Byg nyt sommerhus - Hvad koster det?

Når du bygger et helt nyt sommerhus, undgår du at skulle bruge alt for meget tid på vedligeholdelse over årene. Du kan også spare mange penge ved at implementere energibesparende løsninger. Den samlede pris på et splinternyt sommerhus afhænger af mange ting. Det kommer an på, hvor mange kvadratmeter, det skal være, og selvfølgelig materiale- og designvalg. Men det kan være svært at vide, hvor man skal starte og slutte, når man planlægger at bygge nyt sommerhus. Hvor skal du starte? Hvad skal du huske? Og hvad afgør prisen?

Hvad koster det at bygge nyt sommerhus som dette flotte sommerhus i et strandområde.

Kan det betale sig at bygge nyt sommerhus?

Før du tager en endelig beslutning om, hvorvidt du skal byg sommerhus helt fra bunden af, er der nogle ting, du bør overveje. Det er nemlig vigtigt, at der er helt styr på økonomien, for ellers kan du hurtigt få brugt flere penge, end du i virkeligheden har. Det kan være fristende at se nye sommerhuse på byggeudstillinger, men du skal sørge for at have orden i budgettet først, så det ikke går galt.

Du skal være særlig opmærksom på, hvad der er med i den samlede pris – og lige så vigtigt, hvad der ikke er. Prisen kan hurtigt stige mange tusinde kroner, når du vælger blot få ting til. Inden du underskriver kontrakten, er det også en god idé at vide, at du har husket alt. Det bliver meget dyrere, hvis der skal ændres noget i løbet af byggeprocessen, end hvis du har styr på det hele inden.

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Hvilken type sommerhus vil du have?

Den første overvejelse, du bør gøre dig, er, hvilken størrelse dit sommerhus skal have. Derudover skal du også have designet på plads i starten. Det indebærer eksempelvis, hvilke faciliteter dit sommerhus skal have. Nedenfor følger en god tjekliste, som du kan bruge i planlægningsfasen. 

  • Hvor mange kvadratmeter skal grunden være?
  • Hvor mange kvadratmeter skal sommerhuset være?
  • Hvilket sommerhusdesign vil du have?
  • Hvilke og hvor mange rum skal dit sommerhus indeholde?
  • Hvilke faciliteter vil du have i sommerhuset?
  • Vil du på sigt gerne kunne bo i sommerhuset?
  • Vil du gerne kunne udleje sommerhuset?

Valget mellem typehus eller arkitekttegnet sommerhus

Noget, du skal tænke over, er, hvordan dit sommerhus skal se ud. Skal det være et typehus, hvor designet er fast, vil du gerne tegne dit eget sommerhus, eller vil du have en arkitekt ind over projektet?

Her spiller økonomien også en rolle. Et typehus ligger oftest i den billigere ende, frem for et sommerhus, der er tilpasset dine individuelle ønsker. Det betyder dog ikke, at et arkitekttegnet sommerhus behøver at blive en dyr affære. Selvom tegningen af huset er dyrere, kan du sagtens holde det samlede beløb nede ved at vælge almindelige byggematerialer. En fordel ved at gå med et typehus er, at du som regel har mulighed for at se sommerhuset i virkeligheden. Det kan være som en stor model eller som et prøvehus. En ulempe kan være, at du oplever, at huset minder for meget om alle andre sommerhuse. Ved et specialdesignet sommerhus kan du få noget helt unikt, som både opfylder de ønsker og behov, du har, og samtidig er tilpasset grunden. Hvis du ikke har den store erfaring med at tegne et sommerhus selv, kan du fortælle en arkitekt om dine drømme og tanker. Så kan arkitekten hjælpe dig med at udvikle sommerhuset og give dig gode råd.

Find det rette byggefirma til dit sommerhus

Ligesom ved almindelige huse er der virkelig mange forskellige sommerhuse byggefirmaer på markedet. Der er nogle, der tilbyder typehuse, hvor det meste er valgt på forhånd. Det kan dog være, at du kan få lov til at vælge mellem nogle forskellige farver og materialer. Der er andre leverandører, der tilbyder en individuel løsning, hvor du er med til at bestemme alt. Men hvordan finder du den helt rigtige leverandør til dit byggeprojekt? Du kan starte med at gå på jagt i de muligheder, der er ved at besøge byggeudstillinger eller søge nettet tyndt. Der findes også mange gode magasiner, der måske kan være til en hjælp. Når du finder et byggefirma, kan du tjekke deres baggrund ved at kigge på, hvor meget erfaring de har og finde anmeldelser, som private personer har lavet. Det giver tit et godt indtryk af, om byggefirmaet holder, hvad de lover, og om de kan levere det, de skal. Det er helt afgørende, at du prioriterer planlægning i starten. Hvis du ikke har grundlaget på plads, kan du ikke komme videre i byggeforløbet.

Regler for at bygge et nyt sommerhus

Du kender måske til lovgivningen for helårshuse, men hvad med sommerhuse. Det er faktisk nogenlunde det samme. Der er kun enkelte undvigelser, du skal være opmærksom på. Den første er, at husets byggeteknik ikke har de samme krav. Ligeledes gælder det for både isoleringstykkelser og dampspærre. Det andet omhandler sommerhusets højde, som skal være lavere end enfamiliehuse. Derudover skal sommerhuse også være i en afstand på mindst 5 meter fra skellet. Ved helårshuse er det blot 2,5 meter. Noget andet, du skal holde øje med, er bebyggelsesprocenten, som oftest ligger på 15 procent i sommerhusområder, hvor den typisk er hele 30 procent i boligkvarterer inde i byen. Det er altså vigtigt, at du har husket at tage højde for alt dette, og har undersøgt, hvad du må og ikke må, inden du begynder på noget. Du skal også altid huske at få en byggetilladelse fra den enkelte kommune, og få gerne fat i en lokalplan, hvis der findes det. Lokalplanen kan indeholde nogle krav til byggeriet.

Hvad koster det at bygge nyt sommerhus

Den samlede pris for sommerhuset varierer efter om du vælger at trække i arbejdstøjet, og være med i byggeprocessen eller om du ønsker et nøglefærdigt sommerhus.  Flere af typehusproducenterne tilbyder kampagnehuse til omkring 849.000 for 60 m2. Det er nok lige i underkanten af, hvad nybyggerne kræver af plads i deres nye sommerhus. Derfor har vi skitseret nogle realistiske – men dog vejledende – priser nedenfor. 

Læs også artiklen: Sommerhus nybyg pris

Priseksempler på sommerhuse

Priseksemplerne nedenfor er vejledende, og kan variere fra byggefirma til byggefirma.

Priseksempel på hvad det koster at bygge nyt sommerhus.

 

 

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

 

 

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her