmeter, når man skal bygge nyt hus. Det lyder måske af meget, og det kan også let gå hen at blive en stor investering at bygge stort, men samtidig er det også værd at bemærke, at en tilbygning som regel koster mere, da de første kvadratmeter altid er dyrere grundet standardudgifter til blandt andet rådgivning, byggetilladelse og bygningstegninger. Derfor bør I nøje overveje, om I vil få brug for flere kvadratmeter senere i jeres liv. Et stort hus vil dog være dyrere at finansiere end et lille, da udgifter til blandt andet forbrug og ejendomsskat naturligvis stiger i takt med antallet af kvadratmeter. Valget af et lille hus kan omvendt også blive en hindring og måske endda en fortrydelse for jer, hvis I senere oplever pladsmangel. Denne risiko kan I dog minimere ved at bygge et hus, hvor der er gode udvidelsesmuligheder, så det bliver en mindre bekostelig affære, hvis det skulle blive aktuelt at at lave en tilbygning. Udover at gøre jer klog på jeres egne behov, kan det også være en fordel at være opmærksom på husets værdi i tilfælde af, at I vil sælge huset engang i fremtiden. Det er derfor klogt at forsøge at sætte sig i andre familiers sted og overveje , om husets størrelse også vil være attraktiv og appellere til andre. På den måde fremtidssikrer I investeringen i jeres hus.  

Læs også artiklen: Overvejelser til størrelsen på dit hus

Hvilke rum?

Udover den generelle beslutning om, hvorvidt huset skal være stort eller lille, skal I også tage en beslutning om, hvilke rum I vil have. Skal I have et viktualierum eller teknikrum? Hvor mange værelser? Og hvor store? Der er også her mange beslutninger at træffe, og beslutningerne afhænger selvfølgelig også i høj grad af, hvad der kan lade sig gøre på jeres grund. Et godt råd til planlægning af især børneværelserne er at tænke på fremtiden, da børn generelt får brug for mere plads, jo ældre de bliver. I har en oplagt mulighed for at bygge et hus lige efter jeres smag, og derfor er det fornuftigt at tage jer ordentlig tid til at integrere jeres drømme. Samtidig bør I også tænke praktisk – måske kunne det være smart at bygge et bryggers med direkte udgang til garagen eller et åbent køkken-alrum? Eller måske skal I bygge to badeværelser, så I undgår stressende morgener? I kan også overveje at bygge en kælder, da det er en god mulighed for at få mere plads, hvis I har nået grænsen for bebyggelsesprocenten på jeres grund. Alternativt kan I også tænke over, om I vil have højt til loftet, da det vil få nogle af rummene til at føles større, selvom kvadratmeterne er de samme. Hvis I bygger højt til loftet, vil en hems ligeledes være en rigtig god løsning til at udnytte pladsen med en indskudt ”etage”, der samtidig fungerer som en åben forbindelse til det primære rum. Hvis I bygger en hems på under 4,5 kvadratmeter, skal den ikke opfylde nogle specielle krav (udover krav til materialer og overflader), og samtidig udvider den ikke det samlede boligareal.

Læs også artiklen: Ruminddeling, stikkontakter og sollys