Skærm af for solen og beskyt dit interiør

Solafskærmning er et must, når man bygger nyt hus, hvor vinduesparti-erne ofte er store. Har man ovenlysvinduer kræver det specielt tilpassede gardiner. Men uanset vinduernes type skaber man stemning i indretningen med gardiner, persienner, rullegardiner eller lamelgardiner.

En fin stue med stor sofa og en puf og hvide gardiner som går til gulv

 

Selv om Danmark ikke er det mest solrige land, opdager man hurtigt, hvad det vil sige, hvis man ikke har solafskærmning i sin bolig på en dag med blå himmel og sol. Solen blænder, og man kan ikke se, hvad der sker på ens skærme, hvilket i sig selv er kritisk for både store og små i husstanden. Noget andet er, at tekstiler på møbler og gulvtæpper kan blive bleget og med tiden får ujævne farver, når solen står uhindret ind ad vinduerne. En anden vigtig årsag til, at gardiner er gode i indretningen af nye huse er, at de også har en akustikdæmpende effekt.

Det er heldigvis nemt at finde analoge løsninger i form af klassiske gardiner, persienner, rullegardiner elle lamelgardiner. Men der findes idag moderne, elektriske modeller, som kan styres via en app og det øvrige Smart Home-system. SmartHome-styring af interiøret fylder mere og mere, så nu kan man ligge på en solseng på stranden og styre gardinerne derhjemme via en app på telefonen.

Gardiner har været opfattet som værende lidt gammeldags i de senere år, men nu de er på vej tilbage i boligen. Gardiner er med til at skabe en hyggelig stemning, ligesom flere får øjnene op for, at de har god effekt på akustikken, hvilket kan være en udfordring i moderne huse med mange hårde overflader. Solafskærmning bløder lyset op og giver karakter til et rum – især hvis man vælger noget med farver som kontrast til f.eks. hvide vægge og lofter. Tunge gardiner af velour eller ligefrem mørklægningsgardiner er oplagt til soveværelset, hvorimod lamelgardiner eller rullegardiner er gode til stuen – gerne kombineret med f.eks. et let undergardin.

Lad dig inspirere på de følgende sider, hvor du finder eksempler på forskellige løsninger. 

Lyse og transperante 

Gardiner kan med fordel være lyse og lette i kvaliteten, hvis man gerne vil have mest muligt lysindfald. Den nye Nordic Shades-kollektion fra Garant fås bl.a. som såkaldte solgardiner, der lader mest muligt lys slippe igennem. Lyset filtreres på en blød og behagelig måde, og de er oplagte at kombinere med et kraftigere gardin, så de fungerer som undergardin. Det bløde fald understreges af syningen, der kaldes Waves, som minder om bølger. De er fremstillet af 100 pct. polyester. I kollektio-nen findes solgardinet Alberte, der i et mål på 150 cm i bredden og 278 cm i højden. Waves findes i fem forskellige nuancer.

 

Klassiker i aluminium

Persienner af aluminium går aldrig helt af mode, da de er så klassiske som solafskærmning, at de fleste nok har haft dem på et eller andet tidspunkt i deres liv. Vælger man en anden farve end hvid eller sort, bliver persiennen et dekorativt element, som kan understøtte en farve-palet. Stila, som siden 1949 har lavet persienner, har udviklet den velkendte stan-dardmodel med snoretræk, men laver i dag også modeller med elektrisk styring via app på en smartphone, cordless betjening, to-i-en-model med en skinne til at forbinde to styk, Dip-Dye-effekt i farverne Ruby eller Grey samt Shade-model med glidende overgang mellem tre farvetoner. 

 

Energivenligt gardin

Luxaflex, der begyndte med at producere persienner i 1951, er nået så vidt, at de nu også har fået en designaward for at lave bæredygtigt fremstillede gardiner af genanvendt plastaffald fra kyster. Nyheden hedder Leaves, som designmæssigt er inspireret af marmor, terrazzo og dalende blade. Gardinet har luft imellem to plisserede lag, hvilket giver en isolerende, lydabsorberende og energibesparende effekt. Man kan få gardinet i en elek-trisk version, hvor man kan styre det via det såkaldte PowerView Automation-system i en app, der kan kobles på det øvrige Smart Home-system. På den måde kan man styre det ved hjælp af sin stemme, tidsindstillinger eller med fjernbetjening. 

 

 Modige mønstre

Er du ferm på en symaskine, kan du også kaste dig ud i at sy dine egne gardiner af unikke tekstiler. Finske Marimekko har en lang række boligtekstiler i bomuld, som kan bruges til alt fra gardiner, puder og møbler. Tekstilet i et murstensinspireret mønster hedder Tiiliskivi, som netop betyder mursten på finsk. Det fås også i røde nuancer. Marimekko har et meget stort udvalg af både klassiske og opsigtsvækkende bolig-tekstiler. Der er i alt 73 styk, og de ligger i en bredde på 100 cm. Tekstilerne fås i bomuld, satin og hør samt i en akrylbehandlet bomuld, som egner sig til udendørs brug eller som voksdug.

 

Sikkerhed og luft

I udlandet har skodder været kendt i årevis for deres funktion med at holde nysgerrige blikke og ubudne gæster ude, men også for at kunne lade lidt lys og luft at slippe ind. En nyhed fra Alux er den såkaldte SafeRoller, der er et sikkerhedsgardin, hvor man får solafskærmning og tyverisikring i ét. Med et sikkerhedsrullegardin kan man sove for åbne vinduer, lave gennemtræk og undgå insekter udefra. Det har en perforeret overflade og fås i en lang række farver og mønstre. I forbindelse med nybyggeri kan de skjules i loftet og integreres i siderne af vinduet. De kan styres via et Home Control-system og leveres med kontrolbokse til smartphones. 

 

Fjernbetjent med motor

Rullegardiner med motr, som kan rulles op og ned via en fjernbetjening, sælges der flere og flere af på det danske marked. Det kan Jysk bekræfte. Her oplever man især en stor efterspørgsel på rullegardinet, Huglo, som er et motoriseret rullegardin. Jysk sælger også mange plisségardiner og almindelige gardiner. Her er det de lyse/hvide og beige farver, som er mest populære. Huglorullegardinet fås i bredder fra 80 til 180 cm og i farven grå. Det er fremstilet af 100 pct. polyester og kan afkortes i længden samt rengøres med en fugtig klud. Motoren er drevet af et batteri og kan fjernstyres. 

 

Nordisk udtryk 

Hør er et gammelt naturmateriale, som har været kendt i Norden og i verden i årtusinder. Der findes over 200 forskellige arter, hvor de meste kendte nok er den franske, men der findes også østrigsk hør, almindelig hør, vild hør, rød hør, gul hør og flerårig hør. Hør er et meget slidstærkt materiale, men det krøller meget let og skal derfor stryges, hvis man vil have en glat overflade. Blander man hør med f.eks. polyester som i gardinet Oak fra Luxaflex, får man et praktisk tekstil, som sagtens kan tåle en tur i vaskemaskinen uden timevis ved strygebrættet bagefter. Det kan skræddersyes på mål og fås i 14 farver. Består af 72 pct. hør og 28 pct. polyester. 

 

Tre til ovenlysvinduer

Har du valgt ovenlysvinduer i dit nye hus fra f.eks. Velux, finder du skræddersyet solafskærmning i deres webshop. Man kan vælge mellem rullegardiner, plisségardiner eller persienner, og de fås i et hav af farver – også som mørklægning. Er det til et børneværelse, kan man vælge et med et sol-, måne- og stjernemønster. Plisségardinerne er ikke fastgjort i bund eller top og kan derfor placeres trinløst. Persienner kan betjenes med snore eller stænger, og rullegardiner kan betjenes manuelt eller elektrisk med en fjernbetjening. Man kan også få et insektnet til montering på rammen, så man slipper for krybende kravl udefra.

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her