Designguide til nybyggeri – alt inden for indretning og materialer

Skal du i gang med et nybyggerprojekt, eller er du ved at renovere huset, så du kan få det hjem, du drømmer om! Så har vi her på siden samlet flere gode råd, som du kan lade dig inspirere af, når du skal designe dit kommende hjem.

I vores designguides finder du inspiration og vejledning om alt fra lys, farver og stil til materialer, døre og indretning. Hvad end du leder efter i form af vejledning og inspiration til interiør eller eksteriør, så finder du det sikkert her på siden.

Facaden er det første indtryk, der møder dig

Et kendt ordsprog lyder, at man ikke skal dømme en bog på omslaget, og på samme måde skal man ikke kun dømme et hus på facaden. Men der er ingen tvivl om, at husets facade er det, der skaber førstehåndsindtrykket. Det er det første, du ser, når du møder huset, og derfor er det også en essentiel del af husets design.

Husets facade er også noget af det, du skal tage stilling til, når du skal designe dit eget hus. Derfor har vi i vores designguide lavet et indlæg, hvor du får gode råd til valg af materialer til din facade.

Facaden er en af grundstenene i dit husdesign. Tænk for eksempel over, hvor mange forskellige facader du møder i Danmark. Der bygges i klassiske mursten, gasbeton og eternitplader, ligesom nogle vælger at benytte træ som facade. Det giver facaden et nordisk udtryk, som man kender fra lande som Norge og Sverige. Der er kort sagt mange forskellige facader at vælge imellem, og de har forskellige fordele og ulemper, så overvej nøje alt fra udtryk til vedligeholdelse.

Taget er en vigtig del af husets arkitektoniske udtryk

Taget på dit hus har selvsagt en praktisk opgave. Den skal holde husets beboere tørre og varme, men et tag er meget mere end bare en praktisk faktor. Ligesom husets facade er taget en del af førstehåndsindtrykket, og med forskellige designløsninger til taget kan du i samspil med husets facade skabe det udtryk, som du ønsker dig. Derfor er et godt råd herfra, at du tænker en hel del over materialer og farver på dit tag, inden du går i gang med at udarbejde dit husdesign.

I dag kan du vælge mellem flere forskellige typer af tage til dit hus, herunder:

 • teglsten
 • tagpap
 • grønt tag
 • stråtag.

Vi har også lavet en guide til dig, der gerne vil vide mere om, hvilket tag du skal vælge. Valg af tag vil i sidste ende sammen med valg af facade skabe husets ydre udtryk. Det er derfor to vigtige valg, som du med fordel kan tage på samme tid og ikke som to adskilte beslutninger.

Vinduer og døre er husets øjne ud mod verden

Du har nu valgt facaden, og du har valgt taget på dit hus, men der er endnu en beslutning, der er afgørende for, hvilket design husets eksteriør ender med at have, såsom valget af vinduer og døre. Er der tale om et moderne hus med betonfacade og fladt tag, så skal husets døre og vinduer eksempelvis afspejle det i det endelige design.

Er du derimod i gang med en gennemrenovering af et gammelt hus på landet, hvor du går efter at bevare husets oprindelige udtryk, er det vigtigt, at dine døre og vinduer også matcher husets designstil.

Beroligende blå farver som kan bruge i indretningen

Design af vægge – materialer og farver skaber liv og sjæl

Vi bevæger os nu indenfor i dit nybyggede hjem. Her spiller husdesign også en stor rolle. Hvis du prøver at lukke øjnene og forestiller dig hjemmet foran dig, så er væggene måske noget af det første, du tænker på. Når det kommer til indervæggene i huset, taler man ofte om tunge og lette indervægge, hvor de tunge indervægge typisk er karakteriseret ved at være et bærende og stabiliserende element i huset. I vores indlæg om indervægge i din bolig kan du blive klogere på forskellen mellem de to og få mere viden om, hvilke materialer der bruges til indervæggene.

Om det er lette eller tunge indervægge, så er mulighederne for at sætte dit eget præg på interiørdesignet i den grad til stede. Hjemmets vægge kan give det enkelte rum karakter. For eksempel kan man lege med overfladerne og give dem et unikt design med valg af materialer og måden, du vælger at behandle dem på. Du kan vælge at lave en endevæg med rå mursten for at tilføje kant til rummet. Murværk er dog bare en af mange måder, du kan beklæde din indervæg for at give den det look, du er på jagt efter. Andre muligheder er:

 • puds
 • tapet
 • træpaneler
 • stenpaneler
 • gulvbrædder.

Er du interesseret i at lære mere om de forskellige muligheder for vægbeklædning, så læs vores artikel, hvor vi kommer ind på kendetegn, anvendelsesmuligheder, fordele og ulemper.

Når det drejer sig om væggenes farver, er der også flere muligheder for at skabe en unik bolig. Inden du går i gang med at male væggene i huset, er der en række ting, du bør overveje. Hvad end du maler alle vægge hvide, eller om boligens rum skal have forskellige farver, så er samspillet mellem farverne på væggene en væsentlig del af designet på dit hus. Du bør altid tænke på rummets funktion og lysindfald, når du vælger farver til rummene i din bolig. Er der for eksempel sparsomt med lys i dit hus, så kan det være en fordel at vælge nogle lysere farver til dit hjem, så du undgår, at husets interiør fremstår mørkt og uvelkomment.

Gulve og lofter er med til at skabe dit hjem

Gulve og lofter i dit hus er måske ikke altid lige så iøjnefaldende som husets vægge, men de har i sidste ende lige så meget at skulle have sagt, når vi taler om husets design. Når du skal vælge lofterne til dit husdesign, er der flere muligheder, såsom:

 • trælofter
 • pudsede lofter
 • gipslofter
 • mineraluldsloft/træbeton.

De respektive loftmaterialer giver et unikt og anderledes udtryk til husets design. Det er også værd at overveje, om rummets loft skal have funktionelle egenskaber. Vil du for eksempel gerne have en god akustik i din bolig, så er et mineraluldsloft eller træbeton gode løsninger. I vores indlæg om loftmaterialer kan du få mere viden om, hvilket loft, der er det helt rigtige for dig.

Vender vi blikket ned mod gulvet, er der også her valg, du skal træffe, som påvirker husdesignet og det udseende, din nye bolig ender med at få. To af de mest populære gulvtyper til hjemmet er trægulv og gulvtæpper. Du kan sagtens bruge begge dele i dit husdesign. Men sigt stadig efter en helhedsløsning, så det, du vælger, hænger sammen med vægfarver og loftmaterialer.

I vigtige rum som køkken og badeværelse vælger mange ofte at lægge stengulv i form af fliser eller klinker, men mulighederne er næsten uendelige, når du skal vælge gulv til badeværelse og køkken.

Husk, at dørene binder dine rum sammen

Når du skal tage en beslutning om, hvilke indvendige døre du skal købe til dit hjem, kan du blandt andet overveje klassiske døre med udskæringer eller moderne og funktionelle døre. Der er døre med og uden glas og døre med skydedesign, der er oplagt i rum med færre kvadratmeter.

Og det er ikke kun døren, du skal tage stilling til. Du kan med fordel kigge på hængsler, håndtag og dørkarme i samme ombæring, når du skal ud at investere. På den måde er du sikker på, at helhedsindtrykket i husdesignet afspejler sig i døre og tilbehør.

Lys i køkken

Lyset er en vigtig del af husets design

Hvis der er et sted, hvor design af husets interiør og eksteriør mødes, så er det lys og lysindfald. Vi har tidligere skrevet om vinduer og farver på hjemmets indervægge, som hænger sammen på grund af lyset og lysindfaldet.

Det er derfor en vigtig faktor at have med i dine overvejelser. Ideelt set bør du tænke over at få så meget dagslys ind i huset som muligt, så du får et naturligt lys ind i rummene i løbet af dagen. Når dagslyset forsvinder, er husets elektriske lyskilder alfa og omega. Du kan med fordel tage stilling til, hvilke lysbehov der er i de enkelte rum, når du planlægger husdesignet. I husets kontor eller hobbyrum vil den rette mængde lys og den rette lyskilde være ekstra væsentligt, mens behovet for lys i for eksempel husets stue kan variere. Derfor kan det være en god idé at have forskellige lamper rundt omkring i dette rum.

Fremtiden flytter ind – det moderne husdesign

Der opstår hele tiden nye muligheder, trends og tendenser inden for husdesign. Det gælder både boligens interiør og eksteriør. Og alt lige fra valg af materialer til, hvilken type elektronik du inkorporerer i husets design, har betydning for, om dit hjem fremstår moderne eller ej.

Det bæredygtige valg

De senere år er mange af os blevet mere bevidste om det aftryk, vi sætter på planeten, og de konsekvenser vores forbrug har for fremtidige generationer. Derfor er bæredygtighed også et begreb, der er blevet mere og mere afgørende, når det kommer til husdesign.

Bæredygtighed kan være en flygtig størrelse, og hvis du står som nybygger og planlægger dit husdesign, kan det være en jungle at navigere i. For hvad er egentlig bæredygtigt, når det kommer til design af huse?

Hvis du går efter bæredygtige løsninger i dit nye hjem, så er byggematerialerne et godt sted at starte. Der findes nogle materialer, der er mere bæredygtige at bruge i dit husdesign end andre. Læs med her, hvis du er interesseret i, hvordan man bygger med bæredygtige materialer.  

Gør dit hjem smart

Flere er i de senere år begyndt at tale om det intelligente hjem i planlægningen af deres husdesign. Begreber som smart home og Internet of Things har været med til at skubbe til idéen om et hjem, der kan styres via en smartphone eller tablet.

Alt efter hvilket design du har i tankerne til dit hus, kan forskellige smart home-produkter give mening at tage med i husdesignet. Med smart home-løsninger i dit husdesign kan du blandt andet få digitale funktioner til dine låse, så du kan låse huset op med din smartphone. Også i køkkenet kan du få innovative løsninger til for eksempel ovn og køleskab. Går du og drømmer om en pejs eller brændeovn, men er ikke meget for tanken om skorsten, røg og sod, så kan en biopejs være et godt alternativ til designet af dit hus. Det er blot nogle få eksempler på de mange muligheder, som teknologien har bragt til dit husdesign.

Vi håber, at du har fået inspiration til design af dit nye hus. Du er altid velkommen til at kigge rundt på vores side, hvor du finder kvalificeret vejledning til dit nybyggeri.

Guide til nybyggeri - design, indretning og materialer

Vi er Danmarks største portal for nybyggere og andre, som gerne vil have inspiration, råd og vejledning, når der skal bygges nyt, Om det er noget der skal bygges til eller bygget om. Vi samlet et varieret udvalg af spændende artikler, som tilsammen udgør en effektiv guide til nybyggeri, som nok skal klæde dig på til dit projekt.

Hvis du skal i gang med et større byggeprojekt, så har vi samlet gode råd og vejledning, så du kan gøre boligdrømmene til virkelighed. Vi har samlet et stort udvalg af artikler, som på effektiv vis sætter dig ind i alt fra design til valg af materialer og indretning. Med vores designguides kan du lade dig inspirere og få gode idéer til dit byggeri.

Som mange nok ved, kan man nemt komme galt afsted og gå glip af meget, hvis man dømmer en bog på omslaget. På samme måde bør man heller ikke dømme et hus på facaden og andre ydre kendetegn, men det er en god indikator, som man bør overveje grundigt.

Facaden er det første, som man ser, når man ankommer til huset. Derfor har vi udarbejdet en artikel, hvor vi guider nybyggere og gør-det-selv folk om valg af materialer til din facade. Der er fordele og ulemper ved forskellige materialer, og når du har læst det spændende udlæg, er du klædt på til at træffe oplyste valg om materialer.

Vi har også udarbejdet artikler om tagets funktion, så du kan skabe det indtryk, som du ønsker. Taget spiller en praktisk rolle ved at holde huset tørt og lunt, men også en æstetisk da taget, sammen med facaden, er det første, som man møder.

Vi anbefaler, at man altid overvejer materialer og farve grundigt, når man skal i gang med at lægge nyt tag. Vi har lavet en guide, så du kan blive klogere på dine muligheder.

Du kan med fordel se valget af materialer til taget som en forlængelse af arbejdet med facaden, da facade og tag tilsammen skaber husets ydre udtryk.

Vinduer og døre er også en del af facaden, som både har praktiske og æstetiske formål. Mange mennesker efterspørger naturligt lys i deres hjem, så vi har udarbejdet artikler, der behandler dette emne i øjenhøjde. Vinduerne er huset øjne mod verden og valget af vinduer er en essentiel del af husets samlede udtryk, og valget kan være med til at skabe et radikalt anderledes hjem.

Når husets facade, tag og vinduer er på plads, kan du begynde at tænke over husets indre dele. Vi har skrevet artikler om vægge, gulv og loft, så du kan skabe netop det udtryk, som passer til dig og de mennesker. Der er mange muligheder for vægbeklædning, som falder i din smag, flotte gulve og lofter i forskellige materialer.

Udviklingen går stærkt i byggeriet, og vi har fingeren på pulsen i forhold til nye tendenser og teknikker i byggeriet. I vores guide til nybyggeri finder du artikler om de mange muligheder for at skabe et smart og innovativt hjem, hvor fremtiden er flyttet ind. Som ekstra bonus er de moderne valg ofte de bæredygtige valg.

Nyeste artikler

[MAGAZINE]

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C