Intelligent bolig

Et intelligent byggeri går ud på at skabe en automatiseret bolig, hvor funktioner i hjemmet kan fjernbetjenes. Engang var en intelligent bolig noget, der hørte fremtiden til, men det er nu rykket så tæt på, at du som nybygger har en unik mulighed for at integrere en masse smarte it-baserede installationer i dit hjem.

En illustration af elementerne i en intelligent bolig.

Intelligente funktioner

Teknologien inden for intelligent byggeri har været i rivende udvikling, og derfor har du som nybygger rigtig mange muligheder for at fjernstyre dit hjem – og der er mange flere muligheder på vej. Nogle af de mest udbredte findes inden for følgende funktioner:

  • Lys: Teknologien gør det muligt for dig at installere kontakter og sensorer i dit hjem, som automatisk kan styre lyset alt efter hvilket behov, du har. Glemmer du for eksempel at slukke lyset, når du forlader dit hjem, behøver du ikke længere at ærgre dig over omkostningerne eller bruge tid på at vende om, for med fjernbetjening, internet og mobiler kan du automatisk justere lyset i din bolig.

  • Varme og klima: Hvis du kobler termostater og temperatursensorer op på dit hjem, kan du ved hjælp af mobil eller computer regulere varmen i dit hjem. Samtidig findes der også automatiske løsninger til at aktivere og fjernstyre eksempelvis persienner og vinduer.

  • Sikkerhed: På sikkerhedsområdet findes der – udover de efterhånden veletablerede alarmsystemer – også nye muligheder for at sikre dit hus. Du kan for eksempel installere en elektronisk dørlås, så du på afstand kan åbne og lukke hoveddøren, og hvis du har sensorer og overvågning tilkoblet, kan du via din telefon eller computer lukke folk ind i dit hus, selvom du ikke er hjemme. Du kan også modtage en besked via overvågningssystemet, hvis der eksempelvis opstår brand eller forsøg på indbrud i dit hjem, og på den måde har du altså gode chancer for at agere. Du kan sågar også få dit hjem til at foretage en sikkerhedsmanøvre, idet du forlader hjemmet, hvor der på samme tid kan lukkes for alle vinduer eller aflåses døre. 

  • Underholdning: Der er mange eksempler på intelligente underholdningsfunktioner, hvor alt samles på en central server, som kan styre al underholdning i dit hjem. Det muliggør blandt andet, at du fra et hvilket som helst rum i dit hjem kan få adgang til billeder, musik og meget mere. Der findes mange flere tiltag end disse, og særligt robotter er i stigende grad dominerende i fremtidens teknologi. På nuværende tidspunkt kan du for eksempel anskaffe dig en robotplæneklipper eller en robotstøvsuger. 

Læs også om byg nyt hus

Der findes flere forskellige styresystemer til at betjene det intelligente hjem, og de følgende er blot to af de løsninger:

  • Z-Wave: Med Z-Wave kan du kontrollere blandt andet elforsyning, lysniveau og vinduer. Teknologien er trådløs, og derfor har du altså muligheden for via digitale enheder at fjernstyre og automatisere dit hus uden at trække kabler. Der findes en del produkter, som er baseret på denne teknologi, og derfor kan du altid opgradere og udvide dine systemer med nye produkter. Z-Wave består af firmaet Zensys, og er en sammenslutning af de firmaer, der benytter sig af teknologien. Derfor garanteres det, at produkterne fungerer sammen – også selvom de er produceret af forskellige firmaer.

  • IHC: IHC står for ’Intelligent House Control’, og er Lauritz Knudsens bud på automatisering af intelligente hjem. Med et IHC-anlæg har du også muligheden for at kontrollere funktioner såsom lamper, elinstallationer og alarmer. Det specielle ved ICH er, at de forskellige anlæg laves som pakkeløsninger, hvor der både kan vælges grundpakker og tillægspakker, alt efter hvilket behov du har. Der findes for eksempel en boligpakke, hvor lyset slukkes og alarmen aktiveres, så snart du forlader dit hjem eller falder i søvn.

Læs også artiklen: Opvarmningsmuligheder i din nye bolig

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvad synes du om denne artikel?

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her