Hvordan vælger du de rigtige vinduer?

Populært siger man, at vinduerne er “husets øjne“, og med det menes der, at en stor del af sommerhusets personlighed afgøres af, hvilken form for vinduer du vælger. Naturligvis er prisen en vigtig faktor, men det er også klogt at tænke igennem, hvilke materialer vinduesrammerne skal laves af, hvilke farver og hvilket design, der matcher resten af huset.

Sommerhus med store flotte vinduer

Valg af design

Ganske som sommerhusets arkitektur er afgørende for, hvordan dit hus fremstår, så gælder det samme for vinduernes design. For eksempel vil et sommerhus i romantisk bondestil ikke fungere med samme vinduesløsning som et minimalistisk funkissommerhus.

Flere af de førende vinduesproducenter tilbyder digitale genveje, hvor du kan placere forskellige typer af vinduer på et foto af dit sommerhus. Her vil du kunne se, hvordan dit sommerhus vil se ud med for eksempel grå rammer, eller hvor stor effekt det vil have at benytte klassiske dannebrogsvinduer.

Materialers holdbarhed og vedligeholdelse

Det er ikke nødvendigvis den mest økonomiske løsning at vælge de billigste vinduer. Der er jo en grund til, at prisen er lav. Det danske vejr stiller store krav til et vindues produktion og til materialernes kvalitet.

Langt de fleste vinduer er lavet af træ, men flere og flere vælger vinduer af aluminium. Andre vælger en kombination, hvor der er træ på indersiden. Det er også muligt at få vinduer med plast- eller stålrammer.

Det er umuligt at komme med ét råd om, hvilken løsning der er den rigtige. Træ har en klassisk æstetik, som aluminium ikke har. Omvendt så skal aluminium, plast eller stål ikke vedligeholdes.

Som tommelfingerregel siger man, at et fabriksmalet trævindue skal males efter 8-10 år, og derefter hver 3-5 år. Vinduer af ædeltræ (som for eksempel mahogny) skal oliebehandles cirka hvert andet år. Alle former for vinduer (og døre) skal løbende have efterset beslag og tætningslister.

Energivinduer

Der er sund fornuft i at overveje energivinduer. Her er der på sigt mange penge at spare, og hvis du vælger A-mærkede energivinduer, så får du en energineutral løsning. Det betyder, at dine vinduer i fyringssæsonen lukker lige så meget varme ind, som de lukker ud. I Danmark er det muligt at vælge energimærkninger fra A til F.

Det er også værd at overveje, hvor i sommerhuset hver enkelt vindue skal sidde. Ligger sommerhuset ud imod en befærdet vej, findes der støjdæmpende lydvinduer. Endelig findes der forskellige muligheder for at sikre sig ekstra imod indbrud.

Læs også: Vinduer til sommerhus

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Få vejledning

I betragtning af hvor stor betydning valget af vinduer har for dit hus – både med hensyn til økonomi, energi og æstetik – er det klogt at tage fagfolk med på råd og hente informationer hos et par vinduesproducenter. Benyt eventuelt dit byggefirma i processen, så du får det bedste grundlag for at træffe dine beslutninger.

Hvad synes du om denne artikel?

Gode råd og leverandøranbefalinger

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her