Lad intelligente hvidevarer gøre hverdagen lettere

Der sker i disse år så meget inden for udviklingen af hvidevarer, at det kan være lidt af en jungle at finde rundt i. En tommelfingerregel kan være blot at købe den nyeste model. Men måske er der gode penge at spare ved at købe sidste års model, der også kan en hel masse?

Moderne komfur oppefra med grå gryde og orange gryde og to åbne skuffer

Tanken om valg af hvidevarer holder dig måske ikke ligefrem vågen om natten. Men der er så mange teknologiske tigerspring i disse år, at du netop bør bruge lidt tid på denne research. For det er jo ærgerligt at opdage, at man faktisk rigtig gerne ville have haft en ovn med dampfunktion, en indbygget kaffemaskine eller en bordemhætte i stedet for en traditionel en af slagsen monteret i loft eller på væg. Det er nemlig ikke altid, at det lader sig løse så nemt med den slags ændringer, når først køkkenet er opstillet. 

Køleskabe, komfurer og ovne har gennemgået en enorm udvikling gennem de senere år, og især SmartHome-teknologien er begyndt at fylde mere og mere. De fleste har nok allerede hørt om køleskabe, der selv kan fortælle, hvornår der skal købes mælk, eller om komfurer selv holder maden varm – uden det brænder på – og har fleksible kogezoner. Det allerbedste er, at moderne ovne har selvrensende programmer, så man slipper for den slags knofedtopgaver. 

De nye køleskabe kan f.eks. sende en kølig tågedis ned over madvarerne, så de holder sig friske længere, ligesom man kan tappe koldt vand af en skjult hane i siden af skabet. En skuffe i fryseren er så dyb, at de er skræddersyet til opretstående pizzaæsker. 

De færreste tænker vel i dag over, at opvaskemaskiner ikke var standard for 40 år siden. I dag findes den i de fleste boliger og er utænkelig ikke at integrere i et nybygget hus. Undersøgelser viser, at maskinopvask bruger langt mindre energi end en gammeldags håndopvask – alene vandforbruget reduceres fra ca. 90 liter til 9,5 liter. 

På de næste sider kan du danne dig et hurtigt overblik over nogle af de hvidevarer, som du måske i første omgang ikke havde overvejet. God inspiration! 

Vinkøleskab som rumdeler

Drømmer du om en vinkælder, men mangler huset en kælder? Og kunne det store køkken-alrum trænge til at blive delt op i nogle mindre zoner? De to behov kan man dække ved det italienske vinkøleskab, Expo MOD 10-serie, som kan skræddersyes efter behov og indtil nu har været forbeholdt professionelle. Det kan placeres som en rumdeler, hvis man f.eks. vælger glas i begge sider. Man kan vælge mellem over 20 design til den udvendige ramme, som kan leveres i 60 forskellige RAL-farver. Man kan tilvælge sort pulverlakering af alle ud- og indvendige metaldele. LED-lyset kan justeres i styrke og temperatur. 

Et vinkøleskab som er brugt som rumdeler

Vask og tørring i èn

Det er ikke altid så spændende at vælge vaskemaskine og tørretumbler, men det er ikke desto mindre nogle af de mest essentielle hvidevarer i husstanden. Derfor må de også gerne bare fungere uden reparationer og udskiftninger. Miele har en kombineret vaskemaskine og tørretumbler til dem, som ikke vil prioritere plads til en klassisk vaskesøjle. Model WTD 160 WCS 8/5 kg er udstyret med PerfectCare-teknologien, som sørger for en skånsom og effektiv tøjvask. PerfectDry-teknologien sikrer optimale tørreresultater. Den såkaldte ProfiEco-motor er energibesparende, ligesom den kan tilsluttes Miele@home – den intelligente netværkstilslutning. 

En vaskemaskine som har vask og tørring i én

Steg perfekt uden os

Det tyske designprisbelønnede, BORA, har som en ekstra feature en såkaldt tepan-grill stegeplade i rustfrit stål, som nogle måske kender fra de japanske teppanyaki-restauranter. Pladen har en præcis temperaturkontrol, som kan holdes. Kogepladen Classic 2.0 har et indbygget luftudsugningssystem, som effektivt og støjsvagt trækker dampen direkte ned fra kogepladen. Den er kåret som Bedst i Test af forbrugerrådet Tænk 2021 og har en dokumenteret effekt på 99,7 pct. Man kan kombinere både induktions- og gaskogeplader, hvis man gerne vil have begge muligheder. Dele til udsugning kan nemt tages ud og lægges i opvaskemaskinen. 

En kogeplade hvor der er gang i tilberedning af laks og grøntsager

Kaffe som på Cafée

En god kop kaffe sætter de fleste mennesker pris på. Men hvorfor glæde sig til den gode smagsoplevelse til næste gang, man skal på café? De store avancerede kaffebryggere kan man sagtens få derhjemme, og hvorfor ikke installere en med det samme, når man alligevel skal sætte nyt køkken op? Hos elektronik- og hvidevarekæden POWER finder man modellen ASKO, som selv maler kaffebønnerne og kan levere 13 forskellige kaffetyper. Den har berøringsskærm, og man kan justere temperatur på kaffen, vand og damp samt gemme personlige indstillinger. Den har et automatisk renseprogram til mælkeskummeren. 

En moderne kaffe maskine, som laver kaffe som på cafée

Dansk topsælger

Det relativt ukendte, midtjyske firma, Silverline, laver internationalt prisbelønnede bordemfang, som ligger noget lavere i pris end de tyske fætre. Det nemmeste er at integrere bordemfanget i forbindelse med opsætning af køkkenet fremfor montering efterfølgende. Den nyeste model hedder Flow in Pro, som kombinerer kogeplade med fire zoner og emhætte i ét. Motoren, som er integreret med den glaskeramiske plade, tager kun 21 cm i dybden af skabet nedenunder. Den har et meget kraftigt sug med sin V12-motor, som stadig har et lavt lydniveau. I bunden ligger en toliters væskebeholder, hvis maden skulle koge over. Risten kan vendes til enten sort eller stål. 

En ny og moderne kogeplade

Den daglige hushjælp

Opvaskemaskiner er nu også blevet intelligente. Det vil sige, at de er blevet en del af SmartHome-konceptet, hvor man styre, overvåge og fjernbetjene sine hvidevarer via en app. Hos Bosch kalder man systemet Home Connect, hvor man kan, ligesom man kan bestille en servicetekniker, hvis maskinen skulle gå i stykker. Teknikeren kan begynde sin fejlfinding online. Energibesparende opvaskemaskiner fra Bosch har   med Zeolit, der er små kugler, der omdanner fugt til varm luft. Det vil sige, at servicet hurtigere tørrer – også det af plastik. 

En hvid opvaskemaskine, som er en del af den daglige hushjælp

Forlæng madens levetid

I dag taler man meget om madspild, og hos Liebherr har man taget udfordringen alvorligt. Så alvorligt, at man har udviklet et patenteret kølesystem, BioFresh, som kan holde madvarerne friske længere. Madvarerne sikres det optimale miljø, der bevarer vitaminer og mineraler i f.eks. grøntsager, fisk, kød og mejeriprodukter. BioFresh handler om samspillet mellem luftfugtighed og temperatur. Alle dele i et Liebherr-køleskab bliver testet til 15 års levetid. Et normalt køleskab holder i dag 7-10 år. Vil du forkæle dig selv ekstra, kan du vælge et med vinkøleskab i midten, som naturligvis er til indbygning, så det matcher resten af køkkenet.

Et stort smart køleskab som hjælper med at forlænge madens levetid

Usynlig emhætte

Emhætter behøver i dag ikke længere spille en central rolle i indretningen af køkkenet, som de gjorde før i tiden, hvor de ofte var monteret mellem to køkkenskabe. Siemens har udviklet et bordemfang, hvor en LED-oplyst glasplade automatisk glider op, når man tænder kogepladerne og begynder at lave mad. Modellen, der er skjult i kogepladen, hedder GlassdraftAir og er et visuelt statement på f.eks. en køkkenø. DowndraftAir-systemet ligger gemt under køkkenbordet, så det er en pladsbesparende løsning for dem, der gerne vil have en diskret emhætte. Den fås i to bredder på henholdsvis 80 og 90 cm, som passer til de fleste kogeplader. 

Glas emhætte som er usynlig

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her