Sådan vælger du de rigtige vinduer

Populært siger man, at vinduerne er “husets øjne“, og med det menes der, at en stor del af husets personlighed afgøres af, hvilken form for vinduer, du vælger. Naturligvis er prisen en vigtig faktor, men det er også klogt at tænke igennem, hvilke materialer vinduesrammerne skal laves af, hvilke farver og hvilket design, der matcher resten af huset.

En stue hvor man vælger de rigtige vinduer, der giver godt lys i boligen.

Vinduets design

Ganske som selve husets arkitektur er helt afgørende for, hvordan dit hus fremstår, så gælder det samme for vindernes design. For eksempel vil et hus i romantisk bondestil ikke fungere med samme vinduesløsning som et stramt funkishus.

Flere af de førende vinduesproducenter tilbyder digitale genveje, hvor du kan placere forskellige typer af vinduer på et foto af dit hus. Her vil du kunne se, hvordan dit hus vil se ud med for eksempel grå rammer, eller hvor stor effekt det vil have at benytte klassiske dannebrogsvinduer. 

Læs mere om eksteriør

gul facade med dannebrogs vinduer

Materialer, holdbarhed og vedligeholdelse

Det er ikke nødvendigvis den mest økonomiske løsning at vælge de billigste vinduer. Der er jo en grund til, at prisen er lav. Det danske vejr stiller store krav til et vindues produktion og materialernes kvalitet.

Langt de fleste vinduer er lavet af træ, men flere og flere vælger vinduer af aluminium. Andre vælger en kombination, hvor der er træ på indersiden. Det er også muligt at få vinduer med plast- eller stålrammer.

Det er umuligt at komme med ét råd om, hvilken løsning der er den rigtige. Træ har en klassisk æstetik, som aluminium ikke har. Omvendt så skal aluminium, plast eller stål ikke vedligeholdes.

Som tommelfingerregel siger man, at et fabriksmalet trævindue skal males efter otte til ti år og derefter hver tredje til femte år, vinduer af ædeltræ (som f.eks. mahogny) skal oliebehandles cirka hvert andet år. Alle former for vinduer (og døre) skal løbende have efterset beslag og tætningslister.

Læs også artiklen: Ventilation er nøglen til et sundt indeklima

Energi, lyd og sikkerhed

Der er sund fornuft i at overveje energivinduer. Her er der på sigt mange penge at spare, og hvis du vælger A-mærkede energivinduer, så får du en energineutral løsning. Det betyder, at dine vinduer i fyringssæsonen lukker lige så meget varme ind, som de lukker ud. I Danmark er det muligt at vælge energimærkninger fra A til F. Læs mere her.

Det er også værd at overveje, hvor i huset hver enkelt vindue skal sidde. Ligger huset ud imod en befærdet vej, findes der støjdæmpende lydvinduer. Endelig findes der forskellige muligheder for at sikre sig ekstra imod indbrud.

Læs også artiklen: Bliv klogere på energiklasser

Indhent information

I betragtning af hvor stor betydning valget af vinduer har for dit hus – både mht. økonomi, energi og æstetik – er det klogt at tage fagfolk med på råd og hente informationer hos to til tre vinduesproducenter. Benyt eventuelt dit byggefirma i processen, så du får det bedste grundlag for at træffe dine beslutninger.

 

Læs gratis den komplette gennemgang af de nyeste trends indenfor materialevalg 2023

Bestil på print

125,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C