Sådan får I lys og luft, når I bygger om

Har I tænkt på dagslyset, når I bygger om? En ombygning er en god anledning til at få ovenlysvinduer. Ja, faktisk er ovenlys i sig selv en ombygning værd. Ikke alene giver ovenlysvinduer masser af dagslys. De er også en gevinst for både indeklima og økonomi.

Har I tænkt på dagslyset, når I bygger om? En ombygning er en god anledning til at få ovenlysvinduer. Ja, faktisk er ovenlys i sig selv en ombygning værd. Ikke alene giver ovenlysvinduer masser af dagslys. De er også en gevinst for både indeklima og økonomi.

Få mere dagslys med ovenlysvinduer

Den nye ombygning skal være alt det, som I savner i jeres hus i dag. Den skal selvfølgelig give en bedre ud-nyttelse af huset – og gøre det smagfuldt med respekt for husets eksisterende arkitektur. Men den kan også give jeres hus et moderne touch og tilføre det element af dagslys og rummelighed, som I måske savner. Altså både m2 og m3!

Netop dagslyset er vigtigt at få tænkt ind i designet fra start. For selvom I måske får større facadevinduer, gi-ver de så et optimalt dagslys? Måske skygger nabohuset stadig? Og hvad med det dagslys, der ikke når langt ind i huset?

Løsningen er ovenlysvinduer. De er nemlig facadevindu-er overlegne, når det gælder dagslys pga. orienteringen mod himlen. Ifølge Den Internationale Belysningskom-mission (CIE) kommer der tre gange så meget dagslys fra oven som fra siden, og det kan I udnytte. 

Giv ombygningen et godt indeklima 

En ombygning kan løse et praktisk problem med mangel på værelser, men mange bygger også om for at skabe en ny oase i et ældre hus. Det kan være stuen, der bliver udvidet, eller et køkken, der flyttes og forvandles til et køkken-alrum. Det er oplagt at indbygge de LED-spots, som I har sukket efter andre steder i huset, men husk på, at ingen elektriske lyskilder matcher dagslys. Dags-lys påvirker humøret positivt og er det bedste arbejdslys – uanset om du står i køkkenet og skærer grøntsager, eller dine børn sidder ved spisebordet og laver lektier.

Apropos at gøre sit hjemmearbejde er der et andet vig-tigt aspekt, I bør tænke på, når I bygger om: indeklimaet. Vi tilbringer 90 % af vores tid indendørs, og indeklimaet er afgørende for vores helbred og velvære. F.eks. viser et studie, at bedre luftkvalitet kan hjælpe med at øge børns indlæringsevne med op til 15 %. Studier viser også, at luften indenfor kan være op til fem gange mere forurenet end luften udenfor.

Nye huse har et mekanisk ventilationsanlæg med var-megenvinding og fugtstyring, og måske er ombygningen af et ældre hus en anledning til at installere sådan et an-læg – hvis det kan lade sig gøre praktisk og ikke mindst æstetisk. Men I får faktisk også effektiv udluftning med ovenlysvinduer. Det skyldes ‘skorstenseffekten’, hvor varm og fugtig luft stiger op og ud gennem ovenlysvin-duet, samtidig med at der bliver trukket frisk luft ind gennem et vindue i facaden.  Udluftningen kan tilmed ske automatisk, for ovenlysvinduerne kan udstyres med indeklimakontrol, som overvåger temperatur, fugtighed og CO2 og åbner eller lukker dem efter behov, ligesom den også kan styre solafskærmningen.

Læs mere om ombygning

Økonomisk gevinst med ovenlysvinduer

Så er der prisen. Hvad koster det at montere ovenlysvin-duer som en del af en ombygning? Som med alt andet afhænger det af type og antal. Men én ting er sikkert: Det er billigere at montere dem, når I alligevel bygger om, end at skulle montere dem senere. Og ikke alene giver ovenlysvinduer udsigt til himlen – de giver også udsigt til en økonomisk gevinst! I sig selv øger ombygningen husets værdi, men ovenlysvinduer har yderligere positiv effekt. En undersøgelse fra Boligsiden.dk i 2018 viste, at et parcelhus med ovenlys i gennemsnit kostede 107.873 kr. mere end et tilsvarende hus uden ovenlys.

Tips & Tricks:

Der kommer tre gange så meget dagslys fra oven som fra siden. Så en ideel ombygning kombinerer ovenlysvinduer og facadevinduer: Ovenlysvinduerne placeres for at opnå tilstrækkeligt dagslys, og facade-vinduerne placeres for godt udsyn. 

Når du bygger med store facadevinduer, så husk at placere minimum ét ovenlysvindue længere inde i rummet for at undgå de store kontraster, som det menneskelige øje vil opfatte, som om hele rummet er mørkt, mens facadevinduet blænder.

Placér ovenlysvinduerne over de steder, hvor du skal have arbejdsaktivitet – f.eks. lave lektier, lave mad, stå foran spejlet på badeværelset – så du undgår at skygge for dig selv. Mange vil typisk placere ovenlys-vinduerne i midten af rummet, men det er ikke altid optimalt, i forhold til hvad rummet bliver brugt til. I gangarealer kan det være en fordel at placere oven-lysvinduerne tæt på væggen, så lyset kastes ind mod væggen og ud i gangarealet.

Vil I vide mere om, hvad ovenlysvinduer kan gøre for jeres nye ombygning eller tilbygning? Få inspiration på velux.dk

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Velux

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her