Arkitekttegnet hus - nybyg

Med en arkitekt er alt muligt, men sørg for at have lave et grundigt og realistisk forarbejde inden du sætter drømmene fri. Og fremfor alt; husk budgettet.

nybygget hus som er tegnet af en arkitekt

Æstetik og funktion 

Det arkitekttegnede hus er unikt og kan tilpasses de helt særlige ønsker eller specielle forhold på din byggegrund. Måske skråner grunden eller der kan være en særlig udsigt, at tage højde for. Arkitektens opgave er at skabe særlige løsninger, der får grunden til at spille sammen med huset med et særpræg, der får æstetik og funktion til at gå op i en højere enhed.  

Særlige behov og ønsker 

Tænk langsigtet. Hvis det er et hjem I planlægger, at bo i længe, kan I overveje boligens fleksibilitet i takt med at boligbehovet ændre sig.  Eller måske foretrækker I et seniorliv i en lejligheden. I så fald bør I have videresalg for øje f.eks med fokus på ekstra værelser til den sammenbragte familie.   

Byggegrunden  

Arkitekten tager altid udgangspunkt i byggegrunden. Hvordan kan byggegrunden udnyttes bedst muligt. Måske giver den skrånende grund mulighed for en unik arkitektur i 1 ½ plan. En fantastisk udsigt mod syd giver masser af sol, men vil kræve en særlig solafskærmning, og i de urbaniserede områder kan der være nogle indbliksforhold fra de forbipasserende, der kan kræve en særlig vinkel i arkitekturen. Bebyggelsesprocenten kan også give udfordringer, og derudover tænker mange arkitekter inde- og uderum sammen i en helhed.  Typisk vil et arkitekttegnet projekt kræve mere af alle involverede parter, og derfor vil projektet fra start til slut ofte være længere sammenlignet med typehus 

Nybygget arkitekttegnet hus

Få et overblik over dit budget

Det er vigtigt at have de økonomiske rammer helt på plads før mødet med en arkitekt. Det vil være skuffende, at begynde at lave tegninger sammen med arkitekten og derefter finde ud af, at byggeriet bliver langt dyrere end hvad der er budget til. 

En realistisk tommelfingerregel er, at et arkitekttegnet starter ved omkring kr. 20.000 pr. m2. Derudover kommer omkostningerne til arkitekten der typisk udgør mellem fem og ti procent af de samlede bygningsomkostninger. De fleste arkitekter opererer med en timepris på mellem kr. 500 og kr. 1.000 

Afsæt en buffer til uforudsete poster

Det tilrådes altid at have en buffer på cirka ti procent af det samlede budget til uforudsete omkostninger. Det er ikke ualmindeligt at opdage ting, som du vil ændre undervejs i byggeriet, så er det rart at have plads til faktisk at foretage disse ændringer uden at det bliver en økonomisk byrde.

Derudover kan der være uforudsete hændelser og forsinkelser under byggeriet, der kan gøre projektet dyrere. F.eks ekstra fundering 

Lær hvordan du sparer penge

Hvis du vil spare penge, kan du i første omgang overveje, hvilken type materialer, tekniske løsninger og konstruktionsmetode, du ønsker. Tekniske løsninger er ofte det byggetekniske, smarthome-løsninger og opvarmning . Materialevalg dækker alt fra udvendig beklædning og lofter til bordplader og maling. Det byggetekniske afhænger blant andet af det visuelle udtryk, du ønsker på facaden. Beton, mursten eller træ, ofte i en kombination. 

Husk, at du ikke kun skal tænke over pris, men også kvalitet. I det lange løb kan det vise sig at være meget mere økonomisk at vælge holdbare og solide materialer og løsninger. Særligt ved et arkitekttegnet hus. Du bør nok ikke gå all in på alt inventar og materialer, så derfor er det en god ide´, at foretage nogle afstemte til- og fravalg. Der er flere løsninger, der sparer dig penge på opvarmning og elektricitet over en længere periode, og som kan have en særlig værdig ved gensalg.  Det kan være værd, at afsætte  en del af budgettet til energibesparende foranstaltninger 

arkitekttegnet hus som er nybygget

Find en arkitekt, der har designet et lignende hus

Arkitekten som I overvejer til jeres byggeprojekt, kan med fordel have designet et lignende hus før. Bed om at se en referenceliste eller portefølje, hvis den ikke allerede er online. I skal kunne lide det visuelle udtryk, form og funktion , fra hans eller hendes tidligere arbejde. På denne måde kan I blive mere sikre på, at I får det, I ønsker, og det vil være lettere at stole på arkitektens anbefalinger. 

Læs mere om byg nyt hus

Forberedelse til første møde med arkitekten

Hvis I ikke har fundet ud af, hvilken stil og funktion I ønsker, kan det være for tidligt, at rette henvendelse til en arkitekt. Så lav et grundig forarbejde. Det lønner sig.   

I kan med fordel bruge nettet til at finde inspiration. Pinterest og Instagram er gode vejvisere . I kan også køre rundt i nybyggerområder eller besøge nogle af landets byggeudstillinger. Lav en projektmappe hvor I samler de mest inspirerende ideer, og del dem op under: 

Exteriør: facade, tag, vinduer, døre. 

Interiør: køkken, bad, bryggers, gulve, lofter, hvidevarer. 

Det er vigtigt, projektmappen er dynamisk undervejs i  processen, så nye ideer kan erstatte de gamle, for på den måde langsomt, at arbejde jer ind på den helt rigtige stil, form og funktion til jeres unikke drømmehus. 

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C