Sommerhusbyggeri: Sådan forholder du dig uden en byggetilladelse

Hvad gør du, hvis du ikke har fået en byggetilladelse på at igangsætte byggeriet af dit sommerhus? Bare rolig. Du har stadig nogle muligheder for at komme i gang med at bygge dit nye sommerhus. Læs med her.

Ubenyttet grund hvor bygherren mangler byggetilladelse til sommerhuset

Du kan ikke vide dig sikker på, at kommunen godkender dit sommerhusbyggeri i første omgang. Hvis du får et afslag, behøver du dog ikke at afskrive projektet helt. Der er nogle tiltag, du kan gå i gang med for at sætte skub i det hele.

Ret din ansøgning 

Har du fået afvist din byggetilladelse, betyder det, at der er noget, der skal ændres. En afvisning skyldes som regel, at der har været nogle fejl og mangler i den dokumentation, du har indsendt. Derfor har du typisk to muligheder for at handle på afvisningen. Det første, du kan gøre, er at læse ansøgningen grundigt igennem. Du skal være opmærksom på, om dit sommerhusbyggeri overholder alle de regler og krav, der er opstillet. Hvis du finder noget, der ikke opfylder retningslinjerne, er det som udgangspunkt nødt til at ændre på dit byggeri og ansøge endnu engang. Har du en god grund for, at byggeriet ikke kan overholde reglerne, kan du søge om dispensation. Som et alternativ kan du også vælge at klage over afgørelsen, men i så fald skal du indsende din klage senest fire uger efter, at kommunen har sendt dig en afgørelse.

Det kan være en god idé at få hjælp fra en sagkyndig, som kan gå din ansøgning igennem, inden du sender din tilrettede ansøgning tilbage.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Når dit sommerhusbyggeri ændrer sig

Inden du kan få en byggetilladelse, skal du have en endelig plan for dit sommerhusbyggeri. Det betyder også, at hvis du pludselig kommer i tanke om rettelser senere, vil din ansøgning komme bagerst i køen. Derfor er det afgørende, at du sørger for at have alt på plads i forhold til byggeriet, inden du ansøger om en byggetilladelse.

Hvis dit sommerhusbyggeri ændrer sig senere, skal du indsende en ny byggetilladelse.

Læs også artiklen: Byggetilladelse sommerhus

Søg om dispensation

Det kan godt lade sig gøre at bygge et sommerhus, som ikke opfylder alle regler og retningslinjer. Du kan nemlig søge om dispensation, når du søger om byggetilladelse. Dog er det afgørende, at du har din dispensationsansøgning klar, når du indsender din ansøgning om byggetilladelse. Det tager typisk længere tid at få en byggetilladelse, når du samtidig søger om dispensation. Det er dog vigtigt, at du har fået dispensation, før du begynder at bygge, selvom det er ærgerligt, at det kan skubbe tidsplanen for hele projektet.

Sagsbehandlingstiden varierer meget i dispensationssager, og det har i nogle tilfælde varet i mere end seks måneder.

dame skriver ansøgning til at få byggetilladelse til sit sommerhus

Send din ansøgning

Du søger om både dispensation og byggetilladelse hos den pågældende kommune. Du starter på Byg & Miljøs hjemmeside, hvor du bliver guidet igennem ansøgningen. Så snart du har indsendt din ansøgning, skal du være opmærksom på, at du også er i dialog med din kommune over hjemmesiden. 

Læs også: 15 gode råd til at bygge nyt sommerhus

 

  

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her