Fejl og mangler i din tilbygning

Det har været en lang proces fra start til slut, men nu er datoen rundet, hvor din nye tilbygning skal stå færdig. Men hvad gør du, hvis din tilbygning indeholder fejl og mangler? Sådan håndterer du fejl og mangler i din tilbygning.

en tilbygning med fejl og mangler.

Du har lavet en aftale med entreprenøren, dit typehusfirma og håndværkerne om at din nye tilbygning skal være indflytningsklar til en bestemt dato. Datoen kan godt have rykket sig lidt undervejs, og inden alle parter for alvor kan overdrage nøglen til jer, skal I sammen gennemgå alt fra ende til anden for fejl og mangler. 

En afleveringsforretning

Det hedder en afleveringsforretning, når bygherren mødes med enten håndværkeren eller entreprenøren for at gennemgå tilbygningen, inden den bliver afleveret. Hvis bygherren samtidig ønsker en ekstra sikkerhed, anbefales det, at hyre en byggesagkyndig eller anden fagperson, som kan være med til mødet og hjælpe med at sikre, at alt er, som det skal være. 

Men hvad er en fejl og en mangel?

”En fejl eller mangel kan ikke entydigt defineres. Hvad der for en bygherre må anses for en defekt, er ikke nødvendigvis en juridisk defekt, såfremt man ud fra en sagkyndig vurdering finder, at tilbygningen er opført håndværksmæssigt korrekt,” siger Thomas Schioldan Sørensen, advokat og partner i Advokatfirmaet Rödstenen. Betegnelsen ‘fejl’ eller ‘mangel’ er dermed en retlig bedømmelse, og det er således en relativ kompleks vurdering.

Han har set flere eksempler på sager omkring uenigheder om defekter, der er endt i voldgiftsretten eller for en domstol, og derfor understreger han, at bygherren står bedst, hvis han har en fagperson med til afleveringen. Men samtidig opfordrer han til, at bygherren holder øje undervejs i byggeriet og gør opmærksom på løbende defekter. 

 ”Det har den fordel, at nybyggeren dermed har gjort opmærksom på forholdene, ligesom entreprenøren får mulighed for under selve byggeprocessen at udbedre forholdene, hvilket oftest vil være den billigste løsning for entreprenøren. Dermed er entreprenøren ligeledes tilskyndet til at udbedre fejlen,” siger advokat og partner Thomas Schioldan Sørensen.  

Læs også artiklen: Byggeskadeforsikring til tilbygninger 

Oversigt: Se Danmarks bedste byggefirmaer her

Skriv det ned 

Det er en god idé at lave en skriftlig liste over fejl og mangler ved gennemgangen. Fejl og mangler i din tilbygning kan være en forkert hældning på gulvet, maling der er løbet, forkert bordplade eller manglende fuger. Og så er der de usynlige mangler som forkert afløbstilslutning, manglende isolering og lignende.

Man kan inddele dem i:

  • Arbejde i dårlig håndværksmæssig kvalitet
  • Arbejde, der ikke er udført i henhold til det aftalte
  • Manglende leverancer
  • Synlige mangler
  • Skjulte defekter

 Det er en god idé at få en pris på de forskellige fejl og mangler, så du ved det, hvis du er nødt til at få en anden håndværker til at udføre arbejdet. 

 Læs mere om tilbygning til hus

  

Hvad synes du om denne artikel?

Læs de mest populære artikler i vores e-magasin

Bestil på print

249,00 kr. (ekskl. levering)

Advokatfirmaet Rödstenen

Min side

Durian Media og Kommunikation
Dalgas Avenue 40
8000 Aarhus C

Få et overblik over de bedste byggefirmaer

Klik her