Ejendomsværdiskat og ejendomsskat

Det kan være svært at holde styr på reglerne, når du bygger nyt hus. Hvis du er nybygger, er det dog vigtigt, at du har styr på, hvad ejendomsværdiskat og ejendomsskat er. Hvad er forskellen på de to begreber, hvordan beregnes skatterne, og hvornår skal du betale? Det kan være forvirrende for mange, og derfor har vi lavet et overblik over, hvad det helt præcist indebærer. Bliv klogere på skattereglerne her.

Penge til ejendomsværdiskat og ejendomsskat

Der findes to skattebegreber, du skal kende. Det ene er ejendomsværdiskatten, og det andet er ejendomsskatten, der også bliver kaldt for grundskylden. 

Ejendomsværdiskat

Ejendomsværdiskatten beregnes ud fra ejendommens værdi – fastlagt efter SKATs offentlige vurdering. ”Ejendomsværdiskatten udgør én procent af ejendomsværdien op til 3.040.000 kroner og tre procent af resten, hvis ejendomsværdien er højere”. Således står det beskrevet sort på hvidt på SKATs hjemmeside. Denne skat betales til staten. Ejendomsværdien fremgår af den offentlige ejendomsvurdering. Find din vurdering på: www.vurdering.skat.dk/ejendomsvurdering

Boligskattereformen, der blev vedtaget i maj 2017, betyder, at det skattestop på ejendomsværdiskatten, der har været siden 2002, bliver opløst. Derfor vil boligejerne fra 2024 komme til at betale ejendomsværdiskat af boligens reelle og tidsvarende værdi. Læs mere om de nærmere omstændigheder ved boligskattereformen på www.skat.dk.

Hvad dækker ejendomsværdiskat?

Ejendomsværdiskatten dækker ikke decideret som offentlige udgifter. Der er tale om en skat på placering af formue. Det skal sidestilles med, at du har placeret din formue i fx aktier, hvor du også skal betale skat af afkastet. Ved køb af ejendom sparer du en husleje, og det skal du beskattes af.

Hvor ser jeg ejendomsværdiskat?

Du kan se din ejendomsværdiskat på din årsopgørelse under ”Skatteberegning og skatteopgørelse”.

Læs også artiklen: Typer af boliglån

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Ejendomsskat / grundskyld

Det giver næsten sig selv, at der her er tale om en skat, som enhver husejer betaler af den grund, hvorpå huset ligger. Grundskylden beregnes som en andel af ejendommens grundværdi, og er en skat, der betales til den kommune, hvori ejendommen ligger.

Det er SKAT, der fastlægger grundværdien og herefter den enkelte kommune, som regulerer, hvor stor en promilledel af din grund, du skal betale ejendomsskat af. Promilledelen skal være mellem 16 promille og 34 promille af grundværdien. Hvis for eksempel din kommune har en grundskyldspromille på 18 promille, betyder det, at du skal betale 1,8 procent af grundværdien – herudover fratrækkes fradrag i grundskylden. 

Helt aktuelt blev der i maj 2017 vedtaget en ny skattereform angående ejendomsskatterne, som skulle være trådt i kraft fra 2021, men som nu er udskudt til 2024. Det vil kort og godt betyde, at grundskatten øges i byområderne, mens den bliver en smule billigere på landet. Læs mere om de nærmere omstændigheder ved boligskattereformen på www.skat.dk

Hvornår skal jeg betale ejendomsværdiskat som nybygger?

I skal som udgangspunkt ikke betale ejendomsværdiskat af jeres bolig, før den er helt færdigbygget. Hvornår det er, er op til vurderingsmyndighederne at vurdere.

Alle ejendomme vurderes per 1. januar hvert andet år, og det er derfor også 1. januar , der er skillelinjen for, om du skal betale ejendomsværdiskat i indkomståret eller ej, jævnfør følgende på revisionsvirksomheden Deloitte’s hjemmeside:

”I undgår at skulle betale ejendomsværdiskat i hele indkomståret 2023, hvis jeres nybyggede hus er meldt færdigbygget efter den 1. januar  2023, og I derfor også først er flyttet ind i huset efter denne dato. Ejendomsværdiskatten vil således først blive opkrævet fra og med indkomståret 2024”.

Med hensyn til grundskylden skal den altid betales, så snart man ejer en grund. Lige meget om der er bygget på den eller ej. 

Læs også artiklen: Start- og færdigmelding af byggeriet

 

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her